Obavijesti

News

Komentari 131

'Sinovčić iz NK Zadar izvlačio novac, a Kalmeta je to znao'

'Sinovčić iz NK Zadar izvlačio novac, a Kalmeta je to znao'
4

Pitao bih Zadrane: Koga smo se bojali i kako smo dozvolili da zavlada strahovlada na način da oni maltretiraju one koji im se suprostavljaju, kaže Pupić Bakrač

VIDEO

Nakon što su uhićeni Reno Sinovčić, bivši i aktualni direktori  NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić te još nekoliko djelatnika Porezne uprave, dvojica Sinovčićevih kolega iz vijećničkih klupa, SDP-ovac Antun Novoselović i Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih pojašnjavaju kako se dogodio kriminal na koji su obojica mjesecima upozoravali i zbog kojeg je na koncu USKOK došao po "zadarskog Berlusconija" i društvo. 

Reno Sinovčić priveden je zbog više koruptivnih kaznenih djela: zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i prijevare u gospodarskom poslovanju. Policajci su pročešljali tvrtku Vox i NK Zadar

Dvojica oporbenih vijećnika nakon neugodnih pitanja dobivala su puno prostora na novinskim stupcima Renovih medija. Pupić Bakrač našao je i dvije neeksplodirane bombe u svojem dvorištu, a kad je odgovornim prozvao Rena Sinovčića ovaj mu je odgovorio da je bolestan i da ih je vjerojatno sam sebi stavio u dvorište. Za Novoselovića je Reno Sinovčić javno kazao da je silovatelj i to samohrane majke. 

Novoselović: Napadao je mene i moju obitelj

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svaki put kad bih postavio pitanje, koje bi bilo vezano uz Rena Sinovčića i njegovo poslovno carstvo ili bi on smatrao da se tiče njega on je mene napadao. Na gradskom vijeću proglasio me monstrumom i silovateljem, kazao je da sam silovao neku samohranu majku koja je kupila s poda krvavu odjeću. Poslije toga proglasio me ubojicom, da ubijam pitanjima vijećnika, napadao je mene i moju obitelj. Od 2009. godine bio sam u oko 300 naslova u njegovom tiskovnom i u elektroničkom mediju - kazao je Antun Novoselović. 

On je Rena Sinovčića tužio zbog kleveta te je neke presude već dobio. U gradskom vijeću Grada Zadra postavljao je  pitanja o sumnjivoj privatizaciji NK Zadar

- Pitao sam što se događa s novcem. Kad smo dobili materijale, kroz javno dostupne podatke sam vidio da se događaju čudne stvari vezano uz preoblikovanje nogometnog kluba Zadar. Vidio sam da je Reno Sinovčić 2009. godine imao negdje oko 40.000 fiktivnih potraživanja. Na osnovu tih fiktivnih potraživanja s računa Nogometnog kluba Zadar doznačavala su se sredstva na tekući i žiro račun Rena Sinovčića kao privatne osobe i tvrtkama u njegovom vlasništvu. Doznačeno je negdje oko 17 milijuna kuna živog novca, keša. Od toga je sedam milijuna kuna doznačeno Renu Sinovčiću kao fizičkoj osobi, a nešto malo više od 10 milijuna doznačeno je tvrtkama u njegovom vlasništvu. On je s računa Nogometnog kluba Zadar samo uzimao, ništa nije davao nogometnom klubu nego je izvlačio novac, i to novac koji smo mi kao građani Grada Zadra ovlastili aktualnu vlast da ga transferira. Ta je vlast od 2009. do 2013. godine uredno transferirala oko 35 milijuna kuna ili 5 milijuna eura na račun NK Zadra. Najveće doznake bile su u visini oko 22,5 milijuna, a od toga Reno Sinovčić i njegove tvrtke uzeli su 17 milijuna kuna čistog novca - kaže Novoselović. 

Pupić Bakrač: Kalmeta se ne može praviti da ništa ne zna

S njim se slaže i Marko Pupić Bakrač, a obojica drže da je gradska uprava sukrivac u svemu tome i da se gradonačelnik Božidar Kalmeta ne može praviti da ništa ne zna jer je Rena Sinovčića proizvela politika koja se sve ove godine vodila u Gradu Zadru.  

Što mi imamo kod Kalmete? On se uvijek,  kada dođe do takvih situacija pravi lud i već postoji poštapalica Božidar NemamoPojmaONičemu Kalmeta, a kad predstavlja neke projekte, tipa Vrata Zadra i Gaženicu, onda je genijalac, kaže Pupić Bakrač

- Vrlo je jasno što se tu događalo oko pretvorbe NK Zadar. NK Zadar ima imovinu vrijednu 0 kuna, a temeljni je kapital navodno 68 mil kuna. Vrlo je jasno da su se tu izvlačili novci. Kako je moguće da je generiran dug od 72 milijuna kuna kad imamo temeljni kapital Nogometnog kluba Zadar 68 milijuna kuna? Usporedbe radi, temeljni kapital Košarkaškog kluba Zadar, koji je daleko veći brend, a gdje je isto napravljeno more  kriminala,  je 45 milijuna kuna. Onda možete shvatiti u odnosu na te dvije relacije koliko veći kriminal je napravljen u NK Zadar. Ja sam gradonačelniku Božidaru Kalmeti pisao otvoreno pismo kao i pitanja vezana uz nogometni klub. Gradonačelnik Kalmeta ne može reći da nije znao što se događalo. U sve to je gradska uprava i te kako bila umiješana, i sve su oni vrlo dobro znali. Tu se radi o matematici do 100 koju može razumijeti i malo dijete. Što mi imamo kod Kalmete? On se uvijek,  kada dođe do takvih situacija pravi lud i već postoji poštapalica Božidar NemamoPojmaONičemu Kalmeta, a kad predstavlja neke projekte, tipa Vrata Zadra i Gaženicu, onda je genijalac. Pa nek' se taj Božidar Kalmeta, naš gradonačelnik, više odredi - da li je on smanjeno uračunljiv i poslovno nesposoban ili je nekakav genijalac? Jer ovo što se tiče pitanja pretvorbe Nogometnog kluba Zadar, to bi moglo shvatiti i malo dijete. Ja  sam mu osobno pisao sa svim brojkama, a odgovore do dana današnjeg nisam dobio. Pa ne može u jednoj prilici biti smanjeno uračunjljiv, a u drugoj sebe predstavlja kao genijalca - kaže Pupić Bakrač. 

- Grad Zadar je vlasnik NK Zadra i on daje novac,  i to javni novac pa bi Grad trebao znati i  kud taj novac ide. Koji je to smisao Grada Zadra da on godinama financira Nogometni klub Zadar, a Nogometni klub Zadar je bio bankomat Rena Sinovčića? Znači da se financira poslovno carstvo Rena Sinovčića - rekao je  Novoselović te dodao da je apsurdno da se Nogometni klub Zadar, uz to,  pojavi kao vjerovnik u predstečajnoj nagodbi  Vox-a.  

Predstečajna nagodba, drže oporbeni vijećnici, nije bila zakonita. Pupić Bakrač drži da su, osim lokalne vlasti, odgovorni i ministri. 

"Za sumnjivu predstečajnu nagodbu odgovorni su i ministri" 

- Vi imate pumpanje dugovanja gdje se fiktivno pojavljuju vjerovnik Dalibor Zebić s 21 milijun kuna. Imate fiktivnog vjerovnika Zdenka Zrilića preko svojih tvrtki Nautilus i Tehno s 13 milijuna kuna. Znači, tu su enormno napumpana dugovanja medijske kuće Vox da bi se preglasali oni pravi vjerovnici kao što su Hypo banka i država odnosno porezna uprava. I na osnovu tih napumpanih dugovanja, izglasavanja tih vjerovnika, njemu se oprašta 70 posto dugovanja. Na kraju, on ne može plaćati ni to. Nakon predstečajne nagodbe on nije servisirao ni jednu jedinu ratu prema ni jednom jedinom dužniku. Onaj tko ima veća potraživanja je u prednosti u predstečajnim nagodbama. Zato se Zebić tu i pojavljuje kao fiktivni vjerovnik. Čak je Reno Sinovčić priznao je da je pumpao ta potraživanja, jer mu to zakon dopušta. Ja postavljam pitanje u kakvoj mi to državi živimo, kakvi su to ministri koji to ne provjeravaju i kako uopće imaju obraza nakon svega ovoga što se dogodilo i nakon što je predstečajna nagodba doživjela krah, prati se na taj način na koji se peru. To je sramotno. Te izjave ministara su upravo smiješne. Kad mi pogledamo što se događalo s predstečajnom nagodbom Vox-a, od pumpanja dugovanja na koja se pismeno upozoravalo i da medijska kuća Vox nije imala gotovo nikakvih prihoda već se financirala na temelju generiranja dugovanja, bilo je jasno da ona neće moći ispunjavati uvjete predstečajne nagodbe. Ispada da svatko tko podnese papire za predstečajnu nagodbu, ona mu mora biti odobrena, a kao USKOK i policija će odrađivati svoj dio posla. Pa što onda rade ti ministri? Zašto oni uopće postoje? Tu bi malo dijete shvatilo o čemu se radi. Ja nemam pojma kako su oni mogli odobriti tu predstečajnu nagodbu. Naravno da je odgovornost i njihova. Oni se ne mogu prati da ništa nisu znali - tvrdi Pupić Bakrač, te zaključuje da je Reno Sinovčić tek krak političke interesno-kriminalne hobotnice u Zadru. 

"Ovo vjerojatno neće biti zadnje uhićenje u Zadru"

- Mnogi su se pitali s obzirom da je podignuta prijava protiv Božidara Kalmete,  zašto on nije uhićen. Ja bih rekao da ova policijska akcija, analizirajući malo, ima svoju glavu i rep,  i da se tu ide po redu i vjerujem da uhićenje Rena Sinovčića neće biti zadnje uhićenje u Gradu Zadru. Čini mi se da se vodi jedna opsežna istraga koja će rezultirati novim uhićenjima. Ja bih postavio jedno pitanje građanima Grada Zadra, nakon svega ovoga što se dogodilo: Koga smo se mi to ustvari bojali i kako smo uopće dozvolili da ovim gradom zavlada strahovlada na taj način da oni  maltretiraju one koji im se suprotstavljaju, i putem medija, i da im se dižu automobili u zrak, i da im se ubacuju bombe u dvorišta. Kako smo mi to dozvolili? To se više nikad u ovom gradu ne smije dozvoliti - kaže Pupić Bakrač.

Kalmeta: Privatizacija NK Zadra napravljena je po propisima

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, podsjetimo, u srijedu je rekao da je privatizacija kluba NK Zadar napravljena po propisima te da određeni političari oporbe od Zadra žele napraviti grad slučaj što on neće dozvoliti.

- Ono na što ne pristajem jest da se Zadar prikazuje u javnosti kao grad mraka i straha. Zadar nije gori od drugih gradova, već je dapače bolji. I u Zadru ima i ovoga i onoga, ali je očito da postoje političari i to oporbeni u Zadru, a i neki na državnoj razini koji od Zadra žele napraviti grad slučaj. To nećemo dozvoliti - rekao je Kalmeta.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a