Obavijesti

News

Komentari 168

Ovi dečki danas 'kroje' Vladu: Nepoznato o stupovima Mosta

Ovi dečki danas 'kroje' Vladu: Nepoznato o stupovima Mosta
5

Božo Petrov, psihijatar i političar, veliki je vjernik te je u mladosti htio biti franjevac. Drago Prgomet je, dok je bio liječnik u ratu, preživio eksploziju u minskom polju...

VIDEO

To što sam postao otac bio je glavni okidač za moj ulazak u politiku, objašnjava Božo Petrov (36) razloge zbog kojih je napustio posao psihijatra u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Bilo je to prije dvije godine. Petrov se kandidirao na izborima za gradonačelnika Metkovića i s te pozicije svrgnuo jednog od najdugovječnijih lokalnih čelnika - Stipu Gabrića Jambu. Mladog psihijatra dočekalo je 18 milijuna kuna duga, potpuno nesređene poslovne knjige i organizacijski opustošena uprava te gradska uprava bez ijedne vrijedne nekretnine.

Što god o Petrovu danas, kad ga se boje, govorili protivnici, on je u samo dvije godine, barem donekle, uveo reda. Njegovo ime proširilo se cijelom zemljom i samo dvije godine nakon ulaska u lokalnu politiku on je igrač o kojem ovisi nacionalna politika svih Hrvata. Iza ovoga, kako kaže i sam Petrov, stoje njegova tri sina. Oni su ga potaknuli da zapliva političkim vodama.

Potpora mu je, nema sumnje, bila i supruga Maša, učiteljica u područnoj školi Osnovne škole “Stjepana Radića” u Mliništu sa skromnom godišnjom plaćom od 67.000 kuna. Sam Petrov si je, nakon dolaska na čelo grada, odredio minimalac od 3600 kuna. Poslije mu je plaća povećana na oko 9000 kuna mjesečno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U imovinsku karticu uredno je prijavio pozajmicu od don Martina Vidovića za kupnju skromne kućice. Riječ je o 220.000 kuna koje će vraćati 20 godina u mjesečnim ratama od 925 kuna.

Uz Crkvu je Petrov vezan od djetinjstva. Iako je iz vjeronauka imao četvorke, kao 14-godišnjak je htio postati franjevac.

- Uvijek je bio miran, ali možda mu je sad fitilj malo kraći - govori Milan Kapović, prijatelj iz sjemeništa.

- Dok je bio u sjemeništu, a ja ga odatle nabolje poznajem, imao je uvijek određeni bunt i znao je pokazati emocije. Bio je discipliniran i uporan. Zato su ga profesori voljeli. Bio je uzoran učenik, ali izuzetno briljantan iz latinskog i grčkog. Svi su se htjeli domoći njegove lektire - nastavlja Kapović.

Privatni album

Za Božu kažu da je na pokojnog djeda Božu, učitelja glazbe, čovjeka koji je bio od velikog ugleda u Metkoviću.

- Njegov djed naučio me svirati harmoniku. Poštena obitelj. Da ih stavite u Hrvatsku narodnu banku, lipa ne bi falila - rekao nam je svojedobno Nikica Gabrić. Tako govore i prijatelji Bože Petrova:

- Principijelan i pošten - kažu.

Petrov ima veliku i složnu obitelj. Ima dva brata i sestru. Izuzetno je dobar nogometaš, pa ga sugrađani nerijetko vide kako zaigra sa sinovima Jakovom, Andrijom i Dominikom.

- Božo nije htio biti gradonačelnik, ali smo ga mi izabrali upravo zbog njegovih principa, životnih koje ima. Nismo pogriješili, ali smo mu pretumbali život - govori prijatelj Nikola Grmoja, koji je tijekom cijele kampanje bio uz Božu.

- Dobro se nosi sa svim - kaže Grmoja, dok Milan ponavlja kako njihova prijatelja prije svega krasi upornost.

Mlađi brat Ivan ispričao nam je kako je kao dijete slušao Božu.

- Stariji je sedam godina i morao sam ga slušati. Bio je uvijek autoritet - kaže Ivan.

- Glavni su mu poroci cigareta i kava, u podne i u ponoć mu je mala kava sa šlagom zakon - kroz smiješak će Ivan dodajući kako će ga majka Mirjana, po povratku iz Zagreba zasigurno dočekati s pašticadom s njokima. Petrov je navodno omiljen u društvu. Izvrsno svira klavijature i gitaru. Tako je, među ostalim, osvojio i Mašu.

- Dugo godina su hodali. Ona mu je velika ljubav - kaže brat.

Svi koji ga poznaju uvjeravaju nas kako zasigurno neće prevariti birače niti odstupiti od onoga što im je obećao.

Obitelj ga podržava i poručuje kako uspjeh Mosta pokazuje da su građani dali jasnu poruku i jednima i drugima.

- Božo je vrlo karakterna osoba i sigurno će se držati onoga što je rekao u kampanji - govore.

Ispušni ventil u teškim trenucima mogle bi mu biti duge šetnje, koje obožava. Velika ljubav su mu, također, psi.

Prgomet u operacijskoj sali sluša Hladno pivo, Olivera i Adele

Godišnje obavi tristotinjak operacija. U operacijskoj sali nikad ne sluša vijesti. Radije sluša glazbu, Adele, Olivera, Stinga, pa i Hladno pivo, čije tekstove opisuje kao vrlo životne.

Ugledni zagrebački liječnik Drago Prgomet političar je s jednom od najživopisnijih biografija. Dugi niz godina proveo je u HDZ-u. Na zadnjim unutarstranačkim izborima postao je potpredsjednik te stranke.

Privatni album

Iako je bio drugi čovjek HDZ-a, Prgomet je ignoriran od strane vodstva, sve dok nije podnio ostavku. Nakon toga, odlučio je podržati Božu Petrova, s kojim je sada, na parlamentarnim izborima, osvojio nevjerojatan broj mandata.

Njegova bivša stranka i bivši šef Tomislav Karamarko koji ga je godinama ignorirao, sada ovise o Prgometu. O njemu ovisi i Zoran Milanović.

Prijatelji i poznanici Drage Prgometa za njega pronalaze samo lijepe riječi. Prva među njima je poštenje, slično kao kad su u pitanju Božo Petrov i njegovi prijatelji i poznanici.

O Prgometu mnogo govori i njegov ratni put. Na slavonsko bojište je 1991. godine otišao kao dragovoljac, nedugo nakon što je diplomirao na medicini. U dva je navrata ulazio u minsko polje i izvlačio suborce, ali i ranjene neprijateljske vojnike. O svom ratnom putu objavio je i zbirku priča “Sakupljači gelera”.

Privatni album

Prgomet je predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa, grla te kirurgije glave i vrata. Prošle godine pacijent mu je bio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji mu je nakon oporavka javno zahvalio.

Nakon velikog uspjeha Mosta Prgometovo ime se spominje i u premijerskoj fotelji. U intervjuu prije nekoliko mjeseci pitali smo ga kakve su mu ambicije i želi li biti premijer.

- Da mi je politička pozicija bila bitna, ostao bih u HDZ-­u, sjedio prekriženih ruku i čekao ministarsko ili saborsko mjesto. Moja ambicija je kreirati politiku koja neće dozvoliti da država koja je na koljenima padne na leđa, nego ustane na svoje noge. Mi vremena za odgađanje reformi nemamo. Hrvatska treba hrabre politike koje su spremne slomiti otpor reformama- rekao je tada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag