Obavijesti

News

Komentari 98

Prekršili odluku suda: Belišće je zavrnulo slavinu Valpovu

Prekršili odluku suda: Belišće je zavrnulo slavinu Valpovu
4

U petak oko 14 sati skoro 10.000 stanovnika Grada Valpova i prigradskih naselja Šag i Nard te Općine Marijanci, koji su spojeni na isti vodovod, ostalo je bez vode

VIDEO

Oko 14 sati skoro 10 tisuća stanovnika Grada Valpova i prigradskih naselja Šag i Nard te Općine Marijanci, koji su spojeni na isti vodovod, ostalo je bez vode. I to jednostranom odlukom tvrtke Hidrobel iz Belišća, kojom čvrstom rukom upravlja HDSSB-ov Dinko Burić. Neslužbeno saznajemo i da su djelatnici Hidrobela zavarili šahtove na razdjelnicama na kojima se voda zatvorila za grad Valpovo.

Prekršio odluku suda

Gradonačelnik Valpova Leon Žulj kaže da je Hidrobel zavrtanjem slavine prekršio sudsku odluku prema kojoj je 25. ožujka Općinski sud u Valpovu donio privremenu mjeru zabrane Hidrobelu da obustavi isporuku vode za valpovačku komunalnu tvrtku Dvorac.

Ta je mjera izvršna i ovo se nije smjelo dogoditi. Direktor naše komunalne tvrtke sada u suradnji s policijom pokušava riješiti ovu nemilu situaciju i osigurati ponovni dotok pitke vode u Valpovo, kaže Žulj.

Vrhunac sukoba

Prema Žuljevim riječima ovaj nevjerojatni događaj uskraćivanja vode cijelom jednom gradu samo je vrhunac sukoba između Belišća i Valpova, a do kojeg je došlo nakon što je Gradsko vijeće Belišća prošle godine odlučilo poskupiti cijenu vode.

U valpovačkom komunalnom poduzeću Dvorac tu odluku nisu prihvatili pa ih je belišćansko komunalno poduzeće Hidrobel tužilo.

Trgovački sud u Osijeku nedavno je nepravomoćno presudio da Hidrobel nije imao pravo jednostrano povisiti cijenu vode, odnosno da su izmjenu cjenika morali zatražiti sudskim putem. Iz Dvorca su sve ovo vrijeme fakture plaćali po starom cjeniku. Razlika između stare i nove cijene vode je iznosila 150 tisuća kuna mjesečno. Iz Hidrobela su još prošloga petka zaprijetili obustavom isporuke vode, no mi smo dobili privremenu mjeru zabrane tog postupanja. Evo, sad vidite da su oni unatoč sudskoj odluci obustavili isporuku vode, kaže valpovački gradonačelnik Leon Žulj.

Revoltirani mještani krenuli prema šahtu

Dalibor Gelenčer, otac troje djece iz Belišća, revoltiran obustavom isporuke vode, okupio je nekolicinu istomišljenika i krenuo prema šahtu na kojem se nalazi razdjelnica.

- Meni je dijete danas izašlo iz bolnice, imam još dvoje djece i neću dopustiti da netko na ovaj način samovoljno sebi daje za pravo napraviti ovako nešto. Za vrijeme rata mi nismo bili bez vode, nećemo to dopustiti ni danas. Razvalit ćemo šaht kojeg su zavarili i cijelu noć ćemo, ako treba, dežurati i nećemo dopustiti da ponovo zavrnu slavinu, kaže Dalibor Gelenčer iz Valpova.

Dalibor je iznenađen što se njegovom pozivu da pravdu uzmu u svoje ruke nije odazvao veći broj građana.

- Evo me stojim kraj šahta s tek nekolicinom ljudi. Mislim da su Valpovčani olako shvatili ovu obustavu isporuke vode, kaže Dalibor.

Čin upozorenja

Dinko Burić, gradonačelnik Belišća, na stranačkom skupu je više od sat vremena govorio o novonastalom problemu, a zavrtanje slavine susjednom Valpovu nazvao je – činom upozorenja.

- Naše crpilište dobiva uskoro novog vlasnika iz Engleske, a oni su izrazili želju za čistim računima. Belišće i Marijanci su sve svoje troškove uredno podmirili, što ne vrijedi za Valpovo koje se ponaša kao da su na Divljem zapadu i ne žele platiti dug. E, ako će Valpovo biti Divlji zapad, onda ću ja biti Wyatt Earp. Nismo mi u Belišću kreteni i neću dopustiti da svi zbog troškova koje Grad Valpovo ne želi platiti na kraju ostanemo bez vode - rekao je Burić najavljujući da će vodu Valpovu pustiti u subotu.

Valpovčani razbili šaht

No, kako stvari stoje, to neće biti potrebno, jer su Valpovčani uzeli stvari u svoje ruke i sami razbili šaht i postpuno počeli odvrtati ventile za vodu koja je počela u petak oko 20.20 sati dolaziti do domova.

- Ovo je dno dna, oni ne samo da su zavarili šahtove, nego su i maknuli sve ventile, tako da protok vode moramo omogućiti posebnim klještima koje smo donijeli od kuće - rekao nam je Dalibor Gelenčer iz Valpova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"