Obavijesti

Kolumne

Komentari 68

OraH je opomena, ali SDP ga smatra zaštitnom mrežom

Mirela Holy i OraH trebali bi biti batina koja će prisiljavati SDP da se mijenja. Nažalost, SDP ih smatra spasom ljevičarskih glasova u principu spojenih posuda.

VIDEO

Sve je uzbudljiviji ovaj politički eksperiment spojenih posuda.

Kako SDP pada, tako OraH raste. Kako Zoran Milanović pada, tako Mirela Holy raste.

A SDP i njegova lijeva, zelena frakcija OraH našli su se otprilike na polovici ukupnog postotka glasove koje su socijaldemokrati imali na vrhuncu svoje popularnosti: prvi imaju 17, drugi 15 posto. Ukupno 32.

Dakle, gotovo isti postotak glasova postojano se odljeva iz šupljeg u prazno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slično je i s Mirelom Holy. Što premijer više napreduje na ljestvici najomraženijih političara, to se ona brže uspinje na ljestvici najpopularnijih, skočivši ovih dana čak u naručje dosad nedodirljivom Ivi Josipoviću.

I već se postavljaju pitanja: hoće li OraH sastavljati Vladu, hoće li Mirela Holy postati premijerka?

Dok se zapravo sve vrti oko jednog pitanja: što će se događati sa Zoranom Milanovićem i njegovom strankom?

Premijer je ključ uspjeha

Premijer je ključ uspjeha OraHa i njegove predsjednice, baš kao što je ključ neuspjeha SDP-a. On je srozao SDP na račun njegove odmetnute frakcije, on je omogućio Holy da "podigne letvicu" i nametne se kao njegova izravna suprotnost, njegov antipod, kao jedina alternativa na ljevici.

I dok se Milanović nalazi na čelu stranke i Vlade, Mirela Holy može računati na dobru poziciju na političkoj sceni. Pitanje je, međutim, koliko to može još potrajati, koliko su ove ankete zapravo izraz prosvjeda frustriranih ljevičara i esdepeovaca, umjesto realnog odljeva birača u OraH, te što će se dogoditi kad (i ako) Milanović jednog lijepog dana ode s mjesta predsjednika SDP-a.

Možda se dogodi čudo, pa stranku preuzme netko uspješniji, netko tko će je zakrpati, pomiriti, ugladiti, čak i reformirati, te tako vratiti glasove koji su se počeli odljevati prema OraHu. OraH bi se time ispuhao, odnosno postao ono što je zapravo i trebao biti - zelena stranka za održivi razvoj.

Nipošto stranka za spas Hrvatske.

A Mirela Holy izgubila bi status senzacije skoro jednako brzo kao što ga je dobila.

Obiteljska svađa

Uglavnom, sve to izgleda kao obiteljska prepirka oko nasljedstva: svi čekaju da glava stranke ode pa da se onda svi u miru raskusuraju.

No, što ako Milanović preživi?

SDP će se prije izbora vjerojatno ujediniti oko svog predsjednika, nastojeći time sačuvati svoje sinekure i karijere, a nadaju se da će to učiniti i njihovi birači u strahu od Karamarkova HDZ-a, te tako SDP-u osigurati primat prema OraHom.

Može li u tom slučaju računati na koaliciju sa strankom koja je nastala kao izraz nezadovoljstva SDP-om i na suradnju s njezinom predsjednicom koja se smatra Milanovićevim antipodom?

Holy je rekla da uvjetuje postizbornu koaliciju promjenama u vodstvu SDP-a. Ali nije rekla što ako do te promjene ne dođe, barem ne prije izbora. Je li spremna u interesu ljevice koalirati sa čovjekom čija je omraženost ključ njezine popularnosti? 

Je li voljna žrtvovati one principe u koje se tako drčno pozivala prilikom izlaska iz SDP-a, kako bi se ponovno našla u Vladi sa čovjekom i strankom koji su te principe kršili?

Što ako pobijedi?

Naravno, ona može kalkulirati i s mogućnošću da OraH nekim čudom prestigne SDP na izborima, ali u tom slučaju najprije mora imati u vidu činjenicu da će HDZ dobiti izbore i prvi dobiti mogućnost formiranja Vlade. Tek tada bi eventualno došao red na Holy. 

Bi li ona i u tom slučaju bila spremna pozvati Milanovića u koaliciju? Zajedno sa strankom koja u usporedbi s njezinim još nedozrelim OraHom još uvijek ima dimenzije političke sekvoje?

Općenito, kako bi to izgledalo da OraH sastavlja Vladu? Je li Mirela Holy materijal za premijerku? Ima li ona liderskih, organizatorskih, menadžerskih, političkih kvaliteta ili je samo "normalnija" od Milanovića? Je li sve ovo ipak previše za nju? Je li njezina popularnost zapravo prerasla njezine ambicije?

No, za takve kalkulacije ipak je još prerano. 

U ovom trenutku, OraH bi, više od svega, trebao biti batina koja će mlatiti SDP po stražnjici i prisiljavati ga da se popravi i reformira iznutra. Nažalost, događa se obrnuto: SDP ga smatra zaštitnom mrežom koji će ga spasiti od strmoglavog pada.

Drugim riječima, smatra ga garancijom da će se u spojenim, gotovo ravnomjernim posudama, sačuvati bazen ljevičarskih glasova.  

Pod uvjetom da taj bazen već nije izbušen.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje