Obavijesti

News

Komentari 190

Ostojić: Zbrinjavanje izbjeglica do sad je koštalo 22 mil. kuna

Ostojić: Zbrinjavanje izbjeglica do sad je koštalo 22 mil. kuna
5

Hrvatska je od EU tražila žurnu pomoć u visini od pet milijuna eura za pokrivanje svih troškova, a novac trebao bi biti dostupan za dva mjeseca, podsjetio je Ostojić

VIDEO

Trošak zbrinjavanja izbjeglica u Hrvatskoj dosad je stajao 22 milijuna kuna, no crta se tu ne može podvući jer se situacija mijenja iz sata u sat, izvijestio je ministar Ranko Ostojić prije sjednice u Banskim dvorima. Od ta 22 milijuna 10 je otišlo na hranu iz robnih zaliha.

Ostojić je podsjetio da je Hrvatska od EU tražila žurnu pomoć u visini od pet milijuna eura za pokrivanje svih troškova, a taj novac trebao bi biti dostupan za dva mjeseca.

Od tih novaca platit će se sve od javnih radova, policijskih službenika, trošak za hranu iz robnih rezervi, opreme, uništenih deka pa sve do šteta nastalih u okolnoj zajednici.

- Hrvatsku bi puno više stajalo da je zadržavala izbjeglice - rekao je Ostojić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice redovito nastavljaju put u druge zemlje EU

Pokretanje videa...

24sata Video 00:31

- U protekla tri tjedna, od kada su počeli prelaziti u Hrvatsku iz Srbije, do 9 sati u srijedu, ušlo je ukupno 125 877 migranata. U Opatovcu je trenutačno 1877 osoba. Priljev je u prosjeku 6000 ljudi dnevno, ali oni i odu iz Hrvatske unutar 24 sata, azil je zatražilo dosad samo šest migranata, iako se svakome ponudi - kazao je ministar Ostojić gostujući u emisiji "A saad vlada".

Ne očekuje smanjenje priljeva s obzirom na to koliko migranata prelazi iz Makedonje u Srbiju. U ovom momentu, rekao je, prazne se kampovi u Grčkoj i ovo je trka s vremenom, na koju utječe poruka Njemačka da će zatvoriti vrata, gradnja zida u Mađarskoj, najavaljena je stroža kontrola tursko-grčke granice i profunkcionirati će "hot spotovi" u Grčkoj, a "hot spotovi" su mjesta gdje migranti godinama čekaju rješavanje zahtjeva.

- To sad požuruje sve one koji imaju namjeru probiti se do Njemačke - kazao je Ostojić.

- Ako Njemačka prestane primati izbjeglice i Mađarska zatvori vrata, Hrvatska će zatvoriti prihvat - rekao je odgovarajući na pitanje što će biti ako Njemačka prestane primati izbjeglice.

- U tom slučaju Hrvatska može nastaviti tranzitiranje, to jest dogovoriti se sa Slovenijom koji granični prijelaz će biti spreman za prihvat, ali vidjet ćemo šta će biti dalje - zaključio je.

U Hrvatsku do sad ušlo 125.877 izbjeglica

Tijekom jučerašnjeg dana u Republiku Hrvatsku je preko graničnih prijelaza Bapska i Tovarnik ušlo 6370 izbjeglica. Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo 1398 izbjeglica i oko 9 sati u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazilo se oko 1877 osoba. I dalje se očekuje priljev izbjeglica s područja Republike Srbije, a od početka izbjegličke krize na područje RH ušlo je 125.877 izbjeglica, javlja MUP.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a