Obavijesti

News

Komentari 224

Seljaci i dalje blokiraju ceste, a supruge će pješice za Zagreb

Seljaci i dalje blokiraju ceste, a supruge će pješice za Zagreb
11

Propali su pregovori seljaka s ministrom poljoprivrede i ministrom financija. Njihovi zahtjevi nisu ispunjeni, te seljaci nastavljaju s prosvjedima na prometnicama

VIDEO

Na prometnicama u Slavoniji i Baranji seljaci prosvjeduju već šesti dan. Parkiranim traktorima blokiraju promet. 

To je rezultat neuspjelih pregovora predstavnika seljačkih udruga i čelnici Hrvatske poljoprivredne komore koji su se sastali u ponedjeljak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministrom financija Slavkom Linićem. Zahtjevali su i dolazak premijera Zorana Milanovića koji se nije pojavio na sastanku.  Ministri nisu udovoljili zahtjevima seljaka za dodatnu isplatu potpora i višu otkupnu cijenu pšenice.  Nije udovoljeno ni zahtjevu da se smjeni ministar Jakovina.

Postavili nove blokade

S obzirom na takav razvoj događaja, seljaci su odlučili prosvjedima i blokadama nastaviti izražavati svoje nezadovoljstvo stanjem u Hrvatskoj poljoprivredi. Smatraju da nemaju drugog načina kojim bi mogli doći do pozitivnog rješenja. Postavili su nove blokade na cestama u Virovitičko-podravskoj županiji, te na valpovačkoj obilaznici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Antun Laslo: Postajemo poput Amiša, ali ne svojom voljom

Antun Laslo, jedan od seljačkih tribuna iz Slavonije, u utorak je na njivi nedaleko punkta na đakovačkoj obilaznici upregao plug kojeg su vukli njegovi četverogodišnji lipicanci Pluto i Toplica te tako pokazao "kako će se ubuduće u Hrvatskoj obrađivati zemlja". 

- Zadnji put sam ovim plugom zaorao 1967. godine kao mladić od 16 godina. Ostao sam u poljoprivredi, jer sam vjerovao u bolju budućnost, no sada kada smo se spremili za konkurenciju i za EU, naša Vlada na čelu s ministrom Linićem i njemu sličnima dovodi nas u situaciju da ćemo se morati vratiti ne za jedno, već za dva stoljeća unatrag i raditi poput Amiša, koji ovako rade u Americi. No, oni su to odabrali svojom voljom - rekao je Laslo. 

Supruge seljaka spremaju prosvjedno hodanje do Zagreba

Seljacima bi se za nekoliko dana trebale pridružiti i njihove žene koje se spremaju na prosvjedno hodanje do Zagreba – u crnini. 

- Nemamo za gorivo ni za karte, pa smo odlučili ići pješice u Zagreb, valjda će nas netko vidjeti, tko zna, možda predsjednik Josipović ili ministri Linić i Jakovina. Obući ćemo se u crno, jer smo jadne i žalosne što propadamo i što propada ova naša bogata zemlja. Čime će nam država plaćati socijalnu pomoć, a mi osim odlaska na socijalnu pomoć nemamo drugog izbora. Krenut ćemo za dan-dva i tako podržati naše seljake - najavila je Lucija Šifner iz Gašinaca. 

Pokrovac: Linić nam je dao do znanja da možemo svi pomrijeti

- Razočarani smo ishodom pregovora u Ministarstvu poljoprivrede tijekom kojih je seljacima poslana jasna poruka kako novca ima, ali ne i za poljoprivredu, a ministar Linić dao nam je tijekom razgovora do znanja da što se njega tiče, možemo svi pomrijeti, ali novca od njega dobiti nećemo - izjavio je predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac, javlja Dnevnik.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 224
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji