Obavijesti

News

Komentari 101

Jednoglasno odlučili: General Gotovina će dobiti trg u Splitu

Jednoglasno odlučili: General Gotovina će dobiti trg u Splitu
6

HSP-ovac Luka Roguljić predložio je da se postupak da Gotovina dobije ulicu ili trg ubrza. Na kraju je prijedlog zadnji na dnevnom redu pa je Tomasović (HSP) otišao

VIDEO

Splitsko Gradsko vijeće je u četvrtak jednoglasno donijelo odluku da se generalu Anti Gotovini dodijeli neki od središnjih trgova u Splitu. Uvjet je da to prethodno odobri Komisija za imenovanje ulica, trgova i spomenika te osobno sam general Gotovina. 

-  Ovakva odluka ne smije biti ničiji stranački probitak pred izbore. Najvažniji su interesi generala koji su dobili neprimjeren kazne. Stoga predlažem da se o ovome zatraži mišljenje generala Gotovine - rekao je Marin Jurjević, vijećnik SDP-a, prije glasanja. Nezavisna vijećnica Ljubica Vrdoljak, inače bliska Kerumovom HGS-u, obrušila se potom na SDP, ali i HDZ jer su dozvolili da Haag dobije pravnu nadležnost nad Olujom.

- Kako ne bi nanijelo štetu generalu nazivajući neki od trga njegovim imenom, možemo se čuti s njim već za dvadesetak minuta, nakon što završi sjednica. Inicijativu podržava većina Hrvata, jer se osjećaju povrijeđenima osudom generalima - rekao je Jure Šundov, zamjenik splitskog gradonačelnika i Gotovinin suborac. 

Željko Kerum nije bio u vijećnici prilikom razmatranja ove inicijative.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ljut zbog Gotovine: Sramite se, takvi kao vi su ga zatvorili

Postupak proglašenja generala Ante Gotovine počasnim građaninom Splita je u proceduri od 2001. godine, te se po tom pitanju očekuje očitovanje komisije za dodjelu javnih priznanja, istaknula je Nevenka Bečić, predsjednica splitskog Gradskog vijeća nakon što je to isto predložio na sjednici u četvrtak splitski HSP.

Luka Roguljić, vijećnik te stranke zatražio je da se taj postupka ubrza, te da se u dnevni red uvede imenovanje nekog od središnjih gradskih trgova imenom zatvorenog hrvatskog generala. Hrvoje Tomasović, čelnik HSP-a izgubio je strpljenje i napustio je sjednicu Gradskog vijeća prilikom uvođenja prijedloga njegovog stranačkog kolege. Na kraju je prijedlog HSP-a uvršten kao posljednja, 46. točka, Dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća.

- Sramite se svi skupa! Ovakvi kao vi strpali su ga na 24 godine – teatralno je zagrmio Tomasović napuštajući vijećnicu.

Svojim istupom HSP-ovac je iznenadio vijećnike, a Marin Jurjević iz SDP-a je zaključio kako je to bilo ružno ponašanje.

- Neću da me se vrijeđa. Ovo je bilo jeftino skupljanje političkih poena. Želim ispriku - rekao je Jurjević s kojim se složila i Kerumova sestra Nevenka. 

Nakon toga su zastupnici uz jedan pravaški glas protiv izglasali da se Tomasović mora ispričati, piše Slobodna Dalmacija. Predsjednica Bečić podsjetila je na činjenicu da je 2001. godine predloženo Vijeću da se Gotovinu proglasi počasnim Splićaninom te će Komisija za imenovanje ulica i trgova o tome odlučivati na temelju tog prijedloga iz 2001. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a