Obavijesti

News

Komentari 83

Poplava im uzela kuće, a sada im stigli računi za slivne vode

Poplava im uzela kuće, a sada im stigli računi za slivne vode
3

Stanovnike sela Đurići razbjesnili suračuni za slivne vode. Iz Hrvatskih voda kažu da su zatražili podatke o poplavljenim nekretninama, no nisu ih dobili od Općine

VIDEO

Moja kuća je potopljena i srušena do temelja. Dobila sam račun za slivne vode u iznosu od 50 kuna. Čujem da je to za obranu od poplava. Platit ću, kao i svi ovdje, ali da nije smiješno, bilo bi žalosno, požalila nam se Mirjana Cerovec (43) iz općine Drenovci u županjskoj Posavini.

Ona je jedana od 200-tinjak stanovnika sela koje su prošli tjedan neugodno iznenadili računi za slivne vode koje su poslale Hrvatske vode čija je jedna od glavnih zadaća “zaštita života, zdravlja i imovine od štetnog djelovanja voda”. U svibnju prošle godine neke kuće u selu Đurići bile su poplavljene nakon probijanja nasipa u Rajevu Selu. Neke kuće nisu stradale, ali račune su dobili svi. Mnoge institucije izašle su im ususret i smanjivale račune, no, paradoksalno, ne i Hrvatske vode.

- Račun od 50 kuna nije velik, ali kad ostanete bez apsolutno svega, onda je i to nekako puno - žali se dalje Mirjana. Njezin tetak dobio je račun od 500-tinjak kuna jer nije uredni platiša.

U Općini Drenovci kažu da su molili Hrvatske vode da ne šalju uplatnice ljudima kojima su kuće poplavljene.

- Općinsko vijeće pismeno je tražilo od Hrvatskih voda da, s obzirom na situaciju, pokažu razumijevanje i odreknu se tih naknada, no koliko znam, nisu nas poslušali - rekao je Jakša Šestić, načelnik općine Drenovci.

U Rajevo Selo i u Gunju, dva mjesta koja su najgore stradala u poplavama, računi za slivne vode još nisu stigli.

- Hoće li i nama doći, ne znam - kaže nam Marijan Vareševac, tajnik općine Gunja.

Ne želi ni zamisliti kako bi reagirali ljudi kad bi nakon katastrofe koju su pretrpjeli još dobili račun za obranu od poplava.

- To bi bilo apsurdno - smatra Vareševac i dodaje da selo još nije stalo na noge. Od nešto više od 1600 kuća, još 1185 nije obnovljeno. Nadaju se da će do 30. rujna svi biti u svojim domovima. Od Hrvatskih voda jučer smo pokušavali doznati kojim su sve selima u poplavljenim područjima slali račune za uređenje voda, o koliko kućanstava je riječ te hoće li račune slati i stanovnicima Gunje i Rajeva Sela, no odgovore nismo dobili. U Hrvatskim vodama su se ispričali jer su bili na obilježavanju Svjetskog dana voda.

Svakodnevna borba s papirologijom

Računi za telefon za kuću iz čijih golih zidova vise potrgani kabeli, krivi računi za struju, teškoće s dokazivanjem vlasništva... To su samo neke od birokratskih zavrzlama s kojima su se posljednjih deset mjeseci borili stanovnici poplavljenih područja. Nadaju se da će barem do 30. rujna svi biti u svojim domovima.

Račune šalju jer nisu dobili podatke o poplavljenima

Izuzeća od plaćanja naknade za uređenje voda proveli smo na osnovu popisa nekretnina koje su pogođene poplavom koje su vlasnici prijavili općinskim povjerenstvima za procjenu štete, rekli su u Hrvatskim vodama.

- Od općine Drenovci zatražili smo podatke o poplavljenim nekretninama za koje su vlasnici i korisnici prijavili štetu, ali podatke nismo dobili ni nakon požurnice - rekli su u Hrvatskim vodama i dodali da oni čije podatke nemaju, jer ih općina nije dostavila, izuzeće od plaćanja mogu tražiti osobno uz uvjet da Hrvatskim vodama dokažu da su štetu od poplave prijavili ovlaštenom općinskom povjerenstvu za procjenu štete. Jakša Šestić, načelnik općine Drenovci, kaže da je zahtjev za podacima na kojima inzistiraju Hrvatske vode samo alibi.

- Ono što oni zovu općinsko povjerenstvo ni ne postoji. Podatke o poplavljenima ima Ministarstvo graditeljstva, a u Hrvatskim vodama to dobro znaju. Mislim da su samo bezobrazni - kaže Šestić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca