Obavijesti

News

Komentari 51

'Pukovnik' Sanader: Od 'Malo vitra' do pritvora u Remetincu

'Pukovnik' Sanader: Od 'Malo vitra' do pritvora u Remetincu
12

DORH je 9. prosinca zatražio skidanje imuniteta Sanaderu. On je isti dan otputovao iz Hrvatske. Uhićen je 10. prosinca u Austriji, a 18. srpnja izručen je Hrvatskoj...

VIDEO

Sanaderu ukinuli pritvor, izaći će na slobodu do ponedjeljka

Kako su bivši najbolji prijatelji danas postali najljući suparnici? Jednostavno. Sanader je 1. srpnja 2009. dao ostavku na sve svoje političke funkcije. Rekao je kako u životu postoje trenuci za nove početke te da je to jedan takav trenutak u njegovom životu.

- Ja sam svoju dionicu odradio i sad je vrijeme za druge - govorio je Sanader i prepustio stanku i državu svojoj "desnoj ruci" Jadranki Kosor.

3. siječanj 2010. Pokušao se vratiti

Nakon što napustio brod koji tone, Sanader se pokušao vratiti u politiku početkom siječnja 2010., nakon predsjedničkih izbora. Sazvao je izvanrednu konferenciju i priznao kako je odluka o odlasku bila pogrešna. "Popljuvao" je vodstvo stranke rekavši da su krivi za najgori izborni rezultat u povijesti HDZ-a.

- HDZ je pobjednička stranka, a ne stranka od 12 posto. Vladi Jadranke Kosor dajem potpunu potporu, ali deficit u vođenju stranke je očit - kazao je tada Sanader naglasivši kako će aktivirati svoju statutarnu ulogu počasnog predsjednika HDZ-a.

4. siječanj 2010. Izbacili ga iz HDZ-a

Samo 24 sata poslije vodstvo HDZ-a izbrisalo ga je iz članstva, a Kosor je objasnila da Sanader nanosi štetu HDZ-u.

- Njegova se procjena da mi ne znamo što radimo čini usmjerena na izazivanje prijevremenih izbora. Time bismo izgubili šest dragocjenih mjeseci i ne bismo ove godine dovršili pristupne pregovore s EU. To si ne možemo priuštiti - rekla je odlučno Kosor. Na njezinu stranu stali su svi osim Luke Bebića, Marija Zubovića i Damira Polančeca, koji će kasnije i sam "izletjeti" iz HDZ-a. Nakon toga bivši premijer je "podvio rep" i jedno vrijeme se potpuno povukao iz javnog života.

Kolovoz 2010. Otvorio firmu u Austriji

Sanader je za to vrijeme ubrzano pripremao svoj profesionalni život. U rujnu je u Austriji zajedno s izvjesnim Wolfgangom Krössom osnovao tvrtku za savjetovanje Consulting GmbH, s temeljnim kapitalom od 35.000 eura.

Rujan 2010. Boravi u SAD-u i dobiva posao na Sveučilištu

Nakon toga je jedno vrijeme boravio u New Yorku. Navodno je kupio i stan na Manhattanu. Nedugo nakon toga procurila je vijest kako je dobio posao kao gostujući suradnik na prestižnom Sveučilištu Columbia.

3. listopad 2010. Vraća se u Hrvatsku

Nakon mjesec i pol boravka u SAD-u konačno se vratio u Hrvatsku. Odazvao se trećem pozivu Saborskog povjerenstva te u utorak svjedočio o privatizaciji Ine.

9. prosinac 2010. Ukidaju mu saborski imunitet

Sanaderu je u prosincu prošle godine Sabor skinuo zastupnički imunitet. Sanader je istoga dana prešao granicu sa Slovenijom.

10. prosinac 2010. Uhićen u Austriji

Idući dan, je raspisana tjeralica za njim. Sanader je tada poručio kako nije u bijegu te da se vraća u Hrvatsku. Uhitila ga je austrijska policija u blizini Salzburga. Odveli su ga u zatvor u Salzburgu gdje mu je određen ekstradicijski pritvor.

11. srpnja 2011. Odluka o izručenju

Austrijsko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je kako je potpisalo nalog za Sanaderovo izručenje.

18. srpnja 2011. Izručen Hrvatskoj

Ivo Sanader izručen je Hrvatskoj i smješten u Remetinec.

17. listopada 2011. Odbili mu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

Županijski sud u Zagrebu odlučio je kako bivši premijer Ivo Sanader ostaje još dva mjeseca u pritvoru. Sud je odbio prihvatiti i 12,4 milijuna kuna jamčevine. Jamčevinu za Sanadera nudili su Jerko Rošin, Mario Zubović, Mirjana Sanader i Luka Bebić.

28. listopada 2011. Početak suđenja za Hypo

Započelo suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu. Sanader se požalio na zdravstveno stanje i dodao kako ide u bolnicu, a ne u sudnicu. Sudac Ivan Turudić ročište je zakazao za 3. i 4. studenog. 

10. studenog Spojene optužnice

Odlukom izvanraspravnog vijeća Županijskog suda spojene su optužnice za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanju mita od čelnika MOL-a. To je zatražio USKOK zbog ekonomičnosti postupka.

Prosinac 2011. Prihvatili jamčevinu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...