Obavijesti

Kolumne

Komentari 148

Nitko se ne usudi reći da nam borbeni zrakoplovi ne trebaju

Nitko se ne usudi reći da nam borbeni zrakoplovi ne trebaju
1

MiG-ovi ne predstavljaju samo test hrabrosti za one koji u njih sjedaju, nego i za predsjedničke kandidate. Tko se od njih usudi izreći svoj stav o budućnosti HRZ-a?

VIDEO

Hrvatski MiG-ovi, ovakvi kakvi su, ne predstavljaju samo test hrabrosti za one koji u njih sjedaju, nego i za kandidate na skorim predsjedničkim izborima.

Tko se od njih usudi izreći svoj stav o budućnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva? 

Po onome što smo čuli ovih dana, očito ni Kolinda Grabar Kitarović ni Ivo Josipović nisu još otkrili koji je točan odgovor.

Predsjednik Josipović opširno je u središnjem Dnevniku HTV-a govorio o tome kako bi uskoro, a možda i prije toga, trebalo donijeti odluku što će biti sa zrakoplovstvom.

Ali on sam nije rekao za koju se opciju zalaže.

Uzeti u obzir

Pozvao je na nacionalni konsenzus, poručio kako treba uzeti u obzir "ozbiljnost financijskog zahvata" i "političku, gospodarsku i ekonomsku dimenziju" eventualnog partnerstva u zaštiti zračnog prostora i rekao da bi rado čuo što misle svi akteri na političkoj sceni.

Ali svoje mišljenje, kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i predsjednika Republike, ipak nije iznio.

Iznio je i brojčane pokazatelje o troškovima nabavke novih i remonta starih zrakoplova, upozorio da "moramo voditi računa da svaka od tih odluka nosi ozbiljne implikacije po nacionalno gospodarstvo", te naglasio da "tu treba donijeti racionalnu odluku koja će s jedne strane štititi nacionalnu sigurnost, ali jamčiti da Hrvatska neće bankrotirati".

No, opet nije rekao za što se on zalaže. Samo je rekao da je odluka na Hrvatskom saboru.

Hrpa željeza

Ni njegova izazivačica na predsjedničkim izborima Kolinda Grabar Kitarović, inače tajnica u NATO savezu, nije bila puno jasnija. Ali je zato "iznimno zabrinuta" kada gleda što se dogodilo s ratnim zrakoplovstvom "koje je bilo ponos Hrvatske u Domovinskom ratu, a danas je to hrpa željeza opasna i za ljude u zraku i za ljude na zemlji".

"Smatram da je to posljedica više godina zapostavljanja i neulaganja  u tu komponentu oružanih snaga", kaže kandidatkinja stranke koja je godinama "zapostavljala i neulagala", da bi onda mudro zaključila: "Ovaj pad MiG-a treba shvatiti kao poziv na buđenje, raspraviti i odlučiti na koji će se način ulagati u ratno zrakoplovstvo".

Nije dala svoj obol raspravi. Nije ponudila rješenje. Nije ga čak ni nagovijestila. 

Kao da ona s tom temom nema baš nikakve veze. Osim što je "iznimno zabrinuta".

Upravo u trenutku kad je trebalo pokazati hrabrost, smjelost, upućenost, pa i demonstrirati programsku viziju na konkretnom i gorućem problemu, Josipović i naročito Grabar Kitarović kao njegova izazivačica, postavili su se kao puki promatrači.

Kao da s tom temom, nacionalnom sigurnosti, oružanim snagama, borbenom gotovošću, nemaju ama baš nikakve veze.

Zvuče kao da ne znaju što bi trebali reći. Treba li ugasiti zrakoplovstvo ili ga financirati po cijenu državnog bankrota?

Puno pitanja, nema odgovora

U međuvremenu, Novi list je prenio stavove neimenovanih sugovornika s Pantovčaka i iz Banskih dvora koji jasno poručuju da nam borbeni zrakoplovi ne trebaju, te da je rješenje u Air Policingu, partnerstvu s drugim zemljama NATO saveza u obavljanju nadzora hrvatskog zračnog prostora. 

Ali opet se nitko ne usudi javno se za to založiti.

Pa čak i onda kad se govori o nacionalnom konsenzusu, tek treba vidjeti hoće li političke stranke imati hrabrosti reći svojim građanima da nam borbeni zrakoplovi, oni kojima su se godinama hvalili, više nisu potrebni.

Ili, s druge strane, hoće li imati hrabrosti reći im da idemo u nabavku novih aviona, pa i po cijenu definitivnog bankrota države.

U Planu 21, onom kojeg je premijer nazvao "figurativnim", u poglavlju o obrani i nacionalnoj sigurnosti postavljaju se pitanja, ali ne daju odgovori. Kukuriku stratezi su obećali da će "provesti analizu" i vidjeti, između ostalog, "nabavljamo li odgovarajuću opremu sami ili s našim saveznicima". Ni nakon tri godine na vlasti nismo vidjeli tu analizu. 

Nego je ministar Kotromanović tri godine čekao da padne MiG, pa da onda vidimo što ćemo dalje. A nemamo dalje jer nemamo novca.

To je ta analiza.

Ovo je teška politička tema, ali je upravo zato idealna za predsjedničke kandidate,  kao i glavne političke stranke, da izađu s prijedlozima i stavovima, te napokon donesu neku odluku. 

Odavno je poznato da su MiG-ovi stari i da za nove zrakoplove nemamo novca. U tome ne leži nikakva mudrost. 

Mudrost leži u političkom rješenju tog problema. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu