Obavijesti

Kolumne

Komentari 37

Plati pa se klati: Presude zbog sukoba interesa su smijurija

Plati pa se klati: Presude zbog sukoba interesa su smijurija
1

Ministar Varga prihvatio je svoju kaznu za sukob interesa: 20 tisuća kuna na pet rata bez kamata. Usput se ispričao zbog "nenamjerne greške" i krenuo dalje

VIDEO

"Dabogda te netko prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa".

Izjava koja bi svakom političaru trebala zvučati kao najgora kletva, sada mu se upućuje s najboljim željama. Jer, kazna za sukob interesa pretvorila se u čisti folklor, u usputnu nelagodu, a još malo i socijalnu kategoriju.

Siniša Varga zaradio je svoju prvu kaznu. Dvadeset tisuća kuna na pet rata. Bez kamata.

Kriv je zato što je kao ravnatelj HZZO-a, a zatim i kao ministar zdravlja zloupotrijebio funkciju za propagiranje svoje udruge, nakon čega se ispričao zbog, kako reče, "nenamjerne pogreške".

I stvar riješena. Formalnost obavljena. Varga je otresao prašinu s ramena, popravio frizuru i krenuo dalje u nove radne pobjede.

Baš kao što su to učinili i svi njegovi kolege ministri, pomoćnici ministara i saborski zastupnici koji su imali tu (ne)sreću da ih se prijavi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Neki i bez isprike

Onda kad im se presudilo da su krivi zbog korištenja funkcije u promociji privatnih udruga, u financiranju vlastitih tvrtki, pri podizanju kredita za svoje firme, zbog ignoriranja zakona i preziranja obaveza.

Neki su se ispričali, neki čak ni to, neki su platili kaznu, neki je još uvijek plaćaju, ali samo je jedan od njih to platio odlaskom s funkcije. Bio je to Linićev pomoćnik Branko Šegon, kojeg je premijer Zoran Milanović smijenio čak i prije nego što ga je Povjerenstvo proglasilo krivim.

Nitko drugi nije ni trznuo.

A nisu trznuli ni oni koji bi trebali poduzeti daljnje korake u vezi tog sukoba interesa. 

Javnost praktički više ni ne obraća pažnju na odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, birači još manje, stranački šefovi prelaze preko toga kao preko lanjskog snijega, premijer Milanović presude svojim ljudima karakterizira "sivom zonom", a kad treba presuditi svojim protivnicima - poput Slavka Linića - onda ni ne čeka pravorijek povjerenstva.

Ako je postupak ikada imao smisla, on se sada totalno izgubio.

Umjesto moralne i političke odgovornosti koja bi se nakon ovakvih presuda trebala preliti u ostavke ili smjene, političare se gotovo u očaju krenulo udarati novčanim globama. 

Ali na rate.

Guraj dalje

Ministar Varga je uz navedenu globu velikodušno ponudio i ispriku zbog "nenamjernih propusta", iako je jasno da ništa u vezi te njegove udruge koju je promovirao s pozicije ministra ili ravnatelja nije bilo nenamjerno. No Varga je očito shvatio da isprika rješava sve, kao i u vezi korištenja službenog automobila za odlazak na skijanje. Kaži da ti je žao i guraj dalje.

Jer, pred povjerenstvom ga čekaju još dvije prijave. U vezi zahtjeva za novčanim poticajem za kupnju hibridnog vozila i zbog povremenog zaposlenja u KB Dubrava. Hoće li tri osuđujuće presude biti dovoljne za ostavku? Tri kornera penal?

Ili će tri isprike, tri kazne na tri rate biti dovoljne da se Varga riješi te nelagode i odradi mandat do kraja?

Kladimo se da hoće. Jer, premijer Milanović više ni ne obraća pažnju na svoje ministre, na njihove grijehove i propuste, isprike i globe, kao što ni ne pomišlja na to da svoje ljude izbaci na cestu, pogotovo ne u izbornoj godini.

A Varga je ionako sve radio nenamjerno. Slučajno je angažirao svoju udrugu. Slučajno je obavljao praksu u bolnicama koje je plaćao kao šef HZZO-a. Slučajno je radio što hoće.

Najteža kletva

A kad ga se ulovilo, onda se kao balavac zagledao u pod, zacrvenio, promrmljao ispriku i prihvatio kaznu sedam dana bez igrica. 

To je postala teška smijurija, ali što je najgore, teško je vjerovati da bi se to uskoro moglo promijeniti. 

U hrvatskoj politici još je uvijek najteža kletva ona "dabogda ti presudila vlastita partija". Sve ostale presude tek su običan folklor.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith