Obavijesti

News

Komentari 14

Otvorena je javna rasprava o nacrtu Zakona o referendumu

Otvorena je javna rasprava o nacrtu Zakona o referendumu
7

Pojedini članovi Odbora usprotivili su se ideji da se potpisi referendum prikupljaju u uredima državne uprave i pomoću sustava e-građani, kao što to predviđa nacrt

VIDEO

Saborski odbor za Ustav otvorio je jednomjesečnu javnu raspravu o nacrtu novog zakona o referendumu. Pojedini članovi Odbora usprotivili su se ideji da se potpisi referendum prikupljaju u uredima državne uprave i pomoću sustava e-građani, kao što to predviđa nacrt. Protiv te odredbe bili su Davorin Mlakar (HDZ), Dragutin Lesar (Laburisti), Milorad Pupovac (SDSS) te dio vanjskih članova Odbora. Upozoravaju da će to značajno ograničiti pravo građana da sudjeluju u referendumskim inicijativama. Napominju da je prikupljanje potpisa pitanje građana, a ne državne uprave. Lesar je presložio da se istovremeno promijeni Ustavni zakon o Ustavnom sudu kako bi se inicijatora referenduma prije prikupljanja potpisa obvezalo da zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

'Dosta je prebacivanja odgovornosti'

Vanjski članovi Nenad Zakošek i Dragan Zelić pozvali su vladajuće i oporbu da se dogovore o novom Zakonu, ali i o izmjenama Ustava kojima bi se sustavno riješila referendumska problematika.

- Dosta je prebacivanja odgovornosti. Izvolite se, gospodo iz HDZ-a i SDP-a sjesti i dogovoriti. U protivnom ćete biti odgovorni za zlouporabu referenduma u različite svrhe - kazao je Zelić zastupnicima.

Novi uvjeti za uspješnost referenduma

Osim ranije navedene odredbe u nacrtu Zakona stoji i da se rok za prikupljanje potpisa sa sadašnjih 15 povećava na 30 dana. Ne propisuju se uvjeti za uspješnost referenduma na državnoj razini, jer je Ustavom 2010. ukinuta odredba po kojoj je se referendumu, da bi bio valjan, moralo odazvati više od polovice ukupno upisanih birača. No, promjene se odnose na lokalne referendume. Definiran je i broj potpisa potrebnih za njegovo raspisivanje. Predložen je broj potpisa potrebnih za lokalnog referenduma, a on ovisi i broju birača. Tako bi se u jedinicama s manje od 10.000 birača za referendum biti potrebno prikupiti 20 posto birača, u jedinicama do 100.000 taj prag bi bio 15 posto, dok bi u jedinicama lokalne samouprave u kojoj ima više od 100.000 birača potreban broj prikupljenih potpisa za referendum bio 10 posto.

U nacrtu se navodi i da je nužno kroz poseban zakon urediti financiranje referendumskih inicijativa i kampanja, a čelnik odbora Peđa Grbin napomenuo je da se trenutno inicijative financiraju s ogromnom količinom novca, a da građani ne znaju otkud on ni kako se troši.

Izmjena neće ništa riješiti

Oporba i Milorad Pupovac usprotivili su se izmjenama Zakona o izboru predsjednika. Iako je riječ o tehničkoj izmjeni upozorili su da se izborni zakoni ne smiju mijenjati pred izbore.

- Namjera da tri mjeseca prije izbora mijenjamo zakon je zločesta. Izmjene neće riješiti ništa, osim što će uvesti praksu da se izborna pravila mogu mijenjati kad se kome prohtije, pa i u samoj kampanji - upozorio je Mlakar.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca