Obavijesti

News

Komentari 39

Ružica Erdelji: Idem do kraja i nitko me neće zaustaviti!

Ružica Erdelji: Idem do kraja i nitko me neće zaustaviti!
2

U Državnom odvjetništvu u Osijeku počelo je davanje iskaza žena silovanih u ratnom Vukovaru. Ružica Erdelji iskaz je davala tri sata, a dotaknula se i V. Stanimirovića

VIDEO

Žene silovane u ratnom Vukovaru u četvrtak su počele pristizati u Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, gdje daju iskaz o proživljenim zvjerstvima. Ružica Erdelji govorila je gotovo tri sata.

– Dobila sam snagu kao nikad prije, idem do kraja i nitko me neće zaustaviti! A pokušavaju to na sve načine, i lažima. Jača sam od stijene, poručila je ohrabrena Erdelji, koja je nedavno, podsjetimo, prozvala čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da je u dvorištu Veleprometa pljuvao na silovane žene.

Erdelji se Stanimirovića, kaže, dotaknula i u svom iskazu. Detalje o tome nije iznosila, otkrivši tek da je izjavila kako je tada bio u Vukovaru.

– Ne želim previše o tome, sve on zna. U iskazu se vežem samo na 1991., jer sam ja tada stradala. On uvijek nešto okreće. I govorim u ime svih žrtava, i ranjenih i onih kojih nema. Još mnogo ljudi nema. A nitko ne odgovara, kazala je Erdelji ističući kako samo traži pravdu i svoj status, odnosno da ne bude "građanka drugog reda". Dvadeset je godina, dodaje, previše i očekuje da će pravda napokon pobijediti.

Iskaz će u četvrtak i petak dati šest žena, a prikupljanje iskaza nastavit će se i idućeg tjedna. O stravičnim bi događajima moglo progovoriti ukupno dvadesetak žena s vukovarskog područja.

– Proces prijavljivanja žena koje su silovane tek je počeo. Nastavit ću danas i sutra razgovore sa ženama koje se prvi put prijavljuju. Nismo imali dosad sustavno istražena zlostavljanja, naša se odvjetništva nisu primala tog ratnog zločina i tek se sada ulazi u tu strašnu istinu, istaknula je Marija Slišković, autorica knjige "Sunčica", u kojoj su iznesena traumatična iskustva žrtava.

Neke žene, nastavila je, i danas žele biti anonimne, "što je logično jer nisu dobile status i priznanje da su žrtve".

– Određen broj žena ostat će anoniman iz straha od počinitelja jer su te traume i prijetnje toliko snažno izražene da se ni 20 godina poslije nisu oslobodile straha od njih. Njihov je strah opravdan, one su prepuštene borbi manje grupe žena, navela je Slišković.

Šute i stoga jer je, dodala je, teško priznati obitelji što se dogodilo u logoru. Kod njihove bi djece to, kaže, izazvalo lom jer im to ne bi bilo jednostavno prihvatiti.

– Čini nam se da su se stvari pokrenule. Prošli se tjedan događalo jedno političko skretanje, ovdje se ne radi o politici, već o ratnom zločinu i tako treba ga i tretirati, rekla je. Pitanje silovanih muškaraca, istaknula je, još nije ni otvoreno.

Istaknula je i da su pokušale dogovoriti sastanak s Miloradom Pupovcem kako bi "čuo i drugu stranu priče", ali u SDSS-u su im rekli da ga potraže u Srpskom narodnom vijeću.

Ružica Erdelji i Marija Slišković imaju samo riječi hvale za osječko Državno odvjetništvo, a pohvalile su njihovu spremnost da pomognu nesretnim ženama, način rada i tretman žrtava. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"