• Članak
  • Komentari 90
  • Share 4
  • Tweet

Predsjedniku države mirovina će biti manja za čak 13.200 kn?

Uz mirovine, predsjednik bi pet godina imao pravo na ured i vozača. Odredbe se ne odnose na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, jer se stečena prava ne ukidaju

Četvrtak, 12. 7. 2012. u 12:19    Piše: 24sata
Predsjedniku države mirovina će biti manja za čak 13.200 kn? Jurica Galoić/Pixsell Josipoviću će mirovina biti 8.800 kuna

Vlada je na današnjoj sjednici raspravila Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti.

Prema prijedlogu, predsjednik Republike moći će se nakon prestanka obnašanja dužnosti vratiti na svoje bivše radno mjesto, mirovina će mu se određivati prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a zadržat će ured i službeni automobil, ali na rok od pet godina. 

Prema nekim procjenama, predsjedniku bi se mirovina smanjila s 22.000 na 8.800 kuna. 

Predsjedniku Republike će se po isteku mandata osigurati radno-pravna zaštita, odnosno omogućit ćemu se pravo povratka na rad kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, i to u roku trideset dana od prestanka obnašanja dužnosti. Ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova. 

Predsjednikova mirovina ubuduće bi se određivala prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kao i svim drugim osiguranicima, odnosno više ne bi bila u visini 90 posto njegove plaće nego bi se određivala prema općem propisu, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, javlja HRT

Izmjene se neće primjenjivati na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a ministar Mrsić je kazao kako je zaključeno da su to stečena prava koja će on moći nastaviti koristiti u istom opsegu i nakon što izmjene zakona stupe na snagu.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: vlada, predsjednik republike, predsjednik, prava

Izdvojeni komentari 90 komentara Pogledaj sve komentare
12.07.2012., 14:33

gaogang: Pa Josipović je bar nešto napravio za ovu napaćenu zemlju i njemu se mirovina duplo smanjuje dok Mesić nastavlja uživati i trošiti na račun Hrvata. i Josipović je rekao da neće kao Mesić koristiti ured, a dikobraz i dalje uživa sve moguće povlastice iako ništa od toga nije zaslužio!

12.07.2012., 12:59

qpower: I to je sasvim ok, eto im jedan Like, nego treba jos dikobrazu (bivsem) kresnut onaj ured i proracun i eto ti par milijunceka jos, jer ipak smo u krizi. Da nam nisu drzavu pokrali, nebi se brinuli oko nekog ureda i proracuna, ali ovako kad trpi narod nek trpe i oni. Ako kazemo da je Hrvatska nasa, nek je nasa i u krizi, pa nek se dijeli teret.

12.07.2012., 13:10

Prorok Lazar: Onaj bradati dikobraz ima 22.000 tisuća kuna mirovinu.Baš je pravi domoljub.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar