Obavijesti

Kolumne

Komentari 150

Što se Milanović više trudi, to HDZ sve više raste u anketama

Što se Milanović više trudi, to HDZ sve više raste u anketama
1

Socijalne mjere, izlazak iz krize, vojna parada, Franjo Tuđman... Nema toga što Milanović nije poduzeo u proteklih par mjeseci. Rezultat? HDZ bježi devet posto.

VIDEO

Mjesecima je SDP skrivao datum izbora.

Kalkulirao je s najboljim terminom, otezao s raspuštanjem parlamenta čekajući da Vladine mjere uzmu maha, puštao priče o tome da će mandat razvući do samog ustavnog kraja, nadao se da će maksimalizirati trend rasta u anketama...

A sada, kako stoji stvari, ne može dočekati da se izbori raspišu što ranije. Prije nego što HDZ još više odmakne u anketama.

Otud tolika žurba i zahtjev za izvanrednom sjednicom Sabora, samo tjedan dana prije redovnog zasjedanja, kako bi se na brzinu usvojili još neki zakoni s kojima bi SDP izašao pred birače. I otud medijska strka oko neslužbene najave da bi se Sabor mogao raspustiti u trećem tjednu rujna, kako bi izbori bili raspisani najkasnije do kraja studenog.

Nakon višemjesečne ležernosti najednom se stvorio dojam užurbanosti. Možda čak i panike. 

Jer, ako HDZ odmiče u anketama dok se Vlada naveliko hvali svojim uspjesima, čemu se SDP onda može nadati do izlaska na birališta?

Okolnosti išle u prilog

A prije samo koji mjesec činilo se da okolnosti idu nepovratno u prilog Zoranu Milanoviću.

Pad rejtinga SDP-a zaustavljen je onoga trenutka kad su branitelji podigli šator na Savskoj cesti. Lagani rast u anketama krenuo je nakon što je Ivo Josipović izgubio predsjedničke izbore od Kolinde Grabar Kitarović, a Milanović iskoristio priliku da se pozicionira kao zadnja uzdanica ljevice.

U međuvremenu, premijer je proglasio "izlazak iz krize", dobio je odličnu turističku sezonu, pad cijena benzina, spasio je Imunološki zavod i ugrožene "švicarce", eksploatirao je Kolindin šou, Karamarkovo bauljanje, slovensku arbitražu i srpske provokacije oko Oluje...

Pa ipak, upravo u tom periodu HDZ je - ničim izazvan - okrenuo trend u anketama i povećao svoju prednost za sedam posto.

Sanaderov foto finiš

Neko vrijeme izgledalo je da će Milanović ponoviti Sanaderov uspjeh iz 2007. godine, kad je u foto finišu dobio unaprijed izgubljene izbore, da bi u najnovijoj anketi Crobarometra ostao zabetoniran na 23 posto glasova, bez naznaka rasta.

Nažalost, i bez naznaka koalicija s ostalim strankama ljevice.

Što se dogodilo u tom periodu? Zašto je SDP najednom udario u zid? Zašto je zaustavljen njegov rast i zašto je HDZ ponovno ostvario veliku prednost?

Dogodila se jedna bitna stvar: Milanović je krenuo koketirati s desnicom.

Tuđmanov aerodrom

Dok se ulagivao ljevici i borio protiv desnice, dok je kotirao kao barikada protiv najezde fašizma, na strahu od Karamarka i zazoru od Kolinde mobilizirao svoje birače, nadopunjujući taj ideološki aspekt socijalnim mjerama poput pomoći korisnicima kredira u švicarskim francima ili spašavanja Imunološkog zavoda, rejting SDP-a je rastao.

Onoga trenutka kad je, doslovno citirajući Karamarka, odustao od ukidanja županija i teritorijalnog preustroja, kad je najavio da će nova zračna luka u Zagrebu nositi ime Franje Tuđmana, kad je u prosjeku svaka tri dana hvalio prvog hrvatskog predsjednika, kad se postrojio uz vojsku i generale, otvorio mogućnost koalicije s Glavaševim HDSSB-om i pokušao se pozicionirati bliže centru, pa čak i desnije od centra, Milanović je počeo zaostajati.

SDP nije izgubio samo oslonac u glasovima ljevice, već je izgubio i koalicijski potencijal na ljevici. Ako ga je ikad imao.

I kako sada stvari stoje, Milanović ne može dovoljno brzo dočekati parlamentarne izbore.

Predaleki datum

Sve to, naravno, ne znači da SDP ionako nije računao da će se oni raspisati u studenome, kao gotovo svaki puta do sada (s izuzetkom 2000. godine), ali prema trendovima koji se mogu iščitati iz anketa čak i taj studeni čini se predalekim datumom za sadašnji status SDP-a.

Ali opet, kako se trendovi, poput roller coastera, uzdižu i padaju svakih nekoliko mjeseci, možda se Milanović ipak predomisli pa odgodi izbore do veljače. 

Dotad stigne još malo poraditi na rejtingu. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu