Obavijesti

News

Komentari 1075

Nova presuda: Radimir Čačić mora u zatvor na 11 mjeseci!

Nova presuda: Radimir Čačić mora u zatvor na 11 mjeseci!
9

Potpredsjednik je nešto malo prije 14 sati sletio čarter letom Croatia Airlinesa u zračnu luku Pleso. Na pisti su ga dočekala tri službena vozila, pričao je na mobitel

VIDEO

Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade, je oko 14 sati sletio čarter letom Croatia Airlinesa iz Dohe u zračnu luku Pleso. Večernji list piše kako je za presudu saznao pet minuta prije slijetanja i to od predsjednika Ive Josipovića.  Njemu je to rekao pilot kojem je novost javljena za vrijeme leta.

Novinar HTV-a Damir Matković, koji je bio u zrakoplovu, ispričao je kako je u jednom trenutku, kada je avion bio negdje iznad BiH, Josipović pozvao Čačića na stranu te su nešto šaputali i otišli prema pilotskoj kabini.

Na pisti su ga dočekala tri službena vozila, a dok je silazio iz aviona pričao je na mobitel. Ušao je u vozilo i otišao iz zračne luke. Nije izgledao nimalo uzrujano. Novinari su pokušavali doći do njega za komentar, ali Čačić je odbio razgovarati. Navodno je otišao na konzultacije s odvjetnikom i s premijerom Zoranom Milanovićem.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, čija je novinarka bila u avionu, Čačić je tijekom leta bio jako dobro raspoložen. Slavio je "dobar posao" u Dohi, a nakon što je čuo za presudu u Mađarskoj "srušio mu se cijeli svijet".

Čačić je po zakonu morao dati ostavku

Prema Zakonu o državnim službenicima, članak 137. točka 4. državnom službeniku prestaje državna služba po sili zakona, dakle automatizmom, kad je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od 6 mjeseci, danom saznanja za pravomoćnost presude!

Novi ministar gospodarstva Kovačević ili Vrdoljak?

Prema nekim špekulacijama, Čačića će na mjestu ministra gospodarstva zamijeniti Dragan Kovačević iz HNS-a, a na mjesto potpredsjednika Vlade RH trebao bi doći aktualni ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak. Postane li pak Vrdoljak ministar gospodarstva, što je također jedna od opcija, njega će na sadašnjoj poziciji zamijeniti njegova zamjenica Anka Mrak-Taritaš.

Jedna od izglednih opcija je i da bi Vesna Pusić mogla preuzeti potpredsjedničku poziciju te da bi Branko Grčić mogao svom Ministarstvu regionalnog razvoja pripojiti Ministarstvo gospodarstva. U svakom slučaju potpredsjedničko mjesto ostaje HNS-u.

Čačić mora u zatvor, nema pravo žalbe

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je dobio 22 mjeseca za izazivanje prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Prizivni sud u Kaposvaru u srijedu odlučio je kako Čačić mora odslužiti 11 mjeseci zatvora, a ostalih 11 mjeseci može dobiti uvjetno, potvrdio nam je glasnogovornik suda Attila Vadocz. 

U obrazloženju je sutkinja korigirala prvostupanjsku presudu u više točaka. Rekla je da je kobnog dana vidljivost bila dobra, iako je Čačić tvrdio da je bila magla. Osvrnula se i na dvojbu je su li na Škodi stradalih Mađara bila upaljena svjetla ili ne. Zaključila je da su bila. Što se tiče brzine, sutkinja je ustvrdila da nije prekoračena 'ni relativna ni apsolutna brzinu', ali se Čačić ipak sudario jer brzinu 'nije prilagodio okolnostima na cesti'. Kao olakotnu okolnost sud je prihvatio pozitivan odnos optuženog prema postupku.

Kaznu može služiti u Puli ili u Popovači

Čačić ima dva mjeseca da se javi na odsluženje zatvorske kazne. Ima pravo tražiti da kaznu odsluži u Hrvatskoj i to u zatvoru otvorenog tipa, što su mu i ponudili na mađarskom sudu. 

Valtura ili Lipovica-Popovača najizglednije su kaznionice otvorenog tipa u kojima bi Čačić mogao služiti kaznu. U Valturi kraj Pule je svojedobno kaznu izdržavao i Neven Jurica, osuđen za trošenje državnog novca u privatne svrhe. U obje kaznionice zatvorenici mogu slobodno šetati kompleksom, a u ćelije odlaze tek navečer. 

Valtura je specijalizirana za proizvodnju mlijeka, a zatvorenici mogu raditi na farmi. U Popovaču uglavnom idu prometni prekršitelji koji tijekom izdržavanja kazne mogu naučiti više o prometnim propisima. Također, taj zatvor izdaje dvomjesečnik 'Zloćko' pa bi se Čačić mogao okušati kao novinar.

U prvostupanjskoj presudio dobio uvjetnu kaznu

Prema nepravomoćnoj presudi prvi potpredsjednik Vlade dobio je 22 mjeseca zatvora, ali s rokom kušnje od tri godine. Katalin Liptak na tu se odluku žalila jer je smatrala da je sudska presuda preblaga.

Čačić je u siječnju 2010. na autocesti prema Budimpešti automobilom udario u Škodu Fabiju koju je vozila Katalin Liptak. Poginuli su njezina majka (81) i suprug (60).

Prodanović: Potezi su nam sada dosta ograničeni

 - Kazna je godina i 10 mjeseci bezuvjetno, no postoji mogućnost da nakon odsluženih 11 mjeseci ode na uvjetnu kaznu, no po onome što je javio mađarski odvjetnik trenutno nema izvanredni lijek koji bi odgodio odsluženje kazne - kazao je Čačićev hrvatski odvjetnik Čedo Prodanović. Dodao je kako je ovo potpuno neočekivano i jako su iznenađeni.

 - Kada smo se raspitivali o kaznenoj praksi u Mađarskoj, uvjeravali su nas da će presuda ostati ista. Potezi su nam sada dosta ograničeni - rekao je Prodanović

Katalin Liptak: Zadovoljna sam presudom

 - Nisam sretna, u nesreći sam izgubila supruga i majku, ali pravda je konačno pobijedila. Presudu sam dočekala pomiješanih osjećaja jer sam nakon prve presude bila potpuno razočarana, ali sam ipak vjerovala u pravni sustav - kazala je za mađarske medije Katalin Liptak, čiji su muž i majka poginuli u nesreći. 

Odvjetnik obitelji Liptak rekao je kako su zadovoljni presudom jer je drugostupanjska odluka uzela u obzir da su svjetla na Škodi bila upaljena, zatim da nije bilo magle, da je Čačić vozio 130 km/h, ali nije mogao utvrditi sa sigurnošću jesu li žrtve bile vezane pojasom. 

Milanovića iznervirala pitanja

Iz Vlade odmah nakon presude nisu imali komentara. 

- Nažalost, ne mogu vam odgovoriti u ovom trenutku. Odgovor bi bio hipotetske naravi. Kad budem imao točnu informaciju, moći ću to komentirati. Znam da vas to zanima, zanima i mene - rekao je Milanović, odgovarajući na pitanje laburista Branka Vukšića na aktualnom satu u Saboru o tome koji je sljedeći potez Vlade nakon presude mađarskog suda.

Milanović je nešto kasnije dosta nervozno reagirao na konstataciju zastupnika Babića da mu je nevjerojatno da je premijer za presudu doznao od njih u Saboru, a ne od nekih službi.

- Ja da sam o presudi Čačiću trebao saznati od službi, od kojih službi, obavještajnih, pa šta je vama? Pustite me da govorim, da se blamiram pred hrvatskom javnošću, da vide koliko nesposobnog premijera imaju. I dajte definirajte pojam bahatosti - rekao je premijer Milanović u Saboru.  

Komentare na presudu Radimiru Čačiću čitajte OVDJE.

Sve o presudi Čačiću čitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1075
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa