Obavijesti

Kolumne

Komentari 503

Opasne Klemmove prijetnje 'osvajanjem' Vlade i Sabora

Opasne Klemmove prijetnje 'osvajanjem' Vlade i Sabora
1

Klemm je poručio da može organizirati 50 tisuća branitelja, najavio preseljenje prosvjeda pred Vladu i pohvalio se da mogu "osvojiti" Ministarstvo, Vladu i Sabor

VIDEO

"Trebaju li građani strahovati od nereda, pa i zauzimanja Ministarstva branitelja", upitala je novinarka Večernjeg lista.

A Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije i jedan od organizatora braniteljskog prosvjeda na Savskoj cesti, dao sljedeći odgovor: "Hrvatski branitelji mogu svaki trenutak 'osvojiti' ne samo Ministarstvo, nego i Sabor i Vladu. Ali nama to ne pada na pamet".

Riječ "osvojiti" našla se pod navodnicima, ali s njima i bez njih odgovor je zvučao kao prijetnja. Kao pokazivanje mišića. Kao jasna poruka da organizatori prosvjeda raspolažu s dovoljnom silom da pokore državne institucije.

U istom intervjuu Klemm se pohvalio da su organizatori "mogli uvijek okupiti 50 tisuća branitelja i izići na bilo koji trg", a onda najavio kako organizatori prosvjeda "razmišljaju o preseljenju na Markov trg".

Šator pred Vladom

"Ako ćemo na taj način natjerati nekoga da počne raditi u interesu hrvatskih građana, dići ćemo šator pred zgradom Vlade", kaže Klemm, čovjek koji na televiziji paradira u u službenoj odori specijalne policije, premda je to službenim pravilnikom zabranjeno.

Dakle, jedno je kad anonimni sudionik prosvjeda u Savskoj uzbuđeno u televizijsku kameru izgovori kako su oni "oštrom silom dobili državu i ako treba oštrom silom će je i vratiti", a nešto posve drugo kad istim tragom krene i njegov vođa.

Kada najavi prebacivanje šatora pred Vladu, spomene 50 tisuća branitelja i upozori kako "branitelji mogu svaki trenutak osvojiti Ministarstvo, Vladu i Sabor".

Nije rekao kako to misle osvojiti, ali za to ne treba imati veliku maštu.

Klemm je ovo izgovorio tobože pomirljivim tonom, uz okolišanje i ograđivanje ("Nama to ne pada na pamet"), no svejedno je poslao zlokobnu poruku.

Poruku javnosti i upozorenje vlastima na što su prosvjednici sve spremni ako se ne izađe u susret njihovim zahtjevima.

Nisu oni nasilni, ali mogli bi biti. Oni zasad mirno prosvjeduju, ali mogu to i brže riješiti. Institucije ih ignoriraju, ali vrlo ih lako oni mogu osvojiti.

Zaoštrio retoriku

Jasno je zbog čega je Josip Klemm zaoštrio retoriku. Prosvjed branitelja ušao je u treći tjedan, zasad bez ikakvih pomaka i rezultata, Vlada ne odstupa, ministar još nije smijenjen, a javnost kao da se zasitila njihovih šatora i zbunjujućih poruka.

Stoga je bilo nužno ponovno skrenuti pozornost javnosti, senzibilizirati građane, ali i zaoštriti pristup prema Vladi. 

Koliko god to Klemm uljepšavao i ublažavao, njegove poruke o prebacivanju šatora pred Vladu, zajedno s prijetnjama "osvajanjem" institucija uz pomoć "50 tisuća branitelja", opasno smrde na ukrajinski scenarij.

Čak i da je to šuplja prijetnja, nedopustiva je u demokratskim društvima.

Pitanje je samo želi li Klemm, zajedno sa svojim sljedbenicima, ali i političarima koji sada rehabilitiraju generale, prozivaju "nenarodnu vlast" i huškaju javnost protiv "Jugoslavena i unutarnjih neprijatelja", da Hrvatska bude demokratsko društvo.

Nemoćnike u prve redove

U kojem je dozvoljeno prosvjedovati, ali ne i prijetiti silom. U kojem je poželjno boriti se za svoja prava, ali ne prijetnjama o "osvajanju institucija". Još manje ako se ratne invalide, bolesnike i nemoćnike gura u prve redove.

A u tom istom demokratskom društvu Josip Klemm i njegovi branitelji još uvijek imaju ekskluzivno pravo upućivati takve prijetnje bez straha od ikakvih posljedica. 

Ako ništa drugo, barem u ovom slučaju mogu reći da je to država za koju su se borili.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 503
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode