Obavijesti

Kolumne

Komentari 15

"Pao nam je F-15? Pa što, i Hrvatskoj se srušio MiG 21"

"Pao nam je F-15? Pa što, i Hrvatskoj se srušio MiG 21"
1

Milanovićeva Vlada otkrila je formulu: za svaki neuspjeh traži alibi u nekom stranom primjeru. U padu aviona, padu BDP-a, nezaposlenosti recesiji. Ali ne i u uspjehu.

VIDEO

Bili ste zabrinuti zbog nedavnog pada MiG-a 21 iznad Velike Gorice?

Nemojte biti. I Amerikancima je, kaže jučer premijer Milanović, "prije dva dana pao avion i još nisu našli ni pilota". "To se događa".

Događa se i da se Amerikancima borbeni F-15 zapravo srušio prije pet dana i da su već sutradan pronašli pilota, ali ne dopustimo činjenicama da se ispriječe premijerovoj poanti.

A ta poanta glasi: ako Amerikancima padaju avioni, onda mogu padati i nama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako to bude u životu.

Pola puta do Grčke

Također, prije nekoliko dana objavljeno je i da je hrvatski BDP pao jedanaesti kvartal zaredom. Ali što je to, poručuju iz Vlade, u usporedbi s Grčkom, čiji BDP je padao 25 kvartala? Ili s Nizozemskom, koja je padala također jedanaest kvartala? 

Vidite da uvijek ima gorih od nas. A ponekad smo čak uz bok onima koji bi trebali biti bolji.

A kad se već naveliko razglaba o dubokoj krizi, prijetnji bankrotom države, o gospodarskoj propasti, evo nam i podatka da čak i jednoj Njemačkoj prijeti recesija. Pa zašto bi onda Hrvatska bila bolja?

Isto tako, kad se usvajao novi Zakon o radu i prijetilo rezanjem radničkih prava, Milanović je na sjednici Vlade još jednom posegnuo za primjerom Njemačke, naglasivši kako su tamo ljudi radili više za istu plaću. "Nije loše zaostajati deset godina za Njemačkom", rekao je tada.

Nadalje, kad se nagađa o stabilnosti vladajuće koalicije, što Milanović tako često voli isticati, onda se spremno upire prstom u Sloveniju ili Italiju gdje se vlade mijenjaju poput prljavih gaća. Kad se mijenjaju ministri kao na pokretnoj traci, onda premijer ističe kako je to u "europskom prosjeku" ("I David Cameron je preko noći smijenio pet ljudi", veli Milanović). 

A kad njegova Vlada diže PDV, to se opravdava tvrdnjom kako, eto, Mađarska ima čak i višu stopu, a Danska i Švedska istu kao Hrvatska.

To ne samo da nas treba sve skupa utješiti, već nas automatski svrstava uz bok najrazvijenijima.

Takvim usporedbama kao da nema kraja. Nema kraja traženju alibija za vlastite promašaje u promašajima nekih drugih zemalja, kao što još uvijek nema uspjeha koji bi se mogli temeljiti na stranim uspjesima.

Iako bi nas, zapravo, najmanje trebalo biti briga kako je u drugim zemljama, sve dok je u Hrvatskoj ovako kako jest. Sve gore.

Postali smo svijet 

Negdje na početku mandata Milanović je tvrdio da nećemo biti Grčka, a sada nas se tješi da smo tek negdje na pola puta do Grčke. Kad je nedavno pao avion, postali smo Amerika. Kad se režu radnička prava, onda smo Njemačka. Kad raste stopa nezaposlenosti, odmah se vadi primjer Španjolska. 

A kad se spomene Finska... Bolje da ju Milanović više ne spominje.

Ali zanimljivo, u isto vrijeme se bježi od primjera onih zemalja koje su, recimo, povlačile drastične poteze u borbi protiv krize i tako se uspjele oporaviti prije Hrvatske. Ne spominju se zemlje u kojima su padale neuspješne vlade i raspisivali se prijevremeni izbori.

Umjesto toga, Hrvatska se čak hvali da nikad nije imala prijevremene izbore. Što je, valjda, pridonijelo stabilnosti.

U svakom slučaju, može nas radovati činjenica da je Milanović pasionirani čitatelj strane literature, pa stoga uvijek može Hrvatsku staviti uz bok onim najvećima. Ili one najveće spustiti na razinu Hrvatske.

Tko zna, možda će američki ministar obrane već sutra izjaviti nešto u stilu: "Jest, pao nam je F-15, ali i u Hrvatskoj se u zraku raspao MiG 21, pa što onda. To se događa".

Eto, postali smo svijet.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.