Obavijesti

Kolumne

Komentari 81

Prvo su presudili varalicama, a onda su nas i sami prevarili

Prvo su presudili varalicama, a onda su nas i sami prevarili
1

Upravo one mjere za koje je Milanović ustvrdio da predstavljaju "smrtnu presudu varalicama u politici" donose nove poreze za koje je Vlada rekla da ih neće uvoditi.

VIDEO

Baš dobro da je Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade ustvrdio kako su predložene mjere reformi "smrtna presuda varalicama i populistima u politici".

Još bolje bi bilo da nam je pojasnio na koje je varalice točno mislio. Na oporbu ili možda ipak na svoju Vladu?

Jer, iste one mjere koje je premijer najavio kao "instrument politike kojim se zatvara prostor demagozima i varalicama u politici", uključuju i nove poreze za koje je Vlada svečano obećala da ih neće uvoditi ni ove ni iduće godine.

Pa kojim se onda varalicama presudilo?

Porez na štednju

Najnovije mjere uključuju i uvođenje poreza na kamate na štednju već od iduće, a ne kako je to krajem siječnja najavio Slavko Linić, tek od 2016. godine.

I Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić u nekoliko je navrata najavila da Vlada neće uvoditi nove poreze ove i sljedeće godine.

Sasvim prigodno, (n)ovi porezi nisu spomenuti prilikom prezentacije mjera u Banskim dvorima. Ali je zato Branko Grčić pronašao spasonosni izgovor: "Ovo nisu novi porezi, oni su već bili planirani kada smo prezentirali reforme".

Znači, porezi su stupili na snagu onda kad se o njima raspravljalo. Oni ne spadaju u kategoriju "novih poreza", jer su se već odavno postarali u glavama Vladinih gospodarskih stratega. Tehnički, to nije varanje. Iako nakon svega ovoga mjere za "presuđivanje varalicama" i same opasno smrde na prevaru.

Nije onda jasno kome je Milanović zapravo prijetio "smrtnom presudom".

Zadnje opterećenje

Slavko Linić tumači kako se na ovaj novi porez Vlada odlučila na sjednici užeg kabineta nakon što je propala ideja o prebacivanju novca iz drugog mirovinskog stupa. Ali o tome javnost nije bila obaviještena u proteklih mjesec dana. Niti je Linić sada otkrio od kojeg iznosa štednje će se udarati novi porez.

Ali se zato svečano zakleo kako će ovo ipak biti zadnje porezno opterećenje. I da će ovo biti zadnje dizanje trošarina na gorivo. I da je ovo bilo zadnje udaranje nameta telekomima.

Treba li mu vjerovati?

Treba li vjerovati Vladi koja je na vlast došla s obećanjima kako neće dizati PDV, kako se neće zaduživati, kako neće udarati nove poreze, pa je svejedno učinila sve od navedenog? 

Treba li vjerovati Vladi koja je obećala da neće uvoditi poreze ove i iduće godine, pa ih svejedno uvodi od prvog siječnja 2015.? Treba li vjerovati ministru koji u samo dva mjeseca promijeni mišljenje, pa porez koji je najavio za 2016. uvodi godinu dana ranije?

O kakvim to varalicama uopće govori Milanović, samoproglašeni apostol istine?

Varaj me nježno

Sasvim je jasno da na ovom, baš kao i na nekim drugim slučajevima, premijer primjenjuje različite kriterije. HDZ-ovi lokalni šerifi gori su od SDP-ovih, HDZ-ov nepotizam pogubniji je od SDP-ova, a HDZ-ovi varalice opasniji su od SDP-ovih.

Kad HDZ vara, onda to čini sa zlom namjerom. Kad SDP vara, on to čini kako bi nas spasio.

I zato je baš dobro da je Milanović progovorio o "smrtnim presudama". Jer, upravo ovakvi potezi presudit će njegovoj Vladi.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu