Obavijesti

News

Komentari 82

Goran Marić (HDZ): Ovaj zakon samo stvara nove paradokse

Goran Marić (HDZ): Ovaj zakon samo stvara nove paradokse
10

Vlada predlaže da se kamate za građane smanje s 12 na 8,14 posto te da za tvrtke padnu s 15 posto na 10,14 posto. Smanjit će se iznosi najvećih dopuštenih kamata

VIDEO

Smanjenje zateznih kamata za građane s 12 na 8,14 posto te da za tvrtke s 15 posto na 10,14 posto, cilj je izmjena Zakona o obveznim odnosima . Izmjenama se zadire i u ugovorne kamate koje će se jedinim dijelom smanjiti, a dijelom rasti.

- Visina stope ugovornih kamata između osoba od kojih jedna nije trgovac po ovom prijedlogu će rasti s 12 na 12,21 ali to se ne odnosi na dopuštene minuse - tvrdi ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Saboru.

Oporba je upozorila na zamke koje skriva Zakon, a kojim se omogućava bankama da se dužnicima naplaćuje ugovornu kamatu koja je veća od zakonom utvrđene zatezne kamate. Upozoravaju i da će se građani odnosno dužnici naći u nepovoljnijem položaju u odnosu na vjerovnike jer zakon propisuje da se u slučaju kada su kamate ugovorene, a nije određena stopa vrijedi kamatna stopa u visini polovine zateznih kamata, što je nepovoljnije u odnosu na važeću odredbu prema kojoj u tom slučaju vrijedi kamatna stopa u visini od četvrtine zateznih kamata.

Marić Miljeniću: Idete u korist banaka

Gordan Marić (HDZ) upozorio da zakon ne smije proizvoditi nove paradokse, što ovaj čini.

- Najveći problem vi ne obrazlažete zašto ste izmijenili da zakonska kamata se ne računa kad je neodrediva, ugovorena kamata više za jednu četvrtinu zatezne kamate, nego za jednu polovinu. To znači da se ide na štetu dužnika, a u korist vjerovnika jer automatski se povećava i to taman se donosi kad su pripremljene toliko tužbi korisnika kredita da tuže banke. I vi sada ovime idete u korist upravo tih banaka - upozorio je Marić.

Upitao je i kako je moguće da Zakon omogućuje da se prilikom kašnjenja ne plaća zatezna kamata nego se plaća redovita veća kamata.

- Znači ako odgovara veća naplatit ćemo veću iako se mora obračunati zatezna. Po ovom prijedlogu zatezna kamata ne treba postojati jer će se obračunavati redovna kamata u slučaju da je veća od zatezne - upozorio je Marić.

Lesar: Milijun građana je u problemu

I Dragutin Lesar upozorava na veliku opasnost da će banke naplaćivati kamatne stope koje će biti znatno veće od zakonom propisane zatezne kamatne stope. PR poruka ovog prijedloga je ograničenje i smanjivanje zatezne kamate što je dobro, napominje, no problem s kojim se mogu suočiti građani, a to je da ugovorene kamatne stope mogu biti veće od zateznih.

- Kakva korist građanima ako im povećavamo zakonom propisani način obračuna kamatne stope ako nije ugovorom kamatna stopa ugovorena? Povećavamo je za 30%. Prema tvrdnjama Udruge "Franak" radi se otprilike oko milijun građana koji će imati sada veće obaveze po kamatama, članova obitelji, naravno oni su u problemu - poručio je Lesar.

Napominje da se to odnosi na građane koji su kredite podignuli od 2012. godine bez obzira jesu li oni u kunama bez valutne klauzule ili uz valutnu klauzulu u švicarskim francima ili eurima.

HDZ i Laburisti dali amandmane

HDZ i Laburisti na zakon su intervenirali amandmanima. Traže da se briše članak zakona kojim se povećava propisani način obračuna kamatne stope, ako nije ugovorom kamatna stopa ugovorena te amandman kojim se traži da se nakon kašnjenja po postojećem zakonu banke mogu dužnicima obračunavati veće kamatne stope od zateznih.

VIDEO

Ministar Miljenić poručio je da će razmotriti predložene oporbene amandmane.

- U ovom trenutku vam neću sad reći da ili ne, ali smo skloni prihvaćanju. Trebamo još vidjeti kako nam se to uklapa u cijeli sustav. Sve ono što bude predloženo u interesu građana to ćemo prihvatiti - poručio je Miljenić.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa