Obavijesti

News

Komentari 15

Mirni prosvjedni skup podrške radnicima Lamjane na Ugljanu

Mirni prosvjedni skup podrške radnicima Lamjane na Ugljanu
4

Želimo ukazati na nužnost da se promijeni stečajna politika i izmjene stečajnog zakona, da se omogući da prioritet bude oporavak tvrtke, kaže Vedran Uranija

VIDEO

Pretvorbom, privatizacijom, a kasnije i likvidacijom kroz stečajeve je u Zadarskoj županiji ugašeno stotinjak tvrtki, a dvadesetak tisuća ljudi završilo je na ulici, tvrde u Udruzi radnika propalih zadarskih tvrtki "Solidarnost" , koja je u srijedu organizirala prosvjed ispred zgrade Trgovačkoga suda u Zadru. Tako nekadašnji radnici žele dati podršku kolegama iz kaljskog škvera Nauta Lamjana, koji se grčevito bore za svoja radna mjesta, a protiv gašenja brodogradilišta.

Pokretanje videa...

PIXSELL VIDEO

- Tu u ovoj zgradi sjede grobari zadarskoga gospodarstva . Tu se donose odluke u korist špekulativnoga kapitala. Do večeras bi trajalo nabrajanje poduzeća koja su uništena zahvaljujući stečajnim sucima i upraviteljima, rekao je bivši radnik Transporta Petar Smokrović , predsjednik "Solidarnosti".

Pravni savjetnik SSSH-a, Vedran Uranija zbog toga traži od Vlade i Sabora da promijeni stečajni zakon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Izmjene zakona trebale bi omogućiti da primarni cilj stečaja ne bude namirenje vjerovnika i likvidacija, nego zadržavanje djelatnosti, proizvodnja i očuvanje radnih mjesta . Da je prije 15-ak godina bilo tako, velika većina propalih zadarskih tvrtki i danas bi radila - rekao je Uranija.

Dok su radnici više puta otvoreno prozivali predsjednicu zadarskoga Trgovačkog suda Ardenu Bajlo zbog, kako kažu, uništavanja tvrtki, Uranija je bijesan i na DORH i na ostatak pravosuđa jer godinama ne rješavaju kaznene prijave zbog navodnoga kriminala u propalim tvrtkama.

- Kod novog Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana , koji danas priseže, zatražili smo prijem i rečeno nam je da će nas primiti. Još jednom ga javno molim da nas primi i da mu opširno objasnimo o kakvim se kaznenim prijavama u slučaju Nauta Lamjane radi. O njihovu rješavanju ovisi i sudbina radnika brodogradilišta, rekao je Uranija.

Sindikalni povjerenik Nauta Lamjane, Mario Košta , kojemu je novi stečajni upravitelj Alein Khan dao otkaz dodaje kako su radnici očekivali pomoć državnih tijela, a na kraju su ispali naivni, jer im je policija zapriječila ulaz u tvrtku.

- Slažem se da premijer Milanović ne može utjecati na pravosuđe, ali može na svoga ministra pomorstva, koji dodjeljuje koncesije na pomorskom dobru. Neka pokaže dobru volju i odmah to riješi oduzimanjem koncesije Nauta Lamjani, rekao je Košta.

Čulo se i to kako su radnici spremni preuzeti koncesiju i nastaviti tradiciju kaljskoga škvera staru više od 120 godina. Predsjednica Trgovačkoga suda Bajlo, čije je ima najčešće spominjano, u srijedu nije bila na poslu, a njezini suradnici su poručili kako je sutkinja na godišnjem odmoru a glasnogovornik suda odsutan.

Regiranje predsjednice Županijskog suda

O slučaju Lamjana oglasila se predsjednica Županijskog suda u Zadru Ardena Bajlo koja je u priopćenju, reagiravši na tekst 24sata, istaknula kako sud niti suci odlučuju o gašenju radnih mjesta te da uvjeti za to nastaju puno prije otvaranja stečaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a