Obavijesti

News

Komentari 691

Referendum: 'U ime obitelji' će od 21. rujna skupljati potpise

Referendum: 'U ime obitelji' će od 21. rujna skupljati potpise
15

Na drugom referendumu koji je pokrenula udruga 'U ime obitelji' građani bi odlučivali o izmjenama izbornog modela. Potpise za referendum počinju skupljati 21. rujna

VIDEO

Udruga 'U ime obitelji' pokreće drugo referendumsko pitanje za izmjenu Ustava. Novi referendum  trebao bi se baviti izmjenama izbornog modela. Prikupljanje potpisa za referendum organizirat će se od 21. rujna do 5. listopada. 

Predložilo bi se da birači mogu glasovati za preferencijalne glasove, odnosno da glasuju za jednu od predloženih listi kandidata da bi se moglo označiti do tri kandidata koji mogu imati prednost pred ostalim kandidatima na listi. 'U ime obitelji' predlaže da se ukinu predizborne koalicije, a svaka bi politička stranka koja se kandidira na izborima morala proći prag od 3 posto glasova birača umjesto dosadašnjih 5 posto. I birači bi na izborima mogli glasovati kako na biračkom mjestu tako i dopisnim ili elektroničkim putem. 

- Pod motom Birajmo zastupnike imenom i prezimenom te birajmo sposobne , a ne podobne ovom referendumskom inicijativom želimo dovesti do toga da se usvoji pravičniji izborni sustav te da dođe do demokratizacije političkih stranaka. Na našem plakatu kojim će se pozivati na referendum mogu se vidjeti tri boje - crvena, bijela i plava, što označava da se ova inicijativa odnosi na svakog građanina RH i da su ove promjene bitne svakome. Također, želimo dokinuti dosadašnju praksu da se na izborima gubi preko 25 posto glasova birača - kazao je odvjetnik inicijative Krešimir Planinić.

Čelnica inicijative 'U ime obitelji' Željka Markić kazala je da je cilj drugog referendumskog izjašnjavanja birača da svaki glas birača jednako vrijedi, a time se želi omogućiti da zastupnici postanu odgovorniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Republika Hrvatska dovedena je do bankrota, a to je posljedica dosadašnje selekcije političkih kadrova. Stoga ova predložena promjena izbornog sustava dovela bi do toga da u politiku ulaze ljudi koji će biti odgovorni i sposobni, a ne podobni te da oni koji su izabrani predstavljaju sve nas i da budu odgovorni jedino biračima - kazala je Željka Markić te naglasila da je ovo referendumsko pitanje od općeg društvenog dobra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 691
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a