Obavijesti

News

Komentari 115

Premijer: Ne se igrati s kunom i mi nećemo krenuti tim putem

Premijer: Ne se igrati s kunom i mi nećemo krenuti tim putem
9

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva za 2015.

VIDEO

Tečaj kune je nešto što Hrvatska brani već 20 godina, poručio je premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade ponovno komentirajući razmišljanja nekih o potrebi devalvacije kune

To bi, navodi, izazvalo velike probleme zaduženima u eurima i švicarskim francima, ali ono što je još veći problem jest stvaranje iluzije da se time može pomoći konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

- Ovo je jako opasna stvar i molim sve one koji se s time olako poigravaju svako malo da shvate posljedice svojih izjava i da shvate kakav to utjecaj može imati na strane investitore, povjerenje u Hrvatsku, na sposobnost HNB-a da radi ono što sada radi bez ikakvih poteškoća. Ne se igrati s kunom i nećemo nikada krenuti tim putem. To nije čak ni populizam nego temeljno nerazumijevanje izazova hrvatskog gospodarstva i puteva kojim ono može ići naprijed, a to je samo veća konkurentnost, a ne niže cijene, niže plaće i niža kupovna moći da bi se izjednačili s nekim afričkim državama. To možda neki investitori i konzultanti žele, ali hrvatska politika i Vlada to ne želi i neće dopustiti. Tko želi drugim putem neka jasno kaže, jer to je put nazadovanja - poručio je Milanović. 

Naveo je da je jedini pravi put stabilna kuna, konkurentnost i ulaganja što ne ide preko noći i za to treba barem pet godina. Milanović je napomenuo da slabljenje tečaja mogu ići zemlje koje su na početku industrijskog razvoja, što Hrvatska nije i u čemu je dosta odmakla i bori se za ulazak u kategorije slabije razvijenih država. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To ne radiš tako da izvoziš trupce ili poluproizvode i konkuriraš niskom cijenom. Države koje su to tako radile poput Grčke i još nekoliko južnoeuropskih država prije nego što su ušle u euro su za to platile skupu cijenu. Hrvatska konkurira, posebice u turizmu, kvalitetom i visokom razinom usluge, a da bi se konkuriralo mora se puno ulagati i infrastrukturu -zaključio je premijer.

Milanović o Hrvatima u BiH

Čelni čovjek Banskih dvora tijekom sjednice osvrnuo se i na pitanje Hrvata u BiH.

- Najbolje rješenje za probleme koje Hrvati u BiH imaju, da sada ne koristim neke teže riječi koje smo čuli ovih dana u hrvatskoj politici, a s time nije za igrat se, jest inzistirati na aktivnijem pristupu Europske unije prema BiH. Na taj način rješavamo i institucionalne i životne probleme koje Hrvati u BiH, kao najmalobrojniji konstitutivni narod imaju. To su činjenice pred kojima ne treba zatvarati oči, ali isto tako ne treba davati populistička i neostvariva obećanja u osjetljivom trenutku u kojem se možda otvaraju vrata za ozbiljniju integraciju BiH u EU koja će trajati. Hrvati u BiH su hrvatski državljani, dakle državljani EU. Pomozimo im na konstruktivan način, a ne praznom pričom. To radimo već tri godine - poručio je Milanović.

Vlada osigurala hranu za šest mjeseci u Gunji i Drenovcima

Vlada je iz strateških robnih zaliha za potrebe pučkih kuhinja u Gunji i Drenovcima osigurala hranu za idućih šest mjeseci. Riječ je o hrani dostatnoj za 1800 obroka dnevno i vrijedna je 4,68 milijuna kuna. Odluku je komentirao i premijer koji je prošli tjedan jeo u pučkoj kuhinju u Gunji prilikom posjeta tom mjestu. 

- Tko god ima potrebu ili nuždu da se koristi pučkom kuhinjom u Gunji i Drenovcima to će moći činiti. To Vlada osigurava. Pozivam one koji katkada zatalasaju vodu da to ne rade, opskrba pučkih kuhinja nikada neće doći u pitanje niti građana koji žive u Gunji bilo čime. Kuće se grade i završavaju se. Ljudi neće oskudijevati ni u čemu i na proljeće će useliti u svoje kuće - poručio je Zoran Milanović.

Dali suglasnost za nabavu cjepiva

Vlada je dala suglasnosti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva za 2015. godinu iz provedbenog programa obveznog cijepljena i programa imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse. Za tu svrhu u 2015. godinu osigurano je 86,7 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović