Obavijesti

News

Komentari 198

Burić: Tko je Josipa Rimac da naš simbol naziva suvenirom?

Burić: Tko je Josipa Rimac da naš simbol naziva suvenirom?
11

Klub HDSSB-a zatražio je stanku zbog 'skidanja hrvatske državne zastave u Kninu u predizborne svrhe'. Pridružili su im se SDP-ovci, Laburisti, Damir Kajin, Kosor...

VIDEO

Zbog skidanja hrvatske zastave s kninske tvrđave saborski zastupnici tražili su stanku kako bi upozorili na taj neprimjeren postupak. Podsjetimo, gradonačelnica Knina Josipa Rimac darovala je u petak HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović hrvatsku zastavu koja se vijorila na kninskoj tvrđavi. 

24sata

- Tebi o gluposti ljudska udaram himnu o bubanj - citirao je Miroslava Krležu Dinko Burić (HDSSB) oslikavajući tako postupak kninske gradonačelnice. Napomenuo je da je zastava na kninskoj tvrđavi simbol pobjede koji pripada cijelom narodu i predstavlja nacionalno blago te da ne smije biti zloupotrijebljena na tako beskrupulozan način.

- Tko je Josipa Rimac da skida i poklanja hrvatski simbol i nacionalno blago s kninske tvrđave i da je bilo kome poklanja i daruje i naziva ga suvenirom? Šalje li poruku o razmišljanju, ponašanju novog vodstva HDZ-a da je za i ovaj vrh HDZ-a Državna riznica suvenirnica i samoposluga iz koje podobni i oni za koje HDZ procijeni da su dostojni toga mogu uzimati što hoće? - upitao je Burić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HDZ-ovcima je poručio da Hrvatska nije HDZ niti Domovinski rat pripada ijednoj stranci pa tako ni HDZ-u.

- Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović nije smjela prihvatiti ovo kao poklon jer se nacionalna blaga ne poklanjaju i ne daruju i ne prodaju. Suveniri se poklanjaju i prodaju. Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi nije suvenir da se kao simbol slobode može bilo kome pokloniti ili prodati jer se sloboda ne prodaje - izjavio je.

Smatra da predsjednička kandidatkinja treba vratiti zastavu u kninski muzej. Burić smatra da je kninsku zastavu zaslužio jedino pokojni predsjednik Franjo Tuđman kojem ju je trebalo staviti na odar. 

Za Gordana Jandrokovića (HDZ) sramotno je da Sabor raspravlja o tome što je jedan službeni suvenir Grada Knina. Kazao je da zastavu koju je dobila predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dobivaju i drugi koji dolaze u Knin. Napomenuo je da mu je gradonačelnica Rimac telefonski rekla da su takav suvenir dali udruzi navijača, biciklistima koji su išli na Dinaru.

Patrik Macek/PIXSELL

- Ovdje se ne radi o originalnoj zastavi iz 1995. jer ona je u muzeju. Ovdje se radi o suveniru. To je kao da u Saboru raspravljam zašto je netko poklonio repliku Vučedolske golubice ili Baščanske ploče - branio je Jandroković kninsku gradonačelnicu. Burića je prozvao da se bio jako sklon dodvoravati se bivšem premijeru Sanaderu, a to danas želi zaboraviti.

- Molim vas da ne radite od buhe slona. Bolje bi nam bilo da raspravljamo recimo o onome što nam poručuje srpski ministar vanjskih poslova da Srbija želi izlaz na more - ustvrdio je Jandroković.

Igor Dragovan (SDP) ustvrdio je da su zaprepašteni činjenicom da više ništa u Hrvatskoj nije sveto i da se sve koristi u predizborne svrhe.

- A čujte, od HDZ-a smo navikli svašta vidjeti. Ali svaki put i sa svakom novom gestom nas iznenade. Prisvajate apsolutno sve, prisvajate sada i simbole pobjede hrvatske vojske i građana, prisvajali ste prije novce poreznih obveznika, sad mislite da je Hrvatska vaša i dalje tvrdite da je Hrvatska vaša. Hrvatska nije HDZ-ova, Hrvatska je puno bolja i zaslužuje puno bolje - pobrojao je Dragovan. HDZ-ovcima je poručio da im na predsjedničkim izborima im neće pomoći ni zastava, galama ni vika jer će odluku tko će biti sljedeći hrvatski predsjednik donijeti građani.

Patrik Macek/PIXSELL

Dragutin Lesar (Laburisti) pozvao je gradonačelnicu Knina da objavi odluku o protokolarnim poklonima Grada. Ako zastava s kninske tvrđave, bilo original ili replika, nije protokolarni poklon napomenuo je da u tom slučaju Grabar Kitarović zastavu mora vratiti. 

Nezavisni Branko Vukšić napomenuo je da se zastavu ne može tretirati kao suvenir.

- Hrvatska će se uskoro zahvaljujući i bivšoj i sadašnjoj vlasti svesti na ime, himnu, grb i zastavu, a vidimo da smo i nju počeli poklanjati kao da je to naša prćija. Zastava je sasvim sigurno simbol Hrvatske i državnosti - poručio je.

I Damir Kajin smatra da se zastava ni na koji način ne može smatrati suvenirom.

- To što je gradonačelnica Knina učinila nije čak ni dodvorništvo, ja bih rekao da je to na neki način degutantno. Politizacija svetinja, zloupotreba položaja, nepotrebna politizacija koja nas nepotrebno opterećuje. I ako nije to ona zastava iz muzeja, onda valjda svatko očekuje da će svakom kandidatu koji će biti u Kninu na isti način biti dodijeljena takva zastava - rekao je Kajin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...