Obavijesti

News

Komentari 24

Oprost dugova: Četiri grada i pet općina potpisale sporazum

Oprost dugova: Četiri grada i pet općina potpisale sporazum
1

Opačić se nada kako će ih se javiti još. Nije željela komentirati što ako se više nitko ne javi. Dodala je i kako ova mjera nije poruka da se računi ne plaćaju

VIDEO

Sporazumi bi bili neustavni, ako bi se uredili Zakonom. Uvjeti su se dogovarali mjesecima i ustavnim ih čini upravo to što se ljudi javljaju dobrovoljno, reagirala je u Zaboku ministrica Milanka Opačić na najavu Udruge Blokiranih da su sporazumi o oprostu dugova protuustavni.

U ponedjeljak je u Zaboku s četiri zagorska grada, Klanjcem, Oroslavjem, Pregradom i Zabokom, te pet općina, Bedekovčinom, Humom na Sutli, Kumrovcem, Svetim Križem Začrtjem i Tuhljem, potpisala sporazum o oprostu dugova. Opačić se nada kako će ih se javiti još. Nije željela komentirati što ako se više nitko ne javi.

- Na gradovima i općinama je da se brinu za svoje stanovnike - rekla je. 

Dodala je i kako ova mjera nije poruka da se računi ne plaćaju.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je da imaju oko 80 do 100 obitelji koje duguju komunalnu naknadu. U Oroslavju, rekao je gradonačelnik Ivan Tuđa, imaju imaju 200 dužnika sa 140.000 kuna duga, ali i napomenuo kako ne zadovoljavaju svi kriterije za otpis.

Ministrica je objasnila i kako za oprost duga procedura nije komplicirana i ne uključuje prikupljanje mnoštva dokumenata.

- Nije točno da građani moraju prikupljati papire. Jedini dokument koji moraju donijeti je dokument o vlasništvu nad nekretninom. Sve druge podatke mi prikupljamo jer smo umreženi. Prva stanica gdje se trebaju javiti je FINA kako bi vidjeli spadaju li u kategoriju otpisa duga ili ne. FINA ima 175 poslovnica, može se otići tamo i vidjeti taj registar, kazala je Opačić za RTL televiziju

Na pitanje novinara da li je kriterij o oprostu pošteno određen - oni koji imaju 1500 kuna po članu kućanstva ne mogu dobiti oprost, a oni koji imaju 1250 kuna, mogu - Opačić je kazala:

- Uvijek je pitanje cenzusa, a mi smo se držali granice siromaštva. To su kriteriji na koje su pristali svi. Morali smo negdje podvući crtu.

Objasnila je i što znači 'ne imati drugu imovinu koju se može prodati' što je jedan od uvjeta za oprost duga.

- To znači da ne smijete imati nekretninu koju možete iznajmiti, prodati eventualno. Nije riječ o nekretninama koje imate na papiru, ali ne možete ništa s njom, kazala je ministrica i dodala da nije još upućena u premijerovu mjeru fiksacije franka.

- Ne znam što se točno razgovaralo. Ali znam da Vlada mora štititi svoje građane, jer su se sad našli u teško poziciji, zaključila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je