Obavijesti

News

Komentari 641

Pusić: Predsjednica bi vojsku? Srećom, za to se brine Vlada

Pusić: Predsjednica bi vojsku? Srećom, za to se brine Vlada
1

Predsjednica se želi uključiti, ali nema opasnosti, poručila je Vesna Pusić u emisiji 'Nedjeljom u dva' te dodala kako je 'stvaranje panike kratkog političkog daha'

VIDEO

Hrvatska je u slučaju izbjegličke krize pokazala da se i u teškim trenucima može postupati ljudski. Od prvog dana ljudima se daje pomoć, hrana, smještaj i medicinska pomoć. U početku smo ih evidentirali, ali kada ih je počelo dolaziti na desetke tisuća - to nismo više mogli. Ova je kriza pokazala da EU treba puno više raditi na definiranju - što sa zajedničkim vanjskim granicama - izjavila je Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova,  u emisiji Nedjeljom u dva.

- Što bi vojska na granicama radila? Pucala? Srećom, o tome odlučuje Vlada. Predsjednica se želi uključiti, ali nema opasnosti - poručila je Pusić te dodala kako je 'stvaranje panike  kratkog političkog daha'.  

Napomenula je da svatko tko bilo što zna o međunarodnom terorizmu, zna da teroristi putuju avionima, a ne pješice iz Sirije

- Ne treba stigmatizirati ljude u nevolji. Niski su ljudski porivi na taj način potencirati strah i paniku - ponovila je.

'Ilegalni ulazak nije kriminal, nego rezultat tragične situacije'

Dodala je kako ilegalni ulazak nije kriminal, nego rezultat tragične, krizne situacije. 

- Izbjeglice dolaze iz Turske, većina od 26.000 onih koji su ušli u Hrvatsku, već je otišla u 'schengen' - Austriju, Sloveniju i Mađarsku. Sve se države članice pokušavaju postići efikasan dogovor s Turskom koja se s ovim problemom nosi već dvije godine i brine brigu cijelog svijeta - kazala je Pusić. 

Dodala je kako je samo jedna žena s djecom tražila azil u Hrvatskoj. 

'Mađari su se uzrujali, a rade isto što i mi'

- Mađari su se jako uzrujali i izgledaju jako neprijateljski raspoloženi, ali rade isto što i mi, vode ljude koridorima do Austrije, uz dogovor s našim ljudima na lokalnoj razini - naglasila je Pusić koja očekuje jenjavanje krize idućeg tjedna. Kazala je kako je svima u interesu da se dogovorno ovaj problem riješi, pa i Nijemcima. Dodala je kako je 'bilo cirkusa oko kvota'. 

'Sad nam svi čestitaju'

- Zahtjev Njemačke bio je - registrirati što više izbjeglica. Sad nam svi čestitaju na tome kako smo postupili i kako se ponašamo prema ljudima. Administrativno možemo što možemo, ovo nije redovna situacija - kazala je. 

Za ovu situaciju, smatra Pusić, odgovorni su SAD i 'drugi'

- SAD puno intenzivnije radi s Europom u rješavanju ovog problema, prije svega u Siriji. Sprema se zajednička akcija i inicijativa, u koju treba biti uključena i Rusija. Bašar al-Assad nije dugoročno rješenje, no u ovom trenutku nema nikog drugog -  poručila je Pusić koja smatra da je uplitanje u Bliski istok velika mrlja Busheve administracije.

Za tajnika UN-a šanse su joj male

- Predložila me jedna grupa ljudi, stranaca, ali i domaćih. Ništa nije izvjesno. Ne znam kolike su mi šanse. Objektivno govoreći male su, ali takve su i svim ostalim kandidatima - kazala je Pusić te dodala kako dosad nikad iz istočne Europe nije bilo glavnog tajnika i nikad tu funkciju nije obnašala žena.

'U HEP-u nema HNS-ovih ljudi!'

 - Nije istina da nas ima u HEP-u, nikoga nemamo na čelu HEP-a. Zanimljivo kako propaganda radi - rekla je Pusić na što joj je Stanković počeo imenom i prezimenom nabrajati članove HNS-a koji rade u HEP-u. 

- Mi uzimamo ljude koji mogu  i znaju raditi, a ne idemo po stranačkoj liniji. To je karakteristika HDZ-a - bila je dosljedna u svom mišljenju i tvrdnji da u HEP-u nema ljudi iz njezine stranke. Isto tako kazala je da ih nema ni u Đuri Đakoviću.

Etiketa jugofila

Stanković ju je upitao kako se osjeća s etiketom jugofila koju ima već jako dugo

- Meni je to smiješno. Kao da nekoga optužujete za ljubav prema Franji Josipu i Austro Ugarskoj - istaknula je Pusić te dodala kako ona misli da je ipak nešto učinila za budućnost ove zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 641
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava