Obavijesti

News

Komentari 579

Orešković tvrdi: Imat ću svoje kandidate za ministre u Vladi

Orešković tvrdi: Imat ću svoje kandidate za ministre u Vladi
7

Orešković tvrdi da neće biti radikalnih rezova, već će biti jačanja efikasnosti. Kaže da bi se 2. mirovinski stup mogao iskoristiti za investiranje u strateške projekte

VIDEO

Mandatar Tihomir Orešković u petak se oko 13 sati vratio iz austrijskog Kitzbühela gdje je, zajedno s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem , sudjelovao na zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka.

O sastancima u Austriji na konferenciji za novinare kazao je da su bili vrlo uspješni. Prije odlaska, kazao je, definirao je tri cilja. Prvi je upoznati se sa najmoćnijim investitorima u svijetu koji drže 80 posto hrvatskog duga Hrvatske, pokrenuti optimizam i pozitivnu klimu za investitore. Drugi cilj bio je predstaviti i prezentirati program reformi, a treći je dobiti podršku investitora. Uvjeren je da će se time ostvariti pozitivan korak naprijed u vidu povećanja kreditnog rejtinga zemlje.

VIDEO

Investitorima je, kaže, prezentirao strukturne reforme koje ne predviđaju radikalne rezove nego prvenstveno efikasnost javnog sektora kroz administraciju, tehnologiju i konkurentnost, tu su investicije i povlačenje novca iz EU fondova za pokretanje rasta jer imamo na raspolaganju 10,7 milijardi eura koje možemo iskoristiti.

- Nisu to nikakvi rezovi. Mi imamo dovoljnu snagu i ljude i ako to uspijemo to će biti veliki uspjeh za Hrvatsku. Dobio sam povratnu informaciju da su spremni investirati. Uvjeren sam da ćemo vidjeti pozitivne rezultate - rekao je mandatar po povratku iz Austrije u zagrebačkoj Zračnoj luci.

''Fokus je smanjenje javnog duga''

Investicije su, kaže, moguće u energetici i infrastrukturi. No ponovio je da je njegov fokus smanjenje javnog duga. Upravo je glavno pitanje investitora bilo kako će se riješiti javni dug.

- Svi vide da je BDP počeo rasti, ali ako mi nećemo smanjiti dug bit će problem - izvijestio je Orešković.

VIDEO

U tom poslu, navodi, možemo iskoristiti mrtvi kapital poput državnih resursa koji nema nikakav utjecaj na građane Hrvatske. Kroz tu kratkoročnu investiciju mi ćemo si kupiti vrijeme u kojem možemo iskoristiti druge reforme za smanjenje duga.

''Sto posto imam podršku od partnera''

Najavio je reforme u zdravstvu i to kroz javnu nabavu te ponovio da se u administraciji može povećati efikasnost. Tu je i znanost i obrazovanje koje se treba spojiti s gospodarstvom za budućnost. Ostali planovi bit će poznati i kroz program nove Vlade. Potvrdio je da je investitore zanimalo i ima li za najavljene reforme političku podršku. Mandatar je kazao da je prije puta na forum imao sastanak s Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom kojima je prenio glavne poruke.

- Sto posto vjerujem da imam tu podršku ne samo od partnera nego nadam se i od drugih stranaka jer je to bitno za Hrvatsku. Priliku koju imamo moramo apsolutno iskoristiti - rekao je mandatar.

''Drugi mirovinski stup može se iskoristiti za strateške programe''

S obzirom da se iz Mosta moglo čuti da postoji inicijativa ukidanja drugog mirovinskog stupa, novinare je zanimalo podržava li povlačenje osobne štednje građana u proračun.

- Stava sam da su građani investirali u taj drugi stup. Mislim da se on može iskoristiti investiranjem u strateške programe koji će poboljšati rast BDP-a. Mislim da bi od toga građani imali koristi iz te investicije - poručio je.

VIDEO

Postavilo se i pitanje hoće li on kao mandatar imati utjecaja na izbor ministara posebno iz gospodarskog sektora i financija ili će birati između onih koje ponude stranke. Orešković je ponovio da on ima pravo veta na izbor ministara u budućoj Vladi ako misli da netko od kandidata nije dobar za pojedini resor.

- Vrlo jasno ću komunicirati svoj stav i imat ćemo diskusiju. Neke su već pokrenute. Proces ide dalje - rekao je Orešković i potvrdio da će imati i svoje kandidate.

Najavio je da ćemo do idućeg tjedna znati imena budućih ministara navodeći da po tom pitanju "non stop" radi.

Podsjetimo, Orešković je u Kitzbühelu bankarima predstavio plan za smanjenje hrvatskog duga koji iznosi gotovo 90 posto BDP-a. Od izvora bliskog Tihomiru Oreškoviću doznaje se da je mandatar na međunarodnom susretu investitora, bankara i guvernera u austrijskom Kitzbühelu, održao i kratku prezentaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 579
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21