Obavijesti

News

Komentari 84

Branko Grčić: Vjerujem da će se trend rasta BDP-a nastaviti

Branko Grčić: Vjerujem da će se trend rasta BDP-a nastaviti
3

Do kraja godine nastavlja se fiskalna konsolidacija i ušteda na svim troškovima koji javnom sektoru ne znače pitanje egzistencije, rekao je potpredsjednik Vlade

VIDEO

Ovo je odličan rezultat koji je iznad očekivanja analitičara i to je dobar znak, prvi je komentar potpredsjednika Vlade Branka Grčića. U strukturi rasta BDP-a, kaže, vidljivo je da je izvoz dao veliki doprinos, ali i druge komponente. Prvi puta nakon 2008. godine rasle su investicije, a očito je politika Vlade i poticaj privatnom, ali i javnom sektoru kroz europske fondove rezultirao skokom gospodarskog rasta. Vidi se i oporavak građevinskog sektora koji bilježi pozitivne stope građevinskih radova, pobrojao je. 

Najvažnija promjena je rast osobne potrošnje, a najveći doprinos rastu BDP-a kada se gleda sektorski imala je trgovina i turistička potrošnja.  

- Vjerujem da će se taj trend nastaviti. Uz zadržavanje pozitivnog trenda industrijske proizvodnje, izvoza, turizam i osobna potrošnja će biti generatori održanja trenda gospodarskog rasta u narednom razdoblju - uvjeren je Grčić.      

Potpredsjednik Vlade vjeruje da će pozitivne rezultate rada ove ekipe građani nagraditi na izborima i dati im povjerenje za drugi mandat. 

- Uvijek može više i bolje. To će tako i biti. Sve što smo radili daje rezultate i to je neupitno. Slijedi nastavak ozbiljnih promjena. Mi ćemo u idućem mandatu nastaviti sa stimuliranjem osobne potrošnje. Već smo najavili drugu fazu poreznih rasterećenja i povećanja plaća kako bi dodatno potaknuli potrošnju. Provodimo reforme kojima se jačaju pozicije poduzetnika i poslovne klime za nova ulaganja, smanjujemo troškove gospodarstva i parafiskalne namete. Tim putem nastavljamo i dalje - rekao je Grčić. 

Do kraja godine nastavlja se fiskalna konsolidacija i ušteda na svim troškovima koji javnom sektoru ne znače pitanje egzistencije, slijedi nova faza racionalizacije troškova, poručio je. 

- To je dio programa s kojim idemo u idući mandat - zaključio je. 

Ovo samo pokazuje da smo uspjeli povećati izvoz kao i osobnu potrošnju zahvaljujući povećanjima plaća. Očekujemo još veći rast za treće tromjesečje i naravno da smo zadovoljni rezultatima no može to i bolje. Treba raditi na tome i ako se nastavi u smjeru koji smo zacrtali Hrvatskoj će sigurno biti bolje - kaže ministar financija Boris Lalovac.

'Smjer kojim idemo dokazuje da naše mjere daju rezultate'

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirao je rast BDP-a za 1,2 posto rekavši da je on veći od očekivanja analitičara, ali i od onog što je Vlada očekivala.

- Ono što me posebno veseli je da je rast baziran na onom što je najvrjednije, a to je industrijska proizvodnja, izvoz, potrošnja, investicije rastu. Smjer kojim ide Hrvatska potvrđuje da sve mjere koje smo poduzeli u zadnje tri godine donose rezultate i pred nama su nova zapošljavanja, nove investicije, nova industrija koja u Hrvatskoj nije postojala zadnjih 20 godina - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava