Obavijesti

News

Komentari 349

''Šivana je po Tuđmanu pa ju treba prilagoditi predsjednici''

''Šivana je po Tuđmanu pa ju treba prilagoditi predsjednici''
4

Autorica Ika Škomrlj kaže da je predsjednička lenta šivana prema konstituciji predsjednika Tuđmana. Iako su jako žurili da je završe, lenta je ispala savršeno

VIDEO

Morali smo se prilagođavati predsjedniku Franji Tuđmanu i njegovu rasporedu. Pa on je ipak bio hrvatski predsjednik, a naš tim koji je lentu radio nije ga mogao rastezati kako nam je odgovaralo, povjerila nam je ugledna kostimografkinja Ika Škomrlj.

Ona je odgovorna za izradu predsjedničke lente. Budući da je rađena i prilagođena konstituciji Franje Tuđmana, Ika smatra da bi je trebalo prilagoditi novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja je najavila da će je nositi na inauguraciji 15. veljače.

- Ona je jako lijepa žena, ali je drugačije konstitucije od prvog hrvatskog predsjednika. Da ponovno izrađujem lentu, donji dio bih joj rezala u obliku takozvanog lastina repa - kaže Ika.

''To nije krpa, to je svetinja''

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Unatoč prohujalim godinama, živo se sjeća tog turbulentnog vremena i izrade lente za koju skromno kaže da nije bio zahtjevan posao, ali da su žurili kako bi je završili na vrijeme.

- Ona je napravljena iz jednog komada, vrpce trobojnice nisu šivane. Na nju smo jedino izvezli hrvatski grb i zamišljena je da mu ide preko kukova te da se umjesto vezanjem pričvrsti kopčom četvrtastog oblika. I ta izvorna lenta, osim te kopče, na sebi nije imala nikakvih drugih detalja. I upravo je u tome njezina tajna. Žurili smo kako bi ispala savršeno, jer to nije krpa, to je svetinja - govori Ika. 

Ta čuvena lenta predsjednika Republike Hrvatske znak je predsjedničke časti. Sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave, položenih kao i na zastavi. U sredini s prednje strane u bijelom se polju nalazi grb Republike Hrvatske obrubljen zlatnim rubom i s lijeve strane ukrašen izvezenim zlatnim grančicama hrasta, a s desne zlatnim grančicama masline. Nosi se položena preko desnog ramena dijagonalno s poprsjem do struka, gdje se kopčom spaja s drugim krajem lente. Na sredini kopče znak je jednak onome na zastavi predsjednika Republike Hrvatske.

Franjo Tuđman prvi je i posljednji koji je nosio lentu

Lenta je u dobrom stanju, kemijski je očišćena i čuva se u Uredu predsjednika, a Franjo Tuđman prvi je i posljednji koji ju je nosio u svečanim trenucima. Iako je zakonom propisano da je predsjednik nosi u posebnim i svečanim prilikama vezanim uz predstavljanje države poput Dana državnosti, pri predaji priznanja, kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika, Tuđmanovi nasljednici to su ignorirali.

Prema protokolu, izabranoj predsjednici lentu će preko desnog ramena na inauguraciji staviti predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, pred kojom će i prva predsjednica u povijesti samostalne Hrvatske i prisegnuti. 

U dogovoru s predsjednikom Tuđmanom radila je i prve službene odore za hrvatsku vojsku i policiju

Ika Škomrlj lani je proslavila 60 godina bogate kostimografske karijere. Izradila je oko 600-tinjak kostima kojima je pokušala dočarati kazališne likove čitave druge polovice 20. stoljeća. Nakon pučke škole u Gundulićevoj ulici i gimnazije na Katarininu trgu, Ika je diplomirala scenografiju na Kazališnoj akademiji gdje se učila i kostimografiji. U njezinoj impresivnoj biografiji stoji i da je u dogovoru te uz naputke predsjednika Franje Tuđmana izradila i prve službene odore hrvatske vojske i policije. Živi na zagrebačkom Gornjem gradu.

Detalji predsjedničke lente

  1.  Lenta je izrađena iz jednog komada, vrpce trobojnice nisu šivane. Širina lente je oko 15 centimetara
  2.  Crvena, plava i bijela boja položene su kao i na zastavi. U sredini s prednje strane  je hrvatski grb
  3.  Grb je obrubljen zlatnim rubom. Sa svake strane izvezene su zlatne grančice hrasta i masline
  4.  Lenta se nosi položena preko desnog ramena dijagonalno s poprsjem do struka
  5.  Krajevi lente spajaju se kopčom kvadratnog oblika koja je obrubljena zlatnim pleterom
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 349
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!