Obavijesti

News

Komentari 406

Petrov: Vjerujem u konsenzus, Karamarko: Ne dajem ponude

Petrov: Vjerujem u konsenzus, Karamarko: Ne dajem ponude
10

Lideri Domoljubne koalicije i Mosta sastali su se u Šibeniku. Složili su se da se mora razgovarati, a Karamarko kaže da je spreman sjesti za stol s Milanovićem

VIDEO

Čelnici Mosta Božo Petrov i Ivan Kovačić u petak su u Šibeniku dva sata razgovarali s čelnikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, no sastanak nije donio nikakav konkretan dogovor. Ukratko, Petrov i Karamarko u Šibeniku su se od 15 do 17 sati dogovarali kako će se ubuduće - dogovarati.

- Meni je drago da sam saznao da je HDZ, odnosno Domoljubna koalicija, prije ovog sastanka potvrdila da će biti prisutna na ovom zajedničkom sastanku u ponedjeljak. Ono o čemu smo dodatno razgovarali je ono što se događalo posljednjih dva do tri tjedna i jučer vezano za konstituiranje Sabora. Moram reći da je meni iskreno žao jer se Sabor nije konstituirao. Mi smatramo da se moglo i na onakav drugačiji način nego je to bilo zadnjih godina, ali vjerujem da se politička scena navikla da se prvo treba skupiti 76 mandata, da se na takav način ide prvo u formiranje vlade, zajedno s konstituiranjem Sabora - rekao je nakon sastanka Petrov, a novinari su inzistirali na eventualnim zaključcima dvosatnog sastanka ili dogovoru dviju stranaka.

- Razgovarali smo ne samo o zajedničkom sastanku koji će se dogoditi u ponedjeljak, što nam je izuzetno drago, nego i o problematici o ključnim pitanjima kako u Hrvatskoj tako i u vanjskopolitičkim pitanjima, ne može se to staviti u deset minuta. Zaključak jeste da će biti suradnja u ponedjeljak, da će biti zajednički sastanak, što je nama izuzetno drago. To je ono što smo mi priželjkivali od samoga početka, u trenutku kada smo i ulazili u cijelu ovu političku priču. Mi smo uvijek tvrdili da postoji mogućnost razgovora. Kako će ti razgovori na kraju ići, ne znam, ali mi je drago da smo ih uspjeli pokrenuti - rekao je Petrov.

- Ja bih volio da se napravi taj zajednički sastanak, da se otvori taj politički dijalog, a onda će biti ono što će biti. Ja uvijek vjerujem da postoji mogućnost da se na kraju napravi konsenzus. Mogu samo reći da je zadnja dva sata proteklo konstruktivno, pozitivno i da je izražena želja da se napravi taj zajednički sastanak - ponavljao je pred novinarima Petrov, ne želeći otkriti nikakav konkretan detalj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Petrov: S Milanovićem sam se čuo telefonski

- Želimo za istim stolom i Domoljubnu koaliciju i koaliciju Hrvatska raste. Smatramo da se može otvoriti politički dijalog i smatramo da se može dogoditi konsenzus. Mi želimo taj politički konsenzus - ponavljao je čelnik Mosta. Na izravno pitanje novinara ustvrdio je da se u četvrtak nije susreo s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, a da se s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem čuo telefonski.

- Mi smo od samog početka vrlo transparentni. Reći ću to na način da smo mi jučer u trenutku kada sam razgovarao s gospodinom Milanovićem odmah javno objavili da je pristao doći na zajednički sastanak. Isto tako smo odmah javili da ćemo napraviti sastanak u Dalmaciji u poslijepodnevnim satima iz razloga jer u tom trenutku nismo znali iz obveza gospodina Karamarka i naših obveza što će se i kad će se moći dogoditi. Mi ćemo vam uvijek reći i biti transparentni. Za nama ne trebaju trčati mediji. I bilo kakav sastanak mi ćemo uvijek objaviti i to prije nego se on dogodi. Nikakvih drugih sastanaka nije bilo niti će biti - rekao je Petrov.

''Nije bilo razgovora o političkim pozicijama''

O eventualnim političkim pozicijama, kaže, nije bilo razgovora. 

- Mi cijelo vrijeme govorimo da se trebaju definirati druge stvari, a preuzimanje odgovornosti po određenim resorima može doći jedino usuglašavanjem i to zajedničkim. Dok se ne otvori priča o mogućem konsenzusu nema priče ni o bilo kakvim pozicijama - rekao je Petrov.

Na pitanje o proglašenju gospodarskog pojasa rekao je samo da Most smatra da se gospodarski pojas treba dogoditi te da su za to obje koalicije.

- Drago nam je da se usuglasio s obje koalicije cijeli ovaj paket koji bi trebao biti plan onoga što će se raditi sljedeće četiri godine. Želio bih da građani prihvate da zadnja dva tjedna nisu bila odugovlačenje. Ovo je prvi put da se napravio jasan plan što će se raditi iduće četiti godine. Dakle, svih zadnjih 20 godina uvijek se dogovaralo o pozicijama, a onda što će se dogoditi to ćemo vidjeti. Sada po prvi put postoji točno određeni plan i mislim da je to sto puta konstruktivnije nego je bila ranija praksa - rekao je Petrov. 

Karamarko: Složni smo da se mora razgovarati

Ni predsjednik HDZ-a nije otkrio više.

- Razgovarali smo o neuspješnom pokušaju da se konstituira Sabor, o sastanku u ponedjeljak koji će se održati. Nisu znali dok su dolazili ovdje da sam ja rekao da ću doći na taj sastanak. Ja mogu imati svoje mišljenje o tripartitnoj vladi i tom nekakvom zajedništvu za koje sam rekao da je po meni drveno željezo, ali ću ipak doći tamo jer želim čuti, pa neka me probaju uvjeriti da je to nešto jako dobro, a pogotovo u onim provedbenom dijelu kako bi to izgledalo. Mora se čuti, mora se razgovarati, oko toga smo složni - rekao je Karamarko u izjavi nakon sastanka.

- Nikakvih ponuda nije bilo. To je ono što je zapravo dobro u ovoj situaciji kada nismo svi za stolom. Ono što je jako bitno, treba se složiti saborska većina, bez nje smo blokirani, ne možemo bez nje ništa, ne možemo saborske odbore izabrati, ne možemo pričati o mandataru, ne možemo pričati o vladi, tko prihvaća u konačnici tu strukturu. Prema tome, to je ono što je bitno i moramo vidjeti što prije. Mislim, da ovo sve skupa već predugo traje - rekao je Karamarko, a i kod njega su novinari inzistirali da pokuša reći koji su zaključci sastanka. Uzalud. Na pitanje je li HDZ spreman podržati Mostovog predsjednika Sabora Karamarko je odgovorio neodređeno.

- Mi smo spremni na dosta toga što bude korisno da počnemo rješavati ove probleme. Dok se već 20 dana bavimo ovim problemom kako konstituirati Sabor i tko će s kim,  uopće ne pričamo o gospodarstvu. O tome da su tisuće i tisuće radnih mjesta ugašene u međuvremenu, da su tisuće i tisuće novih mladih iselile iz Hrvatske. To je ono što mene doista progoni i zato sam raspoložen i dužnost mi je da razgovaram. Nije bilo riječi o podjeli nekakvih sinekura, funkcija, dužnosti itd - rekao je Karamarko.

- Zaključak je da ćemo razgovarati u ponedjeljak, da ćemo tada možda biti konkretniji. Mene zanima kako će to izgledati tamo, gospodin Milanović, ja i gospodin Petrov. Osnovni problem je da vrijeme ide i to nije dobro - rekao je Karamarko.

- Ne dajem ja ponude. Pa nisam ja trgovac - rekao je na ponovljeno pitanje o eventualnim razgovorima o sastavu buduće Vlade. 

- Još jednom sam saslušao njihove argumente zašto tripartitna vlada, a oni su saslušali mene zašto ja mislim da to nije dobro i da to ne bi moglo funkcionirati. Ali evo, moj pomak prema tom rješenju je da ću u ponedjeljak doći na taj sastanak - rekao je Karamarko.

''Ako dođe do izbora, HDZ će opet pobjediti''

Ako dođe do novih izbora, kaže, HDZ je na njih spreman i opet će pobijediti. 

- Ali ne želimo nove izbore. Želimo da napokon počnemo raditi, funkcionirati, da konstituiramo ovaj sastav Sabora. Novi izbori koštaju 120 milijuna, a nemamo pravo na razbacivanje - rekao je predsjednik HDZ-a. I on je ustvrdio da se Brkić i Petrov jučer nisu sastali. No, Karamarko je na kraju je priznao da ne bi rado Mostu prepustio mjesto predsjednika Sabora.

- To ovisi o razgovorima. Moramo ipak čuvati dignitet naše stranke koja je relativni pobjednik. Mi imamo isto tako nekakve preferencije i mi imamo isto nekakve ambicije što se toga tiče. Prema tome, sve ćemo staviti na stol - rekao je Karamarko.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 406
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a