Obavijesti

News

Komentari 68

Prosvjed ispred Dukata i Sirele protiv sniženih cijena mlijeka

Prosvjed ispred Dukata i Sirele protiv sniženih cijena mlijeka
19

Mljekari traže od proizvođača da povuku odluku da mlijeko kupuju po cijeni od 2,30 kuna umjesto 2,70 kuna. Boje se da će snižene cijene dovesti do propasti farmera

VIDEO

Iza 19 sati farmeri su i dalje prosvjedovali ispred bjelovarske Sirele. Kažu kako će tu ostati cijelu noć. Kako bi se zagrijali, zapalili su vatru. Ispred Sirele su parkirali oko 150 traktora no, kažu, nisu spriječili nikoga da uđe ili izađe iz kruga tvornice. Policija zbog parkiranih traktora regulira promet. 

Ministarstvo poljoprivrede je prosvjednike pozvalo da dođu u srijedu u 12 sati na sastanak.

Farmeri: Ako snize cijene mlijeka, propast ćemo

U utorak u podne počeo je prosvjed mljekara ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru. Prosvjednici od Dukata traže da povuče odluku da ovog mjeseca mlijeko kupuje po sniženoj cijeni od 2,30 kuna i da se drži ugovorene promemorije po kojoj bi cijena ostala na 2,70 kuna, javlja HRT

Ispred zgrade Dukata okupilo se šezdesetak prosvjednika koji su izrazili nezadovoljstvo zbog ponuđene otkupne cijene mlijeka. Nakratko su blokirali i ulaz u zgradu, ali su ga oslobodili nakon dolaska policije. Ispred Sirele u Bjelovaru iz istog se razloga okupilo dvjestotinjak ljudi na traktorima. Najavili su da će nastaviti prosvjedovati i idućih dana. 

Mljekari su uvjereni da će nakon Dukata snižene cijene ponuditi i ostali prerađivači mlijeka što će dovesti do propasti domaćih farmera. 

Mladen Šolčić, potpredsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka, poručio je da neće trpjeti omalovažavanje. Rekao je da se u Hrvatskoj litra mlijeka ne može proizvesti po cijeni od 2,30 kuna.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina smatra da je možda trebalo čekati krug razgovora na stručnom savjetu za mljekarstvo u srijedu gdje bi se mogao postići kompromis. 

Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka poručili su da će se prosvjedi nastaviti i u četvrtak ako se na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede ne postigne nikakav dogovor. 

Mljekari iz Bjelovara krenut će u Zagreb ako se ništa ne riješi

Ostajemo dok se ne ispune naši zahtjevi. Dali ćemo ostati dan ili 17 dana ne ovisi o nama. Mi tražimo da se poštuje promemorija koju nam je nametnula mljekarska industrija u trenutku kad je njima odgovaralo. Sad kad je tečaj eura prema kuni porastao Dukat i Megle su donijeli jednostranu odluku da otkupna cijena bude 2,30 kune, a ne kao do sada 2,70 kuna po litri, iako i po toj cijeni mi poslujemo s gubicima, kazao je Mladen Šolčić, u utorak ispred bjelovarske Sirele koja je u sastavu zagrebačkog Dukata. 

Šolčić je kazao da bi bilo pošteno da se kaže ako mljekari ne trebaju ovoj zemlji, onda će oni staviti ključ u bravu. On je kaže, 2009. godine izgubio 1.300 000 kuna na cijeni mlijeka, jer godišnje proizvodi 1.700 000 litara. Mljekarska industrija sad želi mljekare staviti u paritet s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom u trenutku kad je naša zemlja pred ulaskom u EU. Odnosno, oni bi kako kaže Šolčić, se trebali vratiti na Balkan. Farmeri su ti koji niti jedne godine ne znaju po kojoj će cijeni biti njihov proizvod jer se tvornice mlijeka ponašaju nekorektno i stalno teže što većem profitu na račun proizvođača.

Sličnog su raspoloženja i ostali proizvođači mlijeka koji su došli na prosvjed ispred Sirele gdje su ih dočekali policajci, ali nikakvog međusobnog nesporazuma nije bilo. Oni propuštaju vozila u tvornički krug, ali su najavili da će ukoliko se na sutrašnjem sastanku u Ministarstvu s mljekarskom industrijom ne postigne dogovor poduzeti radikalnije mjere i zatvoriti ulazak u tvornicu. 

Šolčić je kazao da istovremeno ispred zagrebačkog Dukata u Zagrebu prosvjeduju oko 200 proizvođača mlijeka koji su tamo došli osobnim automobilima, a ako od dogovora ne bude ništa i oni će u srijedu put Zagreba s traktorima. 

Govoreći o cijeni koja bi mljekare zadovoljila, Šolčić je kazao da su oni postavili zahtjev od 4,09 lipa po litri, ali da tu ima prostora i za pregovore. 

- Naša granica isplativosti je 3,95 lipa po litri mlijeka standardne kvalitete i ispod toga ne idemo. Ako treba budemo ga prolijevali, ali ga po cijeni koju su postavili Dukat i Megle ne ćemo isporučivati – kategoričan je Šolčić. 

Dodajući kako je računica mljekarske industrije jasna, jer po sadašnjoj cijeni oni od tri isporučene litre mlijeka dvije naplate, dok treću poklanjaju. Šolčić je najavio kako će tražiti od resornog Ministarstva da im se vrati premija od 42 lipe po litri bez koje su ostali u listopadu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca