Obavijesti

News

Komentari 280

Premijer: Vani nas percipiraju kao korumpirane i nesnošljive

Premijer: Vani nas percipiraju kao korumpirane i nesnošljive
1

Moramo promijeniti taj dojam i uvesti neke malo više zapadnjačke kriterije. Ako se hvalimo da pripadamo Zapadu, onda trebamo i igrati po tim pravilima, kaže premijer

VIDEO

Još malo i bit ćemo članica Europske unije.  Morat ćemo se jako boriti za svoj ugled koji je jako narušen onime što se događalo proteklih godina u Hrvatskoj. Kada god odete izvan zemlje i dajete intervjue za vodeće svjetske kuće s tim se morate boriti bez obzira tko je za to stvarno kriv. Moramo se boriti s percepcijom Hrvatske kao totalno korumpirane i zatvorene države u kojoj vlada nacionalizam i nesnošljivost. Tako nas vani doživljavaju, ali srećom ne vide nas baš svi tako - rekao je premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade. 

Premijer je tako još jednom neizravno komentirao objave njemačkog Bilda o Hrvatskoj kao 'novom groblju milijardi eura EU-a', ali i temu oko Zdravstvenog odgoja. 

- Sad nema veze tko je odgovoran za takvu percepciju. Bitno je samo da mi to moramo promijeniti, promijeniti stvari koje ne funkcioniraju. Promijeniti dojam o Hrvatskoj i da uvedemo neke više, zapadne kriterije. Jer ako se hvalimo da smo zemlja koja naginje i pripada zapadnom civilizacijskom krugu, a to čujem od svih, onda trebamo i igrati po tim pravilima. Drugog nema - rekao je Milanović.  

Na dnevnom redu Vlade našlo se 40 točaka dnevnog reda. 

Javna nabava: Ponuditelj će naručitelju objasniti dokumente 

Tako je izmijenjen Zakon o javnoj nabavi kojim se ukidaju barijere, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak napomenuo je da se uvodi mogućnost da naručitelj pozove ponuditelja da naknadno pojasni predane dokumente. Naime, u praksi se često događalo da su se zbog formalno-pravnih sitnica odbacile dobre ponude. 

Ukidaju se knjižice vozila, a prometna će biti javna isprava

Na Vladi je izmijenjen i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji predviđa ukidanje knjižice vozila, a prilikom registracije prometna dozvola definirat će se kao javna isprava.

Biračkim odborima za lokalne izbore 300 kuna 'po glavi'

Vlada je utvrdila iznos visine naknade za članove biračkih odbora za provedbu lokalnih izbora. Predsjednik, potpredsjednik i članovi odbora dobit će 300 kuna neto posebno za prvi i drugi krug izbora. Novac za pokriće troškova izbora, a time i za navedene naknade, osiguravaju se iz lokalnih proračuna. Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da je ova naknada manja za 40 kuna nego što je to bio slučaj na lokanim izborima 2009.

'Za porezni reprogram duga javljaju se oni koji misle nešto platiti'

Ministar financija Slavko Linić prije sjednice Vlade prokomentirao je odaziv građana na porezni reprogram duga s kojim je jako zadovoljan.

- Mnogi građani ne znaju kako riješiti dug, to smo svjesni. Ali Vlada razmišlja o tome. Mnogi neodgovorni su rekli da utjerujemo strah i presiju, ali očito da nam je interes omogućiti građanima i poduzetnicima reprogram pa će se javiti onoliko građana koliko misli da mogu nešto platiti - izjavio je Linić.

Dokumente i odluke današnje sjednice možete pogledati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 280
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca