Obavijesti

News

Komentari 119

Odustao od imenovanja ulica pa položio vijence partizanima

Odustao od imenovanja ulica pa položio vijence partizanima
2

Nakon što je Gradsko vijeće odbacilo da se ulica nazove imenom Prvog splitskog partizanskog odreda, Ivo Baldasar je položio vijenac na spomen ploču partizanima

VIDEO

Dan nakon što je na sjednici splitskog Gradskog vijeća odbačena točka da se jedna ulica na Mejašima nazove imenom Prvog splitskog partizanskog odreda, gradonačelnik Ivo Baldasar sa suradnicima je položio vijenac na spomen ploču na mjestu odakle su 11. kolovoza 1941. krenuli u rat. Na obilježavanju na splitskom Sućidru okupilo se i nekoliko desetaka članova gradske Udruge antifašista i antifašističkih boraca, a u pozadini i nekolicina predstavnika braniteljskih udruga. Nakon Splita predstavnici Grada Splita i antifašisti uputili su se u Rudušu kod Sinja gdje su 26. kolovoza 1941. streljana 24 pripadnika splitskog odreda, među kojima i igrači RNK Split. 

- Ne bih da se ova priča svede samo na imenovanje ulice, mi ovdje odajemo pijetet Prvom splitskom odredu, posebno borcima koji su streljani i ubijeni.  Udruga antifašista već 10 godina od Grada traži da se imenuju ulica Prvog splitskog partizanskog odreda, Trg žrtava fašizma i da se na štandarac (stup za gradske zastave) na Pjaci upiše 26. listopada 1944. kad je Split konačno oslobođen. Nezadovoljni smo s cijelim Gradskim vijećem, i sa SDP-om, i HDZ-om i svima ostalima koji su odbacili imenovanje ulice  - kazao je prof.dr. Josip Milat, predsjednik Udruge antifašista Splita, i sam član SDP-a.

Baldasar: Naći ćemo kompromis

Dodao je kako je tu nemoguće postići kompromis s protivnicima imenovanja ulice poput iz Koalicije udruga Domovinskog rata iz Splita koje se izričito protive davanju partizanskih imena. Gradonačelnik Baldasar poručio je kako će se sastati u sa sukobljenim stranama, HDZ-ovom oporbom, te iznaći kompromis.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Niti smo odustali, a niti je propala pomirba. Ja osuđujem ekstremizam i s jedne i s druge strane koji nas razdvaja i čini ovom narodu štetu. Imao sam kritike s desnice, a sad se mogu pohvaliti da imam ravnomjerne kritike i ekstremne ljevice. Vjerojatno sam ja jedini koji ih je uspio ujediniti - dometnuo je Baldasar.

Kazao je kako je na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak odbačena točka o imenovanju ulice na Mejašima kako bi se izbjegle nepotrebne polemike i prepucavanja. Smatra da imaju važnih tema poput gospodarstva i nezaposlenosti.

- Od pomirbe nisu odustali niti glavni čimbenici toga, jer tu danas na Sućidru imate predstavnike braniteljskih udruga. Sjesti ćemo i dogovoriti se, vjerujem u konsenzus i s ljevicom i s desnicom. Oko toga ćemo se dogovoriti u sljedećih 20 dana kako bi to došlo na iduću sjednicu Gradskog vijeća. Razmotrit ćemo koja bi to bila ulica, proširili bi to i na određeni trg. Mora biti kompromisa i sjedne i s druge strane - rekao je Baldasar.

Protiv ulice Prvog splitskog partizanskog odreda pobunili su se i predstavnici kotara Mejaši, inače HDZ-ovci. Ni splitskim antifašistima nije odgovaralo da se imenom splitskih partizana nazove ulica od 100-ak metara koja bi spajala rotor u predgrađu.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović