Obavijesti

News

Komentari 50

Rajkovača: Stekao sam pravo na stan, plaćam ga 303 kuna

Rajkovača: Stekao sam pravo na stan, plaćam ga 303 kuna
1

Ravnatelj AZOP-a Anto Rajkovača kaže da ne misli povući svoju odluku zbog koje se više ne može zaviriti u imovinske kartice dužnosnika. Ne misli ni dati ostavku

VIDEO

Od ponedjeljka se na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne može zaviriti u imovinske kartice članova Vlade ili saborskih zastupnika. Udruge civilnog društva traže smjenu ravnatelja AZOP-a Ante Rajkovače, no on poručuje da je ne misli dati te da ostaje pri svojoj odluci.

- Zakon o zaštiti osobnih podataka ne razlikuje je li netko javni dužnosnik, Zakon se odnosi na fizičke osobe što dužnosnici i jesu. Mi u našem rješenju ne sporimo odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Mi naglašavamo potrebu da se svaka odredba i odluka uskladi s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka. Zbog toga postojimo i mi smo dužni stati na poziciju obrane privatnosti pa između ostalog i dužnosnika i svojim rješenjem smo to učinili - rekao je Rajkovača za RTL Danas.

Niječe da je taj potez povukao pod pritiskom dužnosnika koji su ga zvali.

- Ne radi se o nikakvom podlijeganju, Agencija je radila samo svoj posao. Dobili smo većinom anonimne upite iz široke javnosti, pretpostavljamo da je dio i dužnosnika. To nije primarno. U ovom trenutku je došlo do objave novih imovinskih kartica, iako i iz starih su ostali ti podaci dostupni na internetu. Mi stojimo pri tom stajalištu da se radi o prekomjernosti u određenom dijelu. Posebno, potpuno je nejasno zašto Povjerenstvo prikuplja podatke, da li je dužnosnik u nekoj bračnoj ili izvanbračnoj zajednici - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje o podacima o banci u kojoj je dužnosnik dignuo kredit ili o neto primanjima prije stupanja na dužnost, kaže: 

- Držimo da podatke o neto primanjima u bilo kojem svojstvu treba uskratiti od javne objave u dijelu koji se tiče prethodnih zaposlenja. Što se tiče neto primanja dužnosnika od trenutka stupanja na dužnost, tu ne smatramo spornom objavu primanja - rekao je.

Podatke o kreditima, kaže, objavio bi, no samo ukupan iznos kredita, a ne i banku u kojoj je dignut. Kaže da iako većina zemalja objavljuje imovinske kartice, niti jedna zemlja u EU  ne objavljuje toliki fond podataka kao Hrvatska.

Kaže da je očekivao reakcije na povlačenje imovinskih kartica s interneta, no ne toliko burne. Ne misli da su javno objavljene imovinske kartice jedno od najvažnijih oruđa protiv korupcije. 

S obzirom na to da je do jučer bila dostupna i njegova imovinska kartica, pojasnio je podrijetlo stana u kojem živi.

- I ja sam primijetio da su objavljeni određeni podaci o meni osobno, nije to tajna. Nemam stan u vlasništvu, sad je prošlo više od 20 godina od kako sam dobio od MUP-a stan u kojem živim temeljem ugovora o najmu i sve je provjerljivo, stekao sam pravo o najmu i nakon odlaska iz ministarstva umirovljenjem nije se ništa u tom smislu promijenilo - kazao je Rajkovača te dodao da stan plaća 303 kune mjesečno. Kazao je i da je digao nenamjenski gotovinski kredit u iznosu od 200-tinjak tisuća kuna.

Poručuje da nije član nijedne stranke te da njegov potez nema političke uzroke. Ipak, koji su se to dužnosnici žalili da im je objavom podataka u imovinskoj kartici povrijeđena privatnost, ne želi otkriti. 

Da li će zbog odluke o povlačenju imovinskih kartica dobiti ostavku, Rajkovača kaže da ne zna, ali da o tome niti ne razmišlja. Kaže da se sa svim zaposlenicima AZOP-a trudi da posao odrade korektno.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina