Obavijesti

News

Komentari 79

Pet ministara na svečanosti u Gunji dočekali i prosvjednici

Pet ministara na svečanosti u Gunji dočekali i prosvjednici
5

Mladež HDZ-a u Gunji je na svečanosti završetka obnove kuća nosila transparente na kojima je pisalo 'Nepravda'. Dio mještana nije zadovoljan obnovom kuća u Gunji

VIDEO

Pod geslom 'Gunja kaže hvala'  u petak je proslavljeno okončanje obnove uništenih kuća i objekata na poplavljenim područjima. Prošlo je već godinu i pol otkako su najistočniji dio Hrvatske pogodile do sada neviđene poplave

Gunja i svi gosti koje je na svečanost pozvao načelnik općine Hrvoje Lucić prisjetili su se stravičnih prizora poplavljenih domova, stradale stoke, propalih usjeva. 

Iako je na svečanost bio pozvan i premijer Milanović, on je u zadnjem trenutku odustao od dolaska. Pretpostavlja se i stoga što je mladež HDZ-a Gunje organizirala prosvjed te transparentima i povicima 'Nepravda' dočekivala svakog pristiglog ministra.

Dio mještana nezadovoljan obnovom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

  - Jedan dio građana još uvijek nije u svojim domovima i tko zna kada će biti, a oni tvrde da je obnova gotova. Osim toga kuće su dobili oni koji tu ne žive, a oni koji su morali otići jer im ova država nije u stanju dati radna mjesta, ostali su bez svojih kuća pa se sada ne mogu ni vratiti doma. Ni jedna naša lokalna tvrtka nije sudjelovala u obnovi. Ljudi koji su odlučili sami obnavljati svoje kuće dobili su od 40 do 70.000 kuna za taj posao, a tvrtke koje je država angažirala dobivale su od 250 do 300.000 kuna pa nas zanima kakvi su to kriteriji bili primijenjeni - kaže Antonio Marković, jedan od organizatora prosvjeda. Nekim mještanima ne sviđa se ni kvaliteta obavljenih radova. 

Od ministara čiji su resori sudjelovali u obnovi Gunje i Posavlja na svečanost su došli Damir Jakovina, Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Anka Mrak Taritaš i Vedran Mornar. Oni i svi gosti pogledali su kratak film zahvale čitavoj Hrvatskoj koja se uključila u pomoć Gunji. 

- Nikada u životu nisam imao 30 novih gaća, a sada imam. Hvala svima koji su nam pomogli, slali hranu, odjeću i obuću kad nam je bilo najpotrebnije - rekao je u filmu jedan stariji Gunjanac stojeći ispred svoje uništene kuće. 

- Ponosan sam na sve obične, male ljude iz cijele Hrvatske koji su nam na bilo koji način pomogli i tako nam pokazali da nismo sami i zaboravljeni - rekao je mladić u filmu. Tim zahvalama pridružila se i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić koja je istaknula kako i veliko hvala treba reći samim Gunjancima koji su živjeli u kontejnerima, hostelu, kod prijatelja i rodbine i strpljivo čekali da se posao obnove završi. 

'Ministarstvo je obavilo sjajan posao'

- Nezadovoljnih uvijek ima, ali mi smatramo da smo odradili odličan posao i da su obnovu dobili i dobit će svi oni koji na to imaju pravo. Puno neprospavanih noći bilo je u našem Ministarstvu. Najteže mi je bilo kada se činilo da škola neće biti gotova do početka školske godine, ali smo je ipak završili. Iako smo došli u Gunju obilježiti kraj obnove, radovi nisu još gotovi i obnova će biti stvarno gotova kada i zadnja kuća bude gotova. Ostalo je još nekih 100-tinjak kuća gdje će radovi ići kako je planirano. Neke će biti obnovljene tek možda za Božić, no svi koji imaju pravo na obnovu dobit će ju - rekla je Mrak Taritaš istaknuvši kako je obnovljeno ukupno 2270 kuća, 40 zgrada javne namjene i 40 poslovnih sadržaja koji su zadnji ušli u obnovu.

Načelnik ponovno zaplakao

- Prosvjed koji je organizirala mladež HDZ-a je njihova predizborna kampanja. Treba pogledati snimke Gunje prije poplave i sada nakon obnove i sve će vam biti jasno - prokomentirala je povike prosvjednika Mrak Taritaš svjesna da je i sama proslava okončanja obnove, koja zapravo nije okončana, također politički motivirana. 

Načelnik općine Hrvoje Lucić podijelio je 300 zahvalnica svima koji su sudjelovali u obnovi, a u prigodnom govoru se rasplakao baš kao i prvi dan kada je, nakon poplava obišao selo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag