Obavijesti

News

Komentari 399

Jakovini zaprijetili fekalijama, interventna čuva kuću ministra

Jakovini zaprijetili fekalijama, interventna čuva kuću ministra
11

Seljaci su blokirali prometnice u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Kopriviničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj te Brodsko-posavskoj županiji

VIDEO

Seljaci su noć proveli u traktorima i blokirali prometnice nakon što nisu uspjeli postići dogovor s ministrom Tihomirom Jakovinom i poručili da će na cesti ostati dok se ne pronađe rješenje. 

Seljaci su blokirali prometnice u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj te Brodsko-posavskoj županiji, javlja HRT.  Za popodne su najavili nove blokade.

Ministarstvo upozorilo prosvjednike

Iz Ministarstva unutarnjih poslova priopćili su da poljoprivrednici svojim prosvjedom krše  Zakon o javnom okupljanju, kao i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. 

Zakonom o javnom okupljanju određeno je da se prosvjedovati ne smije na autocestama i magistralnim cestama na način koji ugrožava sigurnost cestovnog prometa, dok Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da se vozilo ne smije zaustaviti niti parkirati na mjestima gdje ugrožava sigurnost drugih sudionika u prometu ili smeta normalnom toku prometa ili kretanja pješaka.

Prosvjednike su iz MUP-a upozorili da ponašanje moraju uskladiti s ovim zakonima. 

Netko od ljutitih seljaka prijetio Jakovini

Da najnoviji seljački prosvjedi možda i nisu baš bezazleni, policija je procijenila da kuću ministra Tihomira Jakovine u Radićevoj u centru Bukovlja kod Slavonskog Broda svakako treba čuvati, i to 24 sata na dan, vjerojatno sve do okončanja seljačkih prosvjednih akcija.

Da policajci čuvaju Jakovininu kuću potvrđuju u brodskoj Policijskoj upravi.

- Ministrovu kuću čuvamo iz sigurnosnih razloga. Osiguranje kuće počelo je u četvrtak istodobno s početkom seljačkih prosvjeda, do sada nije u blizini kuće zabilježen niti najmanji incident ili nešto slično - rekla je glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.

Upravo dok smo bili kod Jakovinine kuće stigao je još jedan policijski landrover, u tijeku je bila smjena dežurstva, jedna je policijska smjena odlazila a druga preuzimala dužnost čuvanja. Bilo je, naime, navodno i prijetnji da bi Jakovini netko od nezadovoljnih seljaka kuću htio zaliti fekalijama pa će policijsko osiguranje ondje potrajati do daljega.

Zatvorene ceste

Zbog prosvjeda zatvoren je ulaz i izlaz na čvorovima Lužani i Nova Gradiška na autocesti A3 Bregana-Lipovac, pa se promet preusmjerava na čvorove Okučani ili Slavonski Brod-zapad, izvijestio je HAK. 

Također zbog prosvjeda zatvorene su:

- D7 u Velikoj Kopanici,
- D51 u Novoj Gradiški,
- D55 Županja-Orašje i
- županijska cesta ŽC4244 u Lužanima.

Tražili ostavku Jakovine i sastanak s Milanovićem

U četvrtak su seljaci zbog neuspjelih dogovora zatražili ostavku ministra Jakovine, kao i sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem. Osim toga žele da im se isplati preostali dio poticaja za prošlu godinu, te da im se ponudi bolja otkupna cijena pšenice. 

Podsjetimo, seljaci su s prosvjedima započeli u srijedu, a u četvrtak je nakon pet sati pregovora dogovoren 'time-out' koji će trajati do ponedjeljka jer se ministar mora konzultirati unutar Vlade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 399
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava