Obavijesti

News

Komentari 60

Odbor glasovao: Barić, Čalić i Bajić kandidati za Ustavni sud

Odbor glasovao: Barić, Čalić i Bajić kandidati za Ustavni sud
7

Kandidati koji su na Odboru za Ustav dobili najviše glasova članova su profesorica Sanja Barić, sutkinja Ivana Čalić i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić

VIDEO

Saborski Odbor za Ustav od ukupno 11 kandidata predložio je Saboru tri kandidata za suce Ustavnog suda , a postupak je proveden tajnim glasovanjem. Sabor bi o tome tko će od kandidata zasjesti na dva upražnjena mjesta na Ustavnom sudu trebao odlučiti dvotrećinskom većinom .

Na Odboru su pojedini zastupnici iznijeli sumnje da će do izbora sudaca doći, a čule su se i optužbe na račun HDZ-ovaca za opstrukciju rada jer se na sjednici nisu pojavili.

Kandidati o kojima će zastupnici odlučivati na plenumu su Sanja Barić ustavno-pravna stručnjakinja, sutkinja Ivana Čalić koja je javnosti poznata po nepravomoćnoj presudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi medija te najdugovječniji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić . Sabor će uz troje koji su ušli u uži izbor dobiti i popis svih kandidata, a šef Odbora Peđa Grbin (SDP) rekao je da je među kandidatima "bilo odličnih, ali i onih za koje se pitaju zašto su se uopće kandidirali za ovu funkciju".

VIDEO

Lesar: Sumnjam da ćemo moći izabrati suce

Zbog izmjene procedure odnosno pitanja hoće li glasovanje o kandidatima biti tajno ili bodovanjem Dragutin Lesar (Laburisti) je ustvrdio:

- Neću gatati, ali može se dogoditi se izvede manevar tako da i ovaj put izbor sudaca Ustavnog suda ne uspije. Jedan neuspjeh imamo iz 2011. Sada bi trebali izabrati dva, a iako sam do sada u to vjerovao sada sumnjam u tu namjeru. Krajem godine ističe mandat još šestorici sudaca Ustavnog suda, a kada ih Sabor tri puta ne uspije izabrati može se pojaviti netko s prijedlogom da se Ustavni sud ukine jer Sabor ne može izabrati suce - upozorio je Lesar navodeći da je na prošloj sjednici Odbora bilo dogovoreno da će se kandidati birati bodovanjem.

Iako se "lomio" oko pitanja hoće li sudjelovati u postupku, Lesar je na kraju ostao jer kako je rekao ne želi se dovesti u situaciju da ga netko optuži da je pridonio tome da izbor sudaca ne uspije.

Grbin: Ovdje se ne biraju suci SDP-a ili druge političke opcije

Na teze o opstrukciji izbora odgovorio mu je Peđa Grbin .

- Da smo htjeli opstruirati izbor ustavnih sudaca mogli smo komotno čekati kraj godine i reći da to nećemo učiniti. Želja onih koji dolaze na sjednice Odbora izabrati te osobe i osigurati kontinuitet rada Ustavnog suda. Određena politička grupacija koja ima više manje trećinu zastupnika u Saboru može apsolutno opstruirati izbor sudaca Ustavnog suda, ne doći na sjednicu Odbora da iznese svoje razloge zašto se neće glasovati za niti jednog kandidata i onda mi moramo odgovarati za njihovo postupanje - rekao je Grbin.

Naveo je i da je postupak tajnog glasovanja praktičniji, a ono je u prošlosti kada je birana povjerenica za informiranje i pučkog pravobranitelja izabrali ljude koji služe na čast Saboru, ali i društvu.

- Dovoditi u pitanje našu želju da izaberemo suce Ustavnog suda mislim da nije korektno. Ovdje se ne biraju suci SDP-a ili neke druge političke opcije nego suce koji bi trebali svim građanima trebali vratiti povjerenje u instituciju i u sustav - poručio je.

Lesar mu je uzvratio da nije spomenuo niti jednu stranku, ali kad ga je već to spomenuo podsjetio je da je prilikom prvog pokušaj izbora nije uspio u vrijeme kada je HDZ bio na vlasti, a sada ih nema na Odboru. Lesar je uvjeren da će prilikom glasovanja u Saboru napraviti manevar da će do izbora teško doći.

- Dao bih ruku u vatru da dva suca Ustavnog suda ovaj put nećemo izabrati. Ako ćemo i jednog. Imat ćemo iz sedam na kraju godine uoči izbora. U sistemu nešto ne štima. osim političkog nadmetanja i opstruiranja od strane HDZ-a da izbor ne uspije očekivao sam da će dvotrećinska većina koja postoji u Saboru i bez HDZ-a biti pametnija i odgovornija u tome. Ni to se ne ostvaruje nažalost. Onda ćemo svi skupa kukati i jadati se kako je povjerenje u pravosuđu i u Ustavni sud minimalno. Sada Sabor i najveći dužnosnici stranaka nisu u stanju naći načina da izaberemo suce Ustavnog suda, a da ovog cirkusa nema. Ne amnestiram odgovornosti ni Tomislava Karamarka ni Zoran Milanovića. Kakvu poruku šaljemo javnosti? Da suce Ustavnog suda ne možemo izabrati. Ne daj Bože da Sabor dobije ovlasti da bira predsjednika države, kako su neki predlagali, ne bi ga imali 20 godina - ljutit je Lesar.

Jurjević: Najveća opozicijska stranka opstruira rad Sabora

Marin Jurjević (SDP) okomio se na HDZ optužujući ih da opstruiraju rad Odbora, jer na njega ne dolaze već duže vrijeme, ali i rad Sabora.

- Ono što se treba osuditi jer da najveća opozicijska stranka opstruira rad Sabora. Očito ne žele da se izaberu suci Ustavnog suda. To je sasvim jasno. Vjerojatno će pokušati napraviti sve da ne dođe do izbora ustavnih sudaca jer po njima će neka nova pretpostavljena nova situacija, u kojoj bi oni trebali biti većina, bila za njih pogodnija da odaberu svoje ljude. Ja još uvijek vjerujem da mi u Saboru možemo, da smo pametni i odgovorni, izabrati suce Ustavnog suda. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome - poručio je Jurjević.

Ustvrdio je da je ovo jedna vrsta nasilja od strane HDZ-a.

- Opstruiranje rada Sabora je jedna vrsta antidemokratske rabota što ja nazivam nasiljem. Želim to reći javnosti jer je HDZ-u uzaludno govoriti - rekao je.

Antičević Marinović: HDZ je neodgovorna opozicija

Ingrid Antičević Marinović (SDP) postupak HDZ-a smatra rušenjem, a ne samo manifestacija političkog stava, što sustavno rade.

- Očito su svjesni da ne može biti sve kako su oni zamislili, a onda neće biti nikako. To je jedna neodgovorna opozicija, a takvi su bili i dok su obnašali vlast. Netko će reći da imaju pravo da ne dođu pa tako mjesecima. Ja još ne znam nikoga tko je odbio primiti plaću jer nije dolazio i ne ispunjava svoje dužnosti - ustvrdila je.

Savjetom je pokušao pomoći vanjski član Odbora za Ustav Branko Smerdel . Uvjeren je da je zastupnicima najveći problem što još uvijek žele izabrati suce koji će biti neovisni.

- Svugdje u svijetu je ustavno sudstvo političko sudstvo i određeni kandidati su rezultat preferencija političkih aktera. Ako hoćete pravi Ustavni sud morate odustati od laži da postoje ustavni suci koji nikome ne pripadaju - poručio je Smerdel.

Šeks: Dva najodgovornija kluba su se morali dogovoriti oko kandidata

Zašto HDZ-ovci nisu došli na odbor za Ustav novinari su u Saboru pitali Vladimira Šeksa koji je potpredsjednik Odbora. On je kazao da to treba pitati vodstvo i kluba HDZ-a. Napominje da je trebao o tom pitanju doći do dogovora.

- Morali su se bar dva najodgovornija kluba, HDZ i SDP dogovoriti oko kandidata, koje će kandidate poduprijeti za izbor sudaca Ustavnog suda. Taj dogovor očito nije uslijedio i zbog toga i HDZ nije više sudjelovao u radu Odbora za Ustav. Vjerojatno će tako biti i na plenarnoj sjednici kada se bude glasovalo o kandidatima - rekao je Šeks.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1