Obavijesti

News

Komentari 142

O kandidaturi za UN: 'Veća je šansa da neću ni biti izabrana'

O kandidaturi za UN: 'Veća je šansa da neću ni biti izabrana'
5

Iako je Vlada nadležna za kandidaturu, a predsjednica formalno ne sudjeluje u tom procesu, Pusić je naglasila da je važno imati njenu podršku, te da se njoj nada

VIDEO

Na zatvorenom dijelu Vladine sjednice potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić predložena je kao hrvatski kandidat za glavnog tajnika UN-a .

Povodom toga Vesna Pusić održala je tiskovnu konferenciju za medije na kojoj je objasnila postupak kandidature i izbora novog glavnog tajnika/tajnice UN-a.

Pusić je kazala da je u okviru Ujedinjenih naroda postignut konsenzus da se 11. rujna donese rezolucija kojom se utvrđuje donekle različit postupak izbora sljedećeg glavnog tajnika ili tajnice UN-a.

Temeljem te rezolucije predsjedavajući Vijeća sigurnosti i Opće skupštine poslat će zajedničko pismo kojim će pozvati države članice da istaknu svoje kandidate i predlaže se da se do studenog izradi lista kandidata , temeljena ne samo na kandidiranju od strane država članica nego i obavljenih razgovora s kandidatima. Do prosinca bi trebalo obaviti i razgovore.

U nastavku je objasnila kako će se konačna odluka donositi temeljem te liste , negdje u ovo doba sljedeće godine.

Procedura ide tako da su članice Vijeća sigurnosti razmotrile sve prijedloge, odlučile se oko jednog prijedloga i taj prijedlog uputile Općoj skupštini koja aklamacijom bira glavnog tajnika. Sada je prijedlog da se potencijalni kandidati imaju priliku predstaviti Općoj skupštini, iznijeti svoje viđenje funkcioniranja te institucije i svojom biografijom se predstaviti.  Postoji i prijedlog da bi se Općoj skupštini moglo uputiti i više od jednog kandidata, no to još nije prihvaćeno.

Također, postignut je neformalni dogovor da se po prvi puta traže kandidati iz skupine istočna Europa iz koje dosad nikada nije bio glavni tajnik UN-a. Hrvatska nikada nije imala kandidata.

VIDEO

- I svoju kandidaturu smatram na "dugačkom štapu". To je vrlo dugačka i komplicirana procedura. Sama činjenica da je netko kandidat je daleko da je to i garancija da će biti izabran. Mislim da i ja i svi trebamo biti svjesni da je veća vjerojatnost da ne budem izabrana, nego da budem izabrana . Ali u samoj proceduri Hrvatska, i ja, imamo se priliku predstaviti. Zemlja dobiva puno veću vidljivost, ima kandidata koji ju neće osramotiti. Ako na kraju cijele procedure i uspijemo u cijelom procesu, to bi bilo izuzetno i fantastično . Dat ću sve od sebe u procesu jer je za nas sudjelovanje plus - rekla je Pusić.

VIDEO

Iako je Vlada nadležna za kandidaturu, a predsjednica formalno ne sudjeluje u tom procesu, Pusić je naglasila da je važno imati njenu podršku.

- Nadam se da će me podržati, naročito za vrijeme svog boravka prilikom otvaranja Opće skupštine koncem ovog i početkom sljedećeg mjeseca u New Yorku.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca