Obavijesti

News

Komentari 240

Naš reporter na putu s prvim izbjeglicama koje su pristigle

Naš reporter na putu s prvim izbjeglicama koje su pristigle
12

Prve izbjeglice koje su autobusima stigle do Šida odakle pješače prema Hrvatskoj isprva nisu imali pojma gdje idu niti gdje će prijeći granicu. Većina su žene i djeca

VIDEO

Prvu grupu od 80 izbjeglica slijedili smo gotovo pet kilometara od Šida uz česta stajanja radi odmora. Aktivisti Crvenog križa iz Šida koji su ih tuda usmjerili vratili su se u Šid, a izbjeglice nisu apsolutno znale više kuda ići.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:25

Prvi autobus s izbjeglicama iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka i Mauritanije stigao je na Autobusni kolodvor u Šidu u 4:30 sati. U njemu je bilo 70 nesretnika potpuno izgubljenih i nesvjesnih kuda dalje. Prema riječima jednog od njih, vozač autobusa ih je gotovo reli vožnjom iz Preševa dovezao za nevjerojatnih šest sati. Što je u prosjeku vožnja od 120 km/h.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

PIXSELL 00:22

Jihad iz Sirije putuje s četvero djece

- Čekali smo u Preševu i nismo znali što raditi jer su do nas došle informacije da je zatvorena granica s Mađarskom. Odjednom su sa svih autobusa nestale table s natpisima Subotica i Kaniža te osvanule nove Šid, Croatia. Samo su nam rekli da se ukrcamo u te autobuse te da je granica s Hrvatskom otvorena. Mi smo sjeli u treći autobus, ali kako vidim prvi smo stigli u Šid - ispričao nam je Jihad iz Sirije koji se na put neizvjesnosti iz Damaska zaputio sa četvero djece od kojih je malom Adamu tek 6 mjeseci. Jihad nema predodžbu što i kako dalje jer je praktički u prvoj grupi izbjeglica koja uopće ovako organizirano u valu dolazi u Hrvatsku.

Mnogi nisu spavali danima

Nakon što su predahnuli pola sata na mračnom autobusnom kolodvoru u Šidu aktivisti lokalnog Crvenog križa su ih sve skupili u grupu i pješice poveli 'prema Vašarištu'. 'Vašarište' je inače tržni prostor na izlasku iz Šida pet kilometara od graničnog prijelaza Tovarnik . Međutim kad je grupa došla do 'Vašarišta' moralo se nastaviti dalje što je mnogima teško palo jer nisu spavali danima, a među njima je najmanje 40 djece. Nekih kilometar prije graničnog prijelaza grupa je preusmjerena na prteni put desno od glavne prometnice.

Isprva nitko nije znao gdje idu i gdje će prijeći granicu prema Hrvatskoj .

Na izlazu iz Šida policija je svojim kombijem dovezla još sedam izbjeglica koji su se izgubili u Šidu, naime oni su odmah po dolasku autobusa odlučili otići do lokalnog hotela želeći se osvježiti i istuširati, no hotel je bio zatvoren.

'Svi se raspituju za Šid, ovo je tek početak'

Nakon njih uskoro je grupu pristigao i taksist Jovan iz Beograda koji je u svom vozilu dovezao petero izbjeglica iz Beograda.

- Dosad smo ih vozili u Kanižu, a sad nam se u Beogradu svi raspituju za Šid. Mislim da granični prijelaz prema Tovarniku za sve ove nesretnike postaje 'nova Kaniža'. Očekujete da će još puno taksista dovesti izbjeglice iz Beograda. Ovo je tek početak - rekao je Jovan.

'Pokušat će ilegalno ući u Hrvatsku'

Oko devet sati na 'Vašarište' u Šidu stiglo je novih 70 izbjeglica autobusom iz Preševa. Prema riječima vozača autobusa on je dobio samo striktni naputak da ih se doveze u Šid, ostavi ih, a on se vraća natrag. Kaže da je oko 22:30, kad je krenuo iz Preševa, u isto vrijeme kad i on krenulo još šest autobusa.

- Gdje će i kako dalje oni ni sami ne znaju. Sudeći prema iskustvima ulaska u Srbiju oni će ciljano ilegalno pokušati ući u Hrvatsku izbjegavajući službene granične prijelaze - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer