Obavijesti

News

Komentari 15

Oporba upozorila na ekološku katastrofu koja prijeti s Krka

Oporba upozorila na ekološku katastrofu koja prijeti s Krka
8

Saborski zastupnici glasovati će o slanju pitanja o outsourcingu i monetizaciji autocesta na ocjenu ustavnosti. Raspravljat će i o novom zakonu o muzejima

VIDEO

Oporbeni zastupnici zatražili su stanku kako bi ukazali na opasnost od ekološke katastrofe koja prijeti zbog napuštene DINA-Petrokemije u Omišlju na Krku.

- Zatvaranjem proizvodnje u Petrokemiji DINA-e i otpuštanjem radnika, odnosno ne dolaženje radnika na posao, u DINA-i je ostalo oko 700 tona različitih kemikalija bez ikakvog nadzora - upozorila je Nansi Tireli (Laburisti).

Napomenula je da su prošle subote tvornicu posjetili sindikalni povjerenici zajedno s građanima koji su zabrinuti za postojeće stanje. Podsjetila je da ogromno postrojenje čuva jedan jedini stražar te da je u operativnoj sobi cijelo vrijeme zvoni alarm.

Inspekcijske službe više ministarstava i agencija još su 2013. i 2014. godine dale rokove da se isprave razni nedostaci, Ministarstvo zaštite okoliša je čak podnijelo i kaznenu prijavu protiv DINA-e i direktora upravo zbog nezbrinjavanja otpada na kvalitetan način.

- Ništa se ne događa, to sve skupa traje već tri godine, postrojenja su napuštena, nisu održavana, kemikalije klorina, amonijaka koje se nalaze unutra izuzetno su opasni i ovo je sada pokazalo i našu nespretnost kada smo ukinuli Državni inspektorat da nemamo uistinu referentne točke koja bi bila odgovorna za poduzimanje određenih stvari - poručila je Tireli. Pozvala je nadležne da riješe to opasno stanje.

Ivan Šuker (HDZ) kaže da razlozi potencijalnih posljedica DINA-e leže u tome što se ne provode pozitivni zakonski propisi, zato što netko nema političke hrabrosti to napraviti. 

- Postavlja se pitanje je li DINA žrtva nekih projekata koji bi se sutra trebali razvijati na otoku Krku, je li odnos prema DINA-i DIOKI-ju bio na određen način ultimatum za ono zemljište gdje bi se trebao dogoditi LNG terminal i niz drugih pitanja - pitao je Šuker.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca