Obavijesti

News

Komentari 351

Ramljak je i Josipoviću dala 10 pitanja: Već odgovorio na prvo

Bivša šefica IRB-a prvo pitanje postavila je u utorak u Sinju na tribini o ustavnim promjenama, a ostatak pitanja, kako je i najavila, objavila je danas na Facebooku

VIDEO

Nakon što je sa svojih 10 pitanja upućenih HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović podigla veliku prašinu, bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak sada je na svom Facebook profilu postavila i 10 pitanja za Ivu Josipovića. Ramljak je prvo pitanje postavila u utorak u Sinju na tribini, a ostatak pitanja, kako je i najavila, objavila je na Facebooku.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani Predsjedniče Josipović,

kako sam iznijela na Vašem predizbornom skupu u Sinju, prije nekoliko dana sam gospođi Kolindi Grabar Kitarović kao građanka ove zemlje postavila 10 pitanja. Mislim da svi skupa imamo pravo bolje upoznati njen rad i rezultate rada u SAD gdje je bila veleposlanica, a koji je hrvatskim g rađanima do sada poprilično nepoznat. Postavljanje pitanja predsjedničkim kandidatima tijekom kampanje uobičajena je praksa u civiliziranim zemljama, posebice SAD-u gdje sam živjela i radila 25 godina. Za očekivati je da građani imaju priliku dobiti odgovore na tražena pitanja.

Politički dijalog je kao forma jednako važan kao sadržaj. U zemljama s kratkom demokratskom tradicijom možda i važniji. Na moje duboko iznenađenje Vaša protukandidatkinja do sada se oglušila na moja pitanja. Dobila sam samo javne napade i defamiranje . Još se nadam da demokratska razina političkog dijaloga koju sam očekivala nije izostala.

Kad se radi o sadržaju politike posebno su mi važni odnosi izmedju Hrvatske i SAD-a. Moja pitanja Vama fokusirana su uglavnom na taj odnos i to kroz područja vanjske, sigurnosne i ekonomske politike. Zbog toga Vas ljubazno molim da mi odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Dojam je u javnosti i Vaši kritičari ističu da ste se u svom mandatu prečesto sastajali s čelnicima država u regiji , a premalo s liderima zemalja EU, SAD i ostatka svijeta . Kako to komentirate i zašto Vam je regija fokus?

2. Kako vidite status Hrvata u Bosni i Hercegovini i što ste kao Predsjednik poduzeli da u toj susjednoj zemlji njihov položaj bude zadovoljavajući? Podržavate li reviziju Daytonskog sporazuma u kojem je SAD pod vodstvom predsjednika Clintona odigrao ključnu ulogu?

3. Što ste kao Predsjednik RH poduzeli da međunarodna zajednica nađe kvalitetno dugoročno rješenje za BiH i koji je rezultat?

4. Koliko ste Vi i Vaši suradnici i na koji način aktivno radili da se ojačaju hrvatsko-američki odnosi, posebice na polju gospodarstva, zastite okolisa , znanosti i tehnologije?

5. Što je konkretni rezultat Vaše nedavne posjete SAD-u , susreta s podpredsjednikom SAD-a Bidenom u Washingtonu?

6. Zašto ste nakon razgovora s bivšim potpredsjednik SAD Al Gorom promijenili svoje stavove prema ekspolataciji nafte i plina u Jadranu ? Jeste li ekonomske interese stavili ispred političke suradnje s Orahom i gospođom Mirelom Holy?

7. Mnogo je kritika na rad naše diplomacije . Što ste kao Predsjednik poduzeli da u diplomaciju odu kompetentni diplomati koji će adekvatno predstavljati Hrvatsku u svijetu?

8. Vodili ste u inozemstvo nekoliko gospodarskih delegacija . Koje zemlje ste posjetili i koji je konkretan rezultat a ne samo politička obećanja?

9. Sigurnosna politika i međunarodna borba protiv terorizma važno je područje za SAD i za Hrvatsku. Neugodno pitanje koje se s pravom ističe je pitanje je li Lex Perković poremetio inače tradicionalno dobre hrvatsko-njemačke odnose i na koji način ste Vi doprinijeli da se ti odnosi poprave?

10. Hrvatska je na samom europskom dnu po ulaganju u obrazovanje, znanost i tehnologiju , a SAD je vodeća sila upravo u tim područjima . Zašto ništa ne učimo od prijateljske zemlje i od naše snažne dijaspore?

BONUS PITANJE : I imam jedno dodatno pitanje koje izlazi iz fokusa hrvatsko-američkih odnosa, i pitanja vanjske politike, ali je teško, pa ću Vam ga postaviti kao bonus:

Zašto izbjegavate dati ocjenu rada Vlade Zorana Milanovića iako od Vas to traži gospođa Kitarović a naravno zanimalo bi i građane?

Srdačno zahvaljujem na Vašim odgovorima.

S poštovanjem,

dr. sc. Danica Ramljak"

Optužuju vas oponenti da ste se prečesto sastajali s predstavnicima zemalja u regiji, a premalo s predsjednicima izvan regije. Zašto je to tako, da li je to tako? S kime ste se sastajali i zašto vam je ta regija fokus

Josipović dao prvi odgovor

Ramljak je Josipovića na tribini upitala zašto ga oponenti optužuju da se prečesto sastajao s čelnicima zemalja u regiji, a premalo s predstavnicima zemalja izvan regije?

- Ja odgovaram i na teška pitanja. Kada je riječ o regiji , ima opskurnih medija koji kažu da sam nacionalni izdajnik, špijun i da zato kroz tu zavjeru ostvarujem nečije interese . Također, taj isti portal kaže da sam i vražji izaslanik i da vradžbinama promoviram sotonu - izjavio je.

- Kada sam se natjecao za prvi mandat i kada sam izabran, rekao sam da je naš cilj broj jedan - ulazak u EU. Jesmo li ostvarili taj cilj!? Susreo sam se sa desecima ministara, premijera, kraljeva i kraljica objašnjavajući da je Hrvatska europska zemlja koja je ispunila uvjete. Možemo napraviti i statistiku da vidimo s koliko sam se njih sastao. Nebrojeno... Moja druga zadaća koju sam stavio je poboljšanje odnosa u regiji, ne zato jer, kako me neki optužuju, želim stvoriti novu Jugoslaviju, nego zato jer je stabilizacija regije i dobro pozicioniranje u regiji naš vrhunski nacionalni interes. To je pitanje sigurnosti , više vrijedi dobar susjed nego najviši zid koji se gradi. To nam jamči mir. Hrvatska je ovih pet godina mog mandata bila sigurna zemlja. Susjedstvo nam je važno i radi gospodarskih interesa , to je jedino mjesto gdje imamo suficit. Onaj tko kaže da se ne bavimo regijom je neodgovoran. Imamo i puno drugih interesa, repova iz rata koje treba riješiti, problem nestalih koji je za vrijeme mog mandata uvelike riješen. Ima prijepora, poput Šešeljeva happeninga, na koji srpska vlada nije reagirala. Moramo riješiti problem mirovine, izbjeglica, otetog blaga za vrijeme rata, bivše savezne imovine, odgovornosti za ratne zločine. Zato se jesam sastajao sa susjedima - rekao je u nastavku.

Josipović se obrušio i na svoju protukandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

- Kako netko može ići u kampanju u regiji, večer prije je išla moja oponentica koja me kritizira zbog toga, a sutra govori da ne želi surađivati sa susjedima? Da li je regija važna samo kad treba uzeti glas naših državljana iz susjednih zemalja ili je važna da zaštitimo naše manjine i uspostavimo dobre odnose? Ja ću i u drugom mandatu nastaviti europsku politiku, ali i regionalnu politiku jer je prevažna za Hrvatsku - rekao je Josipović te dodao da se mora ozbiljno zamisliti koga od europskih čelnika nije susreo.

Pokretanje videa...

Youtube/Ivo Josipović VIDEO

Dobila prijeteće pozive i poruke

Bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak na svom je Facebooku prošlu subotu objavila otvoreno pismo koje je uputila HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji . Postavila joj je 10 'neugodnih pitanja čiji će odgovori osim nje same, sigurno zanimati i hrvatsku javnost' . Odgovor od Grabar Kitarović još nije stigao, a osim potpore građana, Ramljak je navodno dobila i nekoliko prijetećih poziva i poruka.

- Ali ono što je nezamislivo je i činjenica da sam danas dobila nekoliko prijetećih poruka, poziva i napada. Očito od odgovora na pitanja za sada ništa , ali sam se našla na meti organizirane ekipe koja misli da se defamacijom rješavaju stvari i ušutkavaju ljudi. Naravno da su to već viđene metode koje me ne mogu zastrašiti , ali uistinu očekujem od gđe. Grabar Kitarović da preuzme palicu, odgovori na pitanja i pokaže koje je demokratske principe i osobno usvojila. Ne očekujem od nje da podržava metode onih koji su se danas na mene obrušili. Njena je dužnost, kao i svakog kandidata koji pretendira biti predsjednik države komunicirati s hrvatskim građanima i odgovoriti na pitanja tijekom kampanje i ja očekujem odgovore - napisala je Ramljak na svom Facebooku.

Bivša ravnateljica prijavljena DORH-u

Podsjetimo, bivšu ravnateljicu Instituta Ruđer Bošković u siječnju ove godine prijavio je DORH-u sadašnji ravnatelj Instituta Tome Antičić . On je od DORH-a zatražio da istraži moguće nezakonite radnje bivše ravnateljice.

Ramljak je bila na čelu Ruđera od svibnja 2009. do travnja 2012. Antičić je tereti da u tom periodu nije učinila ništa da spriječi gubitak u državnom proračunu u iznosu većem od milijun kuna . Navodno si je na plaću od novca Instituta isplaćivala stimulacije .  Prijavljena Ramljak tada je kazala da je zatečena i šokirana. Rekla je da je ona bila prva ravnateljica IRB-a koja je pozvala DORH da pročešlja kriminal na Institutu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 351
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"