Obavijesti

Kolumne

Komentari 24

Stranke se nikad neće odreći osuđenih dok ih birači biraju

Stranke se nikad neće odreći osuđenih dok ih birači biraju
1

Svima odgovara kada se njihove članove prozove za kriminal da imaju prstom pokazati i u one druge. Tek ostaje jednostavno pitanje: Želimo li mi to birači li ne?

VIDEO

Je li prije bila kokoš ili jaje? Slična rasprava bi se mogla povesti oko mnogo životnijeg pitanja: Jesu li za osuđene u politici krive stranke ili birači? Opravdano se drvlje i kamenje zbog licemjerja sručilo na HNS koji je smijenio ministricu zbog zlouporabe službene kartice, a slavi pobjedu pravomoćno osuđenog gradonačelnika u Dubrovniku.

Ali Andro Vlahušić je samo poznatiji primjer koji je isplivao na ovim prijevremenim izborima. Potpuno ispod radara je prošlo da je SDP zdušno podržavao svog načelnika općine Milna na Braču koji je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe položaja. Frane Lozić je izbore izgubio, ali veoma tijesno, kao što je i Vlahušić pobijedio. To je ipak malo više nego jedan mail zbog kojeg je odletjela Mirela Holy, a Milanović dao izjavu o "visoko podignutoj ljestvici". 

Dok je smjenjivana Zlatar, zbog iste stvari, zlouporabe položaja, traje sudski proces i protiv SDP-ove gradonačelnice Koprivnice koja je uzimala putne troškove iako su je vatrogasci vozili u Zagreb. HDZ-ov gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta mirno vodi grad s teretom istraga o višemilijunskim pljačkama dok je bio ministar. Milan Bandić iz zatvora kadrovira s istim takvim istragama, a tisuće potpisuje peticiju da je politička žrtva.

Onima koje njihove stranke i liste podržavaju na izborima je zajedničko samo jedno: imaju potporu birača. Ankete ili izbori su pokazali da građani ne vjeruju USKOK-u i sudovima, nego njihovim ljudima. Zašto bi ih onda mijenjali? Svima odgovara kada se njihove članove prozove za kriminal da imaju prstom pokazati i u one druge. Jer kada dižu optužnice protiv "njihovih" onda je to dokaz da pravna država funkcionira, a kada dižu optužnice protiv "naših" onda je to dokaz da nam je pravosuđe politički korumpirano. Nema toga što se ne može izrelativizirati kako bi se obranilo one koji nose glasove na izborima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zgražanju o nemoralnosti stranka i političara zato nema previše mjesta. Osuđene i optužene za kriminal se lagano može maknuti iz politike. Ili nezaokruživanjem na izborima ili odgovorom na telefonske ankete. Samo ostaje jednostavno pitanje: Želimo li mi to birači li ne?

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu