Obavijesti

Kolumne

Komentari 446

Prvo oprost dugova, pa onda luksuzni apartman Sheratona

Prvo oprost dugova, pa onda luksuzni apartman Sheratona
1

HDZ je postao socijalna kategorija. Grad Zagreb mu oprašta dugove da bi on onda Kitarović plaćao mjesec dana boravka u predsjedničkom apartmanu u Sheratonu

VIDEO

Ako država oprašta dugove socijalno ugroženim građanima, zašto onda Grad Zagreb ne bi oprostio dug Hrvatskoj demokratskoj zajednici?

Ipak se radi o stranci koju je sud kaznio s pet milijuna kuna zbog afere Fimi media i kojoj je Mladen Bajić svojedobno iz stranačkog sefa grubo otuđio torbu Mladena Barišića s dva milijuna kuna i 300 tisuća eura. Po svim relevantnim mjerilima HDZ spada u socijalno ugroženu kategoriju.

Uostalom, da nije bilo tog oprosta duga za najam zgrade u centru Zagreba čime bi HDZ platio Kolindi Grabar Kitarović jednomjesečno korištenje predsjedničkog apartmana u Sheratonu? 

Nije luksuz sve što sija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako, kako nas sada uvjeravaju, nije ni to danas baš neki trošak, kamoli luksuz. Zapravo svatko može, kako je objasnila Jadranka Jureško Kero, unajmiti "samo jedan ured" u tom predsjedničkom apartmanu. I podijeliti troškove s jordanskom princezom, glavnim tajnikom UN-a, Nives Celzius ili s bilo kime tko koristi ostatak apartmana.

Sve je to posve normalno u HDZ-ovu svijetu.

Da Sandra Švaljek oprosti HDZ-u dug koji nije smjela oprostiti, da HDZ zatim uredno plati mjesec dana predsjedničkog apartmana u Sheratonu, da nas onda uvjeravaju da to nije luksuz, pa čak i da je moguće unajmiti samo jedan ured, ali ne i ostatak apartmana...

Samo još da nam Kolinda Grabar Kitarović objasni kako to misli odbiti, vratiti ili donirati milijun kuna koje je dobila iz državnog proračuna na ime naknade troškova predsjedničke kampanje.

"Sa svoje strane", uvjeravala nas je u kampanji, "ni kunu toga novca ne namjeravam zadržati, već ga dati u dobrotvorne svrhe".

A te "dobrotvorne svrhe", pogađate već, sada se po slovu zakona svode na prosljeđivanje novca stranci koja ju je kandidirala, odnosno HDZ-u. Socijalno ugroženoj stranci.

"To je svakako u redu", ustvrdio je jučer Tomislav Karamarko, odgovarajući na pitanje je li u redu dobiti oprost dugova i platiti Sheraton. "Nismo mogli ostaviti predsjednicu da obavlja svoju tranzicijsku dužnost na cesti ili u nekakvim neprikladnim uvjetima. Nismo željeli da naša predsjednica radi na ulici ili u privatnom stanu".

A između ulice i privatnog stana, zna se, nema drugog rješenja osim predsjedničkog apartmana u Sheratonu.

Kruženje novca u prirodi

Pa ako je tomu tako, nije nam jasno zbog čega onda Kitarović nije cijelu predsjedničku kampanju provela u tom apartmanu u Sheratonu. Ni tada nije bila predsjednica Republike, kao što to još uvijek nije ni sada. Tek izabrana predsjednica.

Uglavnom, vraćamo se omiljenoj zabavi svih Hrvata - praćenju HDZ-a kako obrazlaže svoje financije.

Ono što je skupo, zapravo je jeftino. Ono što je luksuz zapravo je sušta potreba. Ono što bi trebalo biti transparentno, zapravo je siva zona. Ono što se naziva štednjom, kao primjerice Kolindina kampanja, završi blizu maksimalnog troška.

I tako tijek hadezeova novca uvelike podsjeća na kruženje tvari u prirodi: HDZ dobiva novac iz proračuna, u isto vrijeme mu se opraštaju dugovi, on tim dugovima onda plaća Sheraton, Kitarović odbija novac iz proračuna tako da ga prosljeđuje HDZ-u, a HDZ ga onda koristi za plaćanje dugova. 

Ili, još bolje, čeka njihov oprost.

Kao što se Kolinda Grabar Kitarović nada da će joj građani oprostiti što im je obećavala da će se preseliti u Visoku ulicu, a onda ipak odlučila na početku mandata zasjesti na Pantovčak.

Ne može tako naglo zamijeniti predsjednički apartman u Sheratonu za sobicu u kojoj je, kako se pohvalila. 1993. godine radila kao tajnica ministarstva. Bio bi to preveliki šok za predsjednicu s lentom.   

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 446
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang