Obavijesti

News

Komentari 76

Grubišić je prekinuo saborsko zasjedanje zbog gladne djece

Grubišić je prekinuo saborsko zasjedanje zbog gladne djece
12

Molim i zastupnike, ali molim i Vladu da razmislimo i na neki način iskorijenimo glad iz naših škola. Znamo da za učenje jesu potrebne kalorije, rekao je Grubišič

VIDEO

Boro Grubišić (HDSSB) tražio je stanku zbog gladne djece. Podsjetio je kako je sa svojim stranačkim kolegom Igorom Češekom amandmanom na proračun za 2015. godinu tražio milijun i pol kuna za Ministarstvo socijalne skrbi.

- Da bi u školama prevenirali glad koja je tada bila u nekakvim medijskim napisima, ali nikad provjerena. Sada je Ministarstvo provelo anketu u školama i podaci su šokantni - 10.000 hrvatske djece u osnovnim školama nema novca, odnosno roditelji im ne mogu platiti nekakav obrok koji bi koštao između pet i devet kuna dnevno - rekao je Grubišić te dodao kako mu se čini da su mediji socijalno osjetljiviji od samog Ministarstva socijalne skrbi.

 A prozvao je i kolege saborske zastupnike:

- Ako smo mogli pomoći poplavljenim područjima u Cvelferiji s 200 eura ili 1500 kuna svaki od zastupnika, možemo i našoj školskoj djeci - zaključio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Danas ne izvozimo stoku, izvozimo našu djecu'

O djeci, ali ne školskoj, već nešto starijoj, zastupnici su nastavili i u raspravi o poljoprivredi.

- Danas ne izvozimo goveda, danas izvozimo svoju djecu. Svoju djecu izvozimo u svijet po prilici u količini koja odgovara ovim poljoprivrednim proizvodima koja smo izvozili - poručio je Nikola Vuljanić u svojoj raspravi. 

Potpredsjednici Sabora Dragici Zgrebec to je zasmetalo. 

- Kolega Vuljanić, baš nije primjereno djecu uspoređivati sa stokom - rekla mu je, a u njegovu obranu stao je Branko Vukšić.

- Ne mislim da je kolega Vuljanić usporedio djecu sa stokom nego je usporedio dva fenomena. Netko drugi stavlja znak jednakosti između toga - zaključio je.

Doniranje hrane

Na dnevnom redu Sabora bio je i novi Zakon o poljoprivredi, a raspravi o istome prethodile su uobičajene saborske stanke. 

Zakon o poljoprivredi trebao bi omogućiti da se u Hrvatskoj potiče doniranje hrane socijalno ugroženima i ljudima u potrebi te u slučajevima elementarnih i prirodnih katastrofa. Također, hrana će se moći donirati i za životinje. Cilj je spriječiti da se velike količine hrane bacaju. Trgovce bi se, naime, novim zakonom  trebalo rasteretiti poreza na donacije. 

Jedan od oštrijih nastupa imao je reformist Petar Baranović, koji će, kaže, podržati ovaj Zakon, ali pod uvjetom da se prihvati njihov amandman da se o ovoj temi jednom godišnje raspravlja u Saboru.

- Poljoprivreda u Hrvatskoj umire u tišini i zato smo odgovorni, dame i gospodo, mi u Saboru - rekao je Baranović te naglasio kako su stvari generalno, ne samo u kontekstu poljoprivrede, pogrešno postavljene.

- Da ovaj časni dom postaje dio političkog protokola i forme, a da sadržajno bježi od odgovornosti - rekao je te poručio svima da podrže amandman.

- Da se jednom dignemo iznad stranaka i naslonimo na vlastitu savjest, jer upropastili smo što smo mislili da nitko ne može upropastiti - hrvatskog seljaka - zaključio je. 

HDZ-ovci i Laburisti progovorili su o RBA kreditima. Ova tema je po četvrti put u dva tjedna u saborskim klupama. Dio zastupnika od nadležnih institucija traži da se izjasne radi li se što po pitanju građana koji su kredite podizali u stambenim štedionicama i zadrugama Raiffeisena u Austriji, a koji su sad pod ovrhama. Zanima ih i ima li u svemu nezakonitosti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.