• Članak
  • Komentari 131
  • Share 20
  • Tweet

'Od danas nema isplate plaće, ako nisu uplaćeni i doprinosi'

Prekovremeni sati u javnoj upravi ograničit će se na maksimalno 10 sati, a oni sa ugovorom na određeno vrijeme, kad im on prestane važiti, ostat će bez posla

Srijeda, 01. 2. 2012. u 10:53    Piše: 24sata
'Od danas nema isplate plaće, ako nisu uplaćeni i doprinosi' Patrik Macek/Pixsell Slavko Linić: MMF nam nije potreban

Ministar financija Slavko Linić tvrdi kako se od 1. veljače uvodi sustav prema kojem neće biti moguće isplatiti neto plaću ako nisu uplaćeni i doprinosi.  Ministar je sinoć za HRT rekao da postoji mogućnost da u slučaju potrebe razliku isplati bankarski sustav.

 - Cijela ova godina bit će borba za likvidnost. Želimo zajedno s bankarskim sustavom raditi na tome. Cijela godina će biti pokušaj da se sustav dovede u red i da se dosadašnje dugove pokuša razriješiti i u sustav vrati likvidnost - rekao je Linić naglasivši da se ne može tolerirati neplaćanje prema bilo kojoj instituciji više od 60 dana. No, dovođenje reda, naglašava ministar Linić, ne mora se rješavati isključivo stečajevima. 

 - To može biti zatvaranje potraživanja s imovinom, ulaskom u kapital, pa i otpis - rekao je Linić.

Prekovremeni sati u javnoj upravi, rekao je Linić,  ograničit će se na maksimalno 10 sati, a oni sa ugovorom na određeno vrijeme, kad im on prestane važiti, ostaju bez posla. No, napomenuo je Linić,  kolektivni ugovori neće se dirati. Ovom preraspodjelom i racionalizacijom Vlada planira uštedjeti oko dvije milijarde kuna.

Uvođenje poreza na imovinu 1. siječnja 2013.

Ministar financija tvrdi da bi se porez na imovinu trebao uvesti 1. siječnja 2013. godine. Iako taj porez ima mnogo protivnika, smatra Linić, on bi zamijenio neke parafiskalne namete, poput komunalnih naknada, a išao bi u proračune lokalnih zajednica. Osnovica za taj porez trebao bi biti  stambeni prostor, kao i zemljišta koja imaju nekakvu aktivnost.

Što se, pak,  tiče dolaska svjetskog financijskog policajca, MMF-a, ministar financija je rekao da nema potrebe za njihovim aranžmanom. 

 - Hrvatska može financirati svoje vanjske obveze - rekao je Slavko Linić za HRT.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: slavko linić, porez na imovinu, neisplata plaća, mmf, ministar financija, financije, doprinosi

Izdvojeni komentari 131 komentara Pogledaj sve komentare
01.02.2012., 16:57

drug Tito: Otpusti ti 75% neučinkovitog državnog aparata počevši u svom ministarstvu pa dalje, a ne samo lupati po sirotinji i poduzetnicima koji jedva preživljavaju dan i nisu ti na grbači i socijali nego na svom radu! Prestar si ti druže za to, daj mladima da rade tvoj posao ali bez baba i netjaka i stričeva........

01.02.2012., 12:18

BlackRaven: I Liniću - možeš zaboraviti porez na imovinu - nije mi je nitko dao, nego su mi sve oporezovali po par puta, svaku ciglu i vreću cementa..Dakle, porez je plaćen, a Ustav zabranjuje dvostruko oporezivanje....A kad smo već kod toga, zar nije ilegalno u EU naplaćivati porez na posjedovanje TV prijamnika MJESEČNO - kad je porez već plaće u trgovini kad si je kupio? I zar nije u EU ZABRANJENO emitirati reklame na državnoj televiziji? I zar u toj istoj EU nije zabranjeno štošta o čemu šutite nego samo vadite iz vreće ono što vama odgovara? Recimo socijalna zaštita je na prvom mjestu. Pa nije to amerika di možeš crknut u sred hitne ako nemaš zdravstveno osiguranje.. Evo kao primjer UK - SVI građani imaju POTPUNO BESPLATNO zdravstveno osiguranje.. A zašto to ovdje nije tako kad već kradete 38% iz brutto plaće ljudima? ... prikaži sve

01.02.2012., 12:26

glasna: mislim...komentirati ili ne....vidim,a to je tek početak,komentatori ne žele,ili ne razumiju što su doprinosi......svi imamo bruto plaću,to je ono što nam je poslodavac ugovorom o radu dužan isplatiti...od toga moramo platiti doprinos za zdravstveno i mirovinsko......taj novac ne ide u proračunsku masu,to je novac koji omogućava funkcioniranje zdravstva,omogućava isplatu mirovina,a u konačnici i naše pravo na mirovinu........možda nebi bilo loše donjeti zakon,kakav postoji u nekim državama,da poslodavac isplati cijelu bruto plaću,a radnici sami uplate zdravstveno i mirovinsko.....pa da vidimo što će se dogoditi kad nama.ili našoj djeci bude trebala liječnićka pomoć,čak i najobičniji antibiotik......kad završimo radni vijek bez mirovine...kad za sadašnje umirovljenike nebude novca......nema rata,nema katastrofe koje se narod boji više no reda,rada i discipline......... prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar