Obavijesti

News

Komentari 124

Kolinda: HDZ ne upravlja sa mnom, češće se čujem s Holy

Kolinda: HDZ ne upravlja sa mnom, češće se čujem s Holy
1

Grabar Kitarović je rekla da je uspostavila dijalog sa strankama te da je i dalje spremna pružati ruku suradnje premijeru, i dalje traži zajedničku sjednicu Vlade

VIDEO

Zadovoljna sam činjenicom da sam uspjela uspostaviti dijalog s čelnicima parlamentarnih stranaka, ali i mnogim drugim dionicima gospodarskog, političkog i društvenog života u Hrvatskoj. I drago mi je da se uopće slažemo u činjenici da svi želimo raditi za Hrvatsku i služiti Hrvatskoj. Nadalje moramo raditi na jačanju institucija i odgovornosti državne uprave prema građanima. Pozivam neprestance na zajedništvo. U ovih sto dana sam zadovoljna reakcijama ljudi na terenu. Doista ne želim zvučati pretenciozno, ali mislim ipak da se budi nekakav optimizam. Ako na bilo koji način sebi mogu prisvojiti barem dio toga, da sam uspjela pokrenuti to samopouzdanje, vjeru među hrvatskim narodom i građanima, bit ću iznimno zadovoljna, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirajući svojih prvih sto dana na Pantovčaku

'Pružam premijeru ruku suradnje'

Iako je uspostavila dijalog s čelnicima parlamentarnih stranaka, to joj nije pošlo za rukom s premijerom Milanovićem. 

- Da, točno je da sam pokušala uspostaviti dijalog s premijerom Milanovićem i to i dalje nastojim i pokušavam. Pružala sam i pružam ruku suradnje. Nažalost, premijer tu ruku nije prihvatio. Nažalost, ova Vlada je pokazala da u njihov program ne ulazi uključivanje onih drugih koji isto tako žele dobro Hrvatskoj - rekla je Grabar Kitarović te naglasila da pokušava sve što je moguće s njene strane.

'Inzistirat ću i dalje na zajedničkoj sjednici Vlade'

Nije željela odgovoriti misli li da premijerova taština koči uspostavu odnosa između njih dvoje.

- Mene to neće smesti. Ovo je predizborna godina, imamo još nekoliko mjeseci. Inzistirala sam na zajedničkoj sjednici Vlade i neću dalje na tome inzistirati jer vidim da je to jednostavno neplodno. I pronašla sam druge načine kako mijenjati trendove u društvu, kako upozoravati na ona bitna pitanja - rekla je u intervjuu za Novu TV.

Iako kao predsjednica nema ovlasti provoditi reforme, Grabar Kitarović vjeruje da i dalje postoji mnogo toga što može učiniti.

- Ima puno toga što mogu učiniti – pokrenuti različite trendove koji su potrebni. Mi prije svega moramo podići imidž Hrvatske i nastavit ćemo 3.6. konferencijom koja će pokrenuti jedan proces koji nazivam „Zaposlimo Hrvatsku“ i u tome ćemo upregnuti znanje i iskustvo, kako naših komora i institucija, HAZU-a, do svih ostalih čimbenika društvenog života i jednostavno ponuditi Vladi rješenje. 

Savjetnik za gospodarstvo Nikica  Valentić

Predsjednica je rekla da nije htjela brzati s imenovanjem savjetnika za gospodarstvo jer je htjela dobiti i mišljenja drugih. Danas je potpisala njegovo imenovanje, a bit će to Nikica Valentić koji je, kako je rekla predsjednica, jedan od najuspješnijih hrvatskih premijera, u čije vrijeme je stabilizirana država u gospodarskom smislu. 

- Doista sam zahvalna što je gospodin Valentić prihvatio biti mojim posebnim savjetnikom za gospodarstvo. U Uredu će, pak, svakodnevno sjediti i raditi jedan mladi gospodarski stručnjak, Marko Jurčić, koji ima iskustvo i u državnoj upravi i u privatnom sektoru. A gospodarsko vijeće bit će sastavljeno ne kao do sada od pojedinaca, nego od predstavnika udruga, komora, izvoznika, poslodavaca. Naravno, u svemu tome bitni su mi i sindikati.

S Karamarkom se čuje povremeno

Grabar Kitarović je opovrgnula da njome upravlja HDZ te naglasila da ima izvrsne odnose sa svim političkim strankama, ali da će nastojati da tako i ostane.

S Tomislavom Karamarkom čuje se povremeno.

- Ali ne znam, možda se čak češće čujem s gospođom Holy ili s drugima iz nekih drugih stranaka.

Asertivnija i odlučnija vanjska politika

Predsjednica se dosad sastala s mnogim državnicima, a vjeruje i da će Hrvatska imati konkretne koristi od toga.

-  U ovih prvih sto dana doista smo počeli provoditi jednu asertivniju i odlučniju vanjsku politiku, gdje se Hrvatska doista puno više nameće kao sugovornik i netko tko može sudjelovati u kreiranju politika i davanju rješenja. Njemačka može biti veliki ulagač u Hrvatsku. Zato je, naravno, potrebno da napravimo puno posla i s naše strane, kako bismo postali puno predvidljiviji i kako bismo ispunili one uvjete koje zapravo traže i domaći i strani ulagači - rekla je predsjednica za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje što je konkretno napravila po pitanju gospodarske diplomacije, odgovorila je:

- Trenutno sam se usredotočila na uspravnicu Baltik-Jadran za koju držim da je prirodno okruženje u kojem možemo naći zajedničke sigurnosne i političke interese, ali i gospodarske, počevši od prometne infrastrukture do energetike i energetske neovisnosti koja je iznimno bitna za gospodarski razvoj. Međutim, sad ćemo intenzivno krenuti i u razvoj odnosa i s Velikom Britanijom, Francuskom, SAD-om.

Uskoro sastanak s Nikolićem

Kako bi se ubrzalo rješavanje otvorenih pitanja, primjerice sa Srbijom i ključno pitanje nestalih, Grabar Kitarović namjerava nastaviti razgovore. U tom cilju, sastat će se i s Tomislavom Nikolićem. 

- Željela bih da prije toga budu ispunjene neke pretpostavke, da to ne bude samo kurtoazni susret, nego da se dogovorimo što je to što i kako rješavamo. Razgovori su u tijeku - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"