Obavijesti

News

Komentari 161

Odgovor iz HNS-a: Na nikakve ultimatume nećemo reagirati

Odgovor iz HNS-a: Na nikakve ultimatume nećemo reagirati
3

Sukob SDP-a i HNS-a kulminirao je u subotu kada je premijer Milanović dao ultimatum HNS-u da u roku od osam tjedana promijeni mišljenje o izmjeni Ustava

VIDEO

Sukob glavnih partnera Kukuriku koalicije kulminirao je u subotu nakon što je premijer Zoran Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a dao ultimatum HNS-u da u roku od osam tjedana promijeni mišljenje o izmjeni Ustava.

HNS je ultimatum odbio i poručio Milanoviću da se obrati HDZ-u ako pod svaku cijenu želi mijenjati Ustav. Premijeru su uzvratili porukom da ultimatum nije razina na kojoj će komunicirati. 

- HNS ostaje pri svojem stavu i neće ga mijenjati. Znači, ne pristajemo na promjene Ustava, nego samo na izmjene zakona kao što su to predsjednica stranke i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić te HNS-ovi zastupnici već rekli. Na nikakve ultimatume nećemo reagirati - tvrde u vrhu stranke.

Goran Beus Richembergh smatra da nije HNS presudna karika za promjenu Ustava, pa je partnere iz SDP-a uputio na dogovor s oporbom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Činjenica je da je za promjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 glas zastupnika. To znači da se o tome trebaju složiti SDP i HDZ te SDP-u za promjene Ustava nisu ni potrebni glasovi HNS-a - zaključio je Beus.

Pusić smatra da Perkovića treba izručiti Njemačkoj

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić kao ministrica vanjskih poslova više je puta izjavila kako se cijela stvar oko promjene Ustava i odbijanja izručenja Josipa Perkovića previše politizira. Pusić smatra da Hrvatska kao članica EU treba poštovati europski uhidbeni nalog i Perkovića izručiti Njemačkoj. Premijer očito ne dijeli to mišljenje. Jer inače ne bi toliko inzistirao na promjeni Ustava nakon što je usvojen zakon o vremenskom ograničenju primjene europskog naloga koji sprečava da se bivši šef hrvatskih i jugoslavenskih tajnih službi ne izruči zbog ubojstva Stjepana Đurekovića.

Novi sukob samo je nastavak niza sukoba HNS-a i SDP-a

Sukob oko Ustava nastavak je niza sukoba SDP-a i HNS-a. Zbog protivljenja glavnog partnera Milanović nije uspio progurati ni porez na nekretnine ni ograničenje minusa na tekućim računima građana. HNS nije bio zadovoljan ni zato što je Milanović prekinuo suradnju s Ivanom Jakovčićem i IDS-om u Istri.

Jakovčić i Pusić nekoliko su se puta sastali bez Milanovića. Nedavno je u Varaždinu održan i prvi sastanak župana HNS-a i IDS-a, što mnogi smatraju osnivačkim sastankom nove koalicije bez SDP-a.

Beus: Koalicija počiva na dogovoru

Koalicije ne počivaju na ultimatumima, nego na dogovorima, pa tako i naša. Iznijeli smo stav o promjenama Ustava te smo i dalje pri njemu, rekao nam je Goran Beus Richembergh.

- Kao koalicijski partneri uvijek smo spremni na staloženu, smirenu i argumentiranu raspravu, nikako na ultimatum. Promjena Ustava je izrazito osjetljiva tema kojoj treba pristupati vrlo pažljivo i za takve odluke treba puno vremena - ponovio je Beus Richembergh.

Dodao je kako SDP vrlo dobro zna da mu za promjenu Ustava treba dvotrećinska većina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag