Obavijesti

Kolumne

Komentari 52

Ni snage, ni volje, ni podrške: Je li već kasno za reforme?

Ni snage, ni volje, ni podrške: Je li već kasno za reforme?
1

Optužbe glavnih ministara za nesposobnost i kriminal, frakcijske svađe u SDP-u, političke afere i skandali... Vlast poručuje da se bavi sobom, a ne reformama.

VIDEO

Premijer Zoran Milanović toliko je bio zadovoljan izvješćem Europske komisije o mjerama za smanjenje deficita da je velikodušno istaknuo čak i zasluge Slavka Linića, ministra s kojim nije mjesecima komunicirao i naposljetku ga najurio iz Vlade.

Tko zna, da mu je u tom trenutku bio blizu, možda bi mu se bacio u zagrljaj.

Ovako, javnosti se ukazao novi ministar Boris Lalovac s najavom novih poreza i potpredsjednik Vlade Branko Grčić s klasičnim mudroslovljem o tome da je na Vladi da "odgovorno provodi i nadzire provedbu predloženih mjera, te da poduzme razne strukturne reforme".

Reforme nakon dvije i pol godine? Reforme godinu i pol dana prije izbora? Reforme ove Vlade?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nema volje, nema izbora

"Za provođenje reformi morate imati političku volju", ustvrdio je prekjučer Ivan Šuker, bivši ministar financija, gostujući na HTV-u. "HDZ nije imao političku volju i zato smo izgubili izbore".

Kakvu volju ima Milanovićeva koalicija?

Izvješće Europske komisije objavljeno u ponedjeljak u glavnim je crtama potvrdilo smjer u kojem Vlada ide, u ostalim crtama je dala naputke što Vlada još mora učiniti. Što nas je dovelo do ključnog problema: provedbe tih mjera.

"Paket mjera koji je predložila Vlada je dobar", komentirao je ekonomist Zdeslav Šantić, "ali pitanje je hoće li se te mjere provesti".

O tome je govorio i Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta. "Tko će zagristi u reforme? Treba nam konsolidirana Vlada i stabilna politička scena. A mi imamo svađu premijera i bivšeg ministra koji čelnog čovjeka koalicije optužuje za nerad i nekompetentnost".

Odakle će onda doći volja? Tko će provesti reforme?

Napredak u prošlost 

Lovrinčević smatra da bi bio potreban cijeli mandat nove Vlade da Hrvatsku ekonomski vrati barem na stanje iz 2011. godine. Onda kad je HDZ izgubio izbore.

Milanovićeva Vlada uglavnom nije radila. A onda kad je radila, rezultati su bili pogubni. 

Deset kvartala BDP u slobodnom padu, vladajuća stranka u neredu, Vlada u rasulu i s premijerom koji je totalno nezainteresiran za svoj posao, ministri u strahu za fotelju, administracija u strahu od potpisivanja dokumenata koji bi ih mogli sutra odvesti u zatvor.

Odakle će onda doći volja za reforme?

Šukerova logika je vrlo jasna. Poduzmite reforme kako biste dobili izbore. Ali opet, uvriježilo se mišljenje da je Linić zapravo bio jedini ministar spreman na kakve-takve poteze. Uglavnom negativne, ali svejedno, već je na tome zaradio titulu najpopularnijeg ministra. Linića sada više nema. Kao što već dugo nema ni Radimira Čačića.

I tko bi onda trebao zagristi u reforme? Premijer Milanović?

Zaobilaženje reformi

Njegova logika vladanja od početka mandata svodila se na zaobilaženje ili izbjegavanje reformi, a sve u svrhu opstanka na vlasti. Nema rezova, nema štednje, ali nema ni diranja administracije i teritorijalne samouprave. A kako vidimo, još uvijek nema ni monetizacije autocesta.

Ima poreza, ima trošarina, ima novog zaduživanja. Ali nema više ni adekvatne naplate poreza, nema punjenja prihodovne strane proračuna. Zato ima bujanja proračunskih rashoda.

I ono najgore, Hrvatska ima Vladu koja je praktički otpisala svoj mandat. 

U premijera više ne vjeruje ni njegov donedavno glavni ministar, zajedno sa sve većim postotkom građana - upravo njegovih birača - dok se u javnost šalju poruke o nesposobnosti i kriminalu, baš kao u najslavnijim danima HDZ-a.

I nije toliko bitno što o tome misli Europska komisija. Pitanje je može li Hrvatska s tim živjeti.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang