Obavijesti

News

Komentari 461

Smjena šefa SOA-e: Pozadina jakog raskola u državnom vrhu

Smjena šefa SOA-e: Pozadina jakog raskola u državnom vrhu
6

Predsjednica je razriješila šefa tajnih službi, ali bez Oreškovićevog znanja. On je iznenađen. U Mostu su šokirani, a u HDZ-u tvrde da je riječ o nesporazumu....

VIDEO

Petak, 17.02 sati . Premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima govorio je novinarima o BDP-u, sastanku sa sindikatima, novom čovjeku koji bi trebao preuzeti Ministarstvo branitelja, smanjenju vanjskog duga, državnom proračunu....

- A što je sa smjenom gospodina Dragana Lozančića sa mjesta šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA-a) - pitali su premijera.

- O tome ćemo predsjednica i ja odlučiti sljedeći tjedan - kratko je odgovorio Orešković.

Sat je u tom trenutku pokazivao 17.09 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Samo minutu kasnije iz Ureda predsjednice poslali su priopćenje: “Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je Odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.”

Predsjednica je ravnatelju Lozančiću osobno priopćila kako ne uživa njezino povjerenje . Iako su nagađanja oko njegove smjene trajale neko vrijeme, još do jučer njegova smjena nije bila sigurna, barem što se tiče premijera Oreškovića i HDZ-ovog koalicijskog partnera Mosta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:07

 

Most je htio da Lozančić mandat odradi do kraja

 

Lozančiću je mandat trebao trajati do rujna 2016. i u Mostu su, kako tvrde naši izvori, smatrali da taj mandat treba odraditi do kraja, a s tim se navodno složio i premijer u razgovoru s Božom Petrovim . Takvo stajalište je bilo aktualno još u četvrtak poslijepodne. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko u privatnom je okruženju, navodno, istog dana rekao kako nije vršio pritisak za njegovu smjenu.

 

- Znamo da su Most i Orešković održali sastanak oko Lozančića. Taj sastanak je završio tako da je Petrov uspio uvjeriti premijera da nema potrebe za smjenom - kaže nam visoki izvor iz HDZ-a.

 

No u petak poslijepodne, Kolinda ga je ipak odlučila smijeniti i šokirala premijera i Most.

 

U Mostu su bijesni

 

Vidjevši da je predsjednica smijenila Lozančića, došlo je do bijesa u redovima Mosta jer je predsjednica radila iza leđa Vladi. Naime, ovo je prvi put da se tako važna odluka donosi bez konsenzusa premijera i predsjednice.

 

Nakon sat vremena u Banskim dvorima su nam potvrdili da im je stigla Odluka o razrješenju. No, premijer Orešković je sinoć nije supotpisao nego će odluku donijeti tek sljedeći tjedan .

 

HDZ: Došlo je do nesporazuma

 

Tako je Lozančićeva smjena sinoć ostala visjeti u zraku, a hrvatski državni vrh se našao u ozbiljnoj kriznoj situaciji . Iako u HDZ-u misle drugačije.

 

- Tu nema nikakvog skandala jer predsjednica i premijer su supotpisnici razrješenja, a premijer će svoj potpis sigurno staviti. Došlo je do nesporazuma jer je premijer očekivao još jedan sastanak oko smjene, ali ona je to malo ubrzala - uvjerava nas izvor iz vrha HDZ-a.

 

Kolinda je jedva dočekala da smjeni Lozančića

 

Kolinda Grabar Kitarović jedva je čekala novu Vladu kako bi mogla smijeniti šefa SOA-e s čijim je radom bila nezadovoljna. Najviše ju je pogodilo što ju, navodno, nije obavijestio da je ona u kontaktu s osobom koju prisluškuju . Kako se nagađa, osoba pod prismotrom je bio Zdravko Mamić. Naime, on je u travnju prošle godine Kolindi Grabar Kitarović organizirao rođendansku proslavu u svojoj vili. Predsjednica je slavila 47. rođendan. Kako se tada moglo čuti od ljudi bliski Zdravku Mamiću na tulumu se jeo kulen, teleće pečenje, a trebali su stići i šidski trubači, ali im termin nije odgovarao...

 

Tajne službe su dulje vrijeme imale Mamića pod prismotrom u kontekstu široke međunarodne istrage sumnjivih poslova u nogometu i oko nogometa. Ta je istraga važna, široka, i ima političku podršku moćnih država zapada - u njoj sudjeluju Sjedinjene Države, Francuska, Švicarska, Njemačka...

 

Orešković je bio vidno zbunjen

 

Predsjednici se jučer, čini se, jako žurilo. A time je premijera stavila u neugodnu situaciju.  Saznavši od novinara što je učinila, Orešković je bio vidno zbunjen.

 

- Ako premijer kojim slučajem ne supotpiše odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e ona je bez ikakvog pravnog učinka. Vjerujem da su se ipak predsjednica i premijer dogovorili inače bi upali u krizu - izjavio je pravnik Pero Kovačević. Napominje da, ako je točno ono što je predsjednica navela u priopćenju da su napravljeni ozbiljni propusti, Lozančića vjerojatno čeka i kaznena odgovornost .

 

SDP: Ako je smjena osobne prirode, onda je to problem

 

U SDP-u napominju da ravnatelj SOA-e ne može biti smijenjen dok odluku ne supotpiše premijer. Razlozi koje je navela predsjednica, kažu, nisu dovoljni te očekuju da javnost i saborski  zastupnici dobiju jasne razloge za razrješenje Lozančića.

 

- Ako je razlog osobne prirode onda je to problem - poručuju iz SDP-a.

 

Lozančić je odlučio ne prodati jeftino svoju kožu

 

Šef SOA-e, prema našim zakonima, izvješća poput ovog o praćenju Mamića dostavlja na tri adrese. Jedna je Ured Predsjednice, dugi Ured Premijera, treći Ured predsjednika Sabora. Nije poznato je li izvješće o razgovorima Mamića i Grabar Kitarović dostavljeno predsjednici, ili nije dostavljeno odmah. Čini se da ga je Lozančić dostavio, ali tek kad su razlozi za mjere prestali, barem u nekom dijelu .  Zoran Milanović rekao je prije nekoliko dana da će o sadržaju razgovora do kraja života znati samo tri osobe: On (Milanović), Lozančić i Kolinda Grabar Kitarović. Iz toga zaključujemo da je Lozančić papire dostavio na sve tri adrese, samo je pitanje kad . Budući da nije dobrovoljno otišao, što mu je nuđeno nekoliko dana prije smjene, istina bi se mogla dokazivati na sudu, što bi moglo biti vrlo neugodno. Lozančić je odlučio ne prodati jeftino svoju kožu.

 

Izgleda da je Lozančić bio čovjek koji je dobio i famozne razgovore slovenskih članova arbitražnog suda za Savudrijsku valu, što će reći da uživa podršku Zapada, naročito Amerike, a čini se da je blizak i bivšem premijeru Zoranu Milanoviću .

 

Ne smjenjuje se šefa tajne službe bez jakog razloga

 

U HDZ-u se, naime, priča kako je smijenjeni šef SOA-e, koji je radio s Milanovićem još 90-ih u diplomaciji, i njegov prijatelj. Milanović nije spominjao kakav je sadržaj razgovora kojega je dobio na uvid iz SOA-e, ali sigurno nije riječ o nečemu beznačajnom. Ne smjenjuje se šefa tajne službe, u čijem resoru nije bilo problema, bez jakog razloga. Mi taj razlog ne znamo, kao ni to je li on opravdan ili ne, ili zakonit ili nezakonit.

 

Ako Orešković ne potpiše, izbit će veliki skandal

 

Upitno je i kako će reagirati Tim Orešković. Potpiše li, morat će imati jako obrazloženje. Ne potpiše li, izbit će veliki skandal.

 

U nekom sređenijem društvu bilo bi ozbiljno postavljeno i pitanje što predsjednica Republike ima razgovarati sa osobom za koju i vrapci na grani znaju da je predmet brojnih istraga, no na to bi pitanje onda moralo odgovoriti pola hrvatske političke elite.

 

Čini se da zemljom vlada veliki sukob

 

Čini se da se zemljom valja veliki sukob , jer je teško očekivati da će o ovome šutjeti Zoran Milanović, Ranko Ostojić, a možda o svemu detaljno progovori i sam Dragan Lozančić.

 

O smjeni se oglasila i bivša premijerka Jadranka Kosor. Na Twitteru je napisala: “ Kakvo poniženje za premijera! Dok on govori kako će zajedno donijeti odluku, s drugog brda presreće ga jednostrano priopćenje! Neviđeno.”

 

Prije Lozančića smijenila je i Komisiju za pomilovanja

 

Inače, prije razrješenja Lozančića Predsjednica je sazvala svoju Komisiju za pomilovanja u kojoj je sedam uglednih pravnih stručnjaka na čelu s Davorom Derenčinovićem, kaznenopravnim stručnjakom. Svi su izgubili svoje funkcije. Sastanak s predsjednicom razvukao se na više od dva sata. Nakon njega je samo stiglo šturo priopćenje u kojem se iz Ureda predsjednice kaže kako je raspustila komisiju, a predsjedniku, članovima i tajniku Komisije prestao je mandat.

 

Inače, Grabar-Kitarović je u srpnju prošle godine osobno imenovala sve članove i predsjednika, tako da je ova komisija imala jedan od rekordno kratkih mandata.

 

Predsjednica je izuzetno nezadovoljna posljednjom listom pomilovanja koja su se pretvorila u prvorazrednu aferu.

 

Čudna pomilovanja

 

Među pomilovanima je i Vanja Goldberger, bivši savjetnik Vladimira Šeksa. Goldberger je pomagao Šeksu dok je još bio predsjednik Sabora u odnosima s medijima. U međuvremenu je osuđen zbog posjedovanja veće količine raznih vrsta droge. S pomilovanjem se anulirala njegova zatvorska kazna.

 

Vladimir Šeks je priznao da je lobirao i zauzimao se da se Goldbergera pomiluje. Smatrao je obvezom da zbog toga prestane biti savjetnik, a predsjednica ga je smijenila.

 

Još je čudniji slučaj pomilovanja Danka Seitera . Osuđen je zbog milijunske štete Karlovačkoj banci, među ostalim i jer je oprostio kredit Nikoli Hanželu. Hanžel je jedan od najvećih donatora kampanje predsjednice. Dao joj je više od 197.000 kuna. Jedan od pomilovanih je Leon Sulić, bivši vlasnik tvrtke Croatia Bus, nekadašnji donator HDZ-a i brat Gordane Turić, HDZ-ove saborske zastupnice iz 1990-ih. Sve odluke o pomilovanju potpisala je predsjednica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 461
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag