Obavijesti

News

Komentari 1529

Izlaznost je bolja nego 2011.: Glasovalo 46,57 posto birača

Izlaznost je  bolja nego 2011.: Glasovalo 46,57 posto birača
33

Iz DIP-a su izvijestili kako je do 16.30 sati glasovalo 46,57 posto građana. U usporedbi s 2011., na birališta je do 16.30 sati izašlo 0,51 posto više birača

VIDEO

>>> Najnovije informacije

19:00 U Hrvatskoj su u nedjelju u 19 sati zatvorena birališta na kojima je 3,8 milijuna građana odlučivalo koja će ih politička opcija u iduće četiri godine predstavljati u parlamentu.

Zatvaranjem birališta prestala je vrijediti izborna šutnja, a uskoro se očekuju rezultati izlaznih anketa, dok će DIP rezultate početi objavljivati od 22 sata.

U Hrvatskoj i 48 država birao se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri iz 'dijaspore' i osam predstavnika nacionalnih manjina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osmi su to saborski izbori, prvi parlamentarni na kojima birači imaju preferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Odaziv na birališta na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor do 16,30 sati iznosio je 46,57 posto birača što je za oko jedan posto više nego na parlamentarnim izborima 2011. godine.

Mjereno u postocima, od deset izbornih jedinica u Hrvatskoj najbolji odaziv je u prvoj - 51,62 posto, a slijede sedma izborna jedinica sa 49,24 posto i druga izborna jedinica sa 48,71 posto izašlih birača.

Najmanji odziv birača do 16,30 sati je u petoj izbornoj jedinici - 41,91 posto, naveo je DIP na svojim internetskim stranicama.

HRT

U nedjelju točno u sedam sati otvorena su birališta diljem Hrvatske čime su u našoj zemlji započeli izbori za osmi saziv Hrvatskog sabora. Oko 3,8 milijuna birača u svojim rukama ima alat kojim će “skrojiti” budućnost. Svoju građansku dužnost možete obaviti do 19 sati do kad su birališta otvorena.

POGLEDAJTE VIDEO: Građani glasuju diljem Hrvatske

Pokretanje videa...

24sata Video 00:18

Posljednja informacija

17:00 Izlaznost na parlamentarnim izborima 2015.do 16.30 sati je 46,57 posto, objavio je DIP . U usporedbi s izborima 2011., na birališta je do 16.30 sati izašlo 0,51 posto više birača.

Najveća izlaznost do 16.30 sati zabilježena je u I. (51,62 posto) i VII. izbornoj jedinici (49,24 posto). Najmanje birača glasovalo je u V. (41,91 posto) i IX. izbornoj jedinici (44,35).

DIP

14:00 Velik broj onih koji rade u Zimskom izbjegličkom tranzitivnom centru u Slavonskom Brodu nije u mogućnosti glasovati na svom biračkom mjestu te im je omogućeno da glasuju u zgradi Brodsko-posavske županije, a među njima je bio i ministar Ranko Ostojić.

POGLEDAJTE VIDEO: Ranko Ostojić glasovao u Slavonskom Brodu

Pokretanje videa...

24sata Video 01:25

13:10 - GONG još od jutros prima neanonimne dojave građana koje se odnose na kršenje izborne šutnje, needuciranost biračkih odbora i ugroženu tajnost glasovanja. DIP je poručio kako su HAKOM-u proslijedili pregled brojeva koje su dojavili građani, a sa kojih su im upućene promidžbene SMS poruke.

12:00 - Iz DIP-a su izvijestili u podne kako je do 11:30 sati na birališta izašlo već 21,55 glasača. Branko Hrvatin je rekao kako je na 85 posto biračkih mjesta izašlo 685.837 građana. Odaziv na ovim izborima tako je čak 5 posto bolji nego prije četiri godine . Tada je do 11:30 sati glasovalo 566.000 birača, odnosno njih 16,4 posto.

POGLEDAJTE VIDEO: Josipa Rimac glasovala je zajedno sa svojom obitelji

Pokretanje videa...

24sata Video 01:14

Podaci DIP-a pokazuju kako je u Varaždinu glasovalo najviše građana i to njih 28,40 posto, a na drugom mjestu je Gospić s 26,35. Slijede Karlovac, Krapina i Sisak. U Zagrebu je glasovalo 23,03 posto građana. Najslabiji odaziv je u Slavonskom Brodu, 17,80 posto.

POGLEDAJTE VIDEO: Glasovao je i Željko Kerum u pratnji supruge Fani i sinova

Pokretanje videa...

24sata Video 00:30

11:00 Tomislav Karamarko glasovao je na biračkom mjestu u VII. gimnaziji u Zagrebu i rekao kako je uvjeren da će ovi parlamentarni izbori biti praznik demokracije.

- Optimističan sam glede izbornih rezultata i vjerujem da će izlaznost biti velika - rekao je Karamarko novinarima nakon glasovanja.

Pokretanje videa...

24sata 01:03

10:50 - Ljudi, znate koliko je to važno. Ovo su najvažniji izbori u zadnje četiri godine, sve ovo ranije je bilo samo igra. Ovo je pravi posao - poručio je Milanović, koji se nada dobrom odazivu birača na današnjim parlamentarnim izborima.

Pokretanje videa...

24sata 00:18

10:10 Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović glasovala je u nedjelju ujutro na izborima za 8. saziv Hrvatskoga sabora i pozvala sve građane s pravom glasa da to isto učine "jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine".

- Pozivam sve državljane Republike Hrvatske s pravom glasa da pristupe izborima i daju svoj glas jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine - kazala je hrvatska predsjednica.

Pokretanje videa...

24sata 00:23

9:55 Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida glasovao je u Karlovcu, a nakon glasovanja je pozvao građane da izađu na izbore i ne dozvole da netko drugi glasuje u njihove ime te da glasaju prema svojoj savjesti.

Pokretanje videa...

24SATA 00:27

9:40 Iz DIP-a su izvijestili kako su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme te da s terena nema dojava o problemima. Dodaju i kako nema gužvi na biralištima u BiH ili dojava o eventualnim nepravilnostima.

Bandić požurio glasovati među prvima

Milan Bandić je na svoje biralište u Njegoševoj ulici u Zagrebu stigao odmah po otvaranju u 7 sati. Poručio je da želi da današnji dan bude istinski praznik demokracije.

- Danas je lijepo vrijeme i uvjeren sam da će izlaznost biti preko 60 posto i da ćemo dobiti pravu i odgovornu vlast u Hrvatskoj -  rekao je Bandić.

Dobar odaziv birača zbog lijepog vremena očekuje i Slavko Linić, koji je rekao kako očekuje da će se glasovi podijeliti danas jer  građani imaju izbora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:24

Velika konkurencija na biračkim listićima

Birači imaju priliku odlučiti tko će zasjesti u 151 saborsku fotelju . Na ovim izborima u Hrvatskoj biramo 140 zastupnika u deset izbornih jedinica, tri bira dijaspora i osam pripadnici nacionalnih manjina.

Za naklonost birača bore se političke stranke, koalicije, neovisne liste, kandidati nacionalnih manjina. Ukupno je 2311 kandidata. Dakle, za jedno mjesto u Saboru bori se u prosjeku 15 kandidata, što je znatno manje nego 2011. godine . Tad se za svako mjesto borilo u prosjeku 29 kandidata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:39

Prvi rezultati oko 22 sata

Prve nepotpune rezultate znat ćemo oko 22 sata. No tek nakon objave službenih rezultata predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obavit će konzultacije. Prema Ustavu, mandat za sastav nove Vlade treba povjeriti onome tko dokaže da ima potporu većine izabranih zastupnika, odnosno njih najmanje 76.

Rok u kojem treba odlučiti o budućemu mandataru nije propisan. No od trenutka imenovanja mandatara on ima 30 dana za sastavljanje Vlade, koja potom mora biti potvrđena u Saboru. Ako mandatar u tom roku ne uspije osigurati saborsku većinu, predsjednica mu može produljiti mandat za još najviše 30 dana . Ako ni tad ne uspije, predsjednica države dužna je povjeriti mandat nekom drugom.

Ne uspije li ni on sastaviti Vladu, predsjednica imenuje privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisuje prijevremene izbore za Sabor.

Bauk: Najispravnije je odabrati listu i kandidata s te iste liste

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je u vezi s glasovanjem na nedjeljnim parlamentarnim izborima da će listić - ako birač zaokruži jednu listu, a istodobno preferencijalni glas da kandidatu s druge - biti važeći, ali se preferencijalni glas neće računati, nego će to biti glas za listu.

- Bit će to važeći listić i važeći glas, ali preferencijalni glas koji ste dali kandidatu s liste za koju niste glasovali neće se računati - rekao je Bauk u četvrtak u Trogiru. Kako je rekao, najispravniji način ispunjavanja glasačkog listića u nedjelju jest da se zaokruži lista i jedan od kandidata s te liste.

- Sve drugo, sve što se govori o mogućim manipulacijama spada u sferu kaznenog djela - rekao je Bauk odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li mogućnost manipulacije prilikom preferencijalnog glasovanja ako birač zaokruži samo kandidata, a ne i listu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1529
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...